Sute de copaci tăiați din nou în Beliș. Pădurarul are dosar penal

Sute de copaci tăiați din nou în Beliș. Pădurarul are dosar penal octombrie 22, 2018 0 comments

După ce anul trecut Poliția pusese sub arest preventiv o intreagă rețea de hoți de lemne în comuna clujeană Beliș, în frunte cu primarul comunei și șeful Ocolului Silvic (citește aici), se pare că afacerea n-a fost îngropată definitiv. Hoții se specializează, între timp, în acoperirea urmelor.

O pădure mică din comuna Beliş, judeţul Cluj, a dispărut recent după ce hoţii de lemne au tăiat peste 200 de brazi. Poliţiştii clujeni şi inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit metodele folosite de hoţi pentru a-şi acoperi urmele, scrie Gandul.info.

Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat, corespondentului Mediafax, că în urma unui control care a avut loc în septembrie într-un canton din pădurea Beliş s-au descoperit peste 200 de copaci tăiaţi ilegal, prejudiciul de 24.000 de lei fiind imputat pădurarului.

„Poliţiştii din cadrul IPJ Cluj, Secţia 8 Poliţie Rurală Huedin – Postul de Poliţie Comunal Beliş, însoţiţi de personal silvic, au finalizat controlul de fond în Cantonul 15 Muşti din pădurea Beliş care a vizat atât modul de exploatare a parchetului de material lemnos, cât şi cantonul aflat în paza şi gestiunea pădurarului. Astfel, s-au identificat 215 cioate de arbori tăiaţi fără drept şi sustraşi, în volum total de peste 100 metri cubi de lemn rotund, de esenţă răşinoasă. Pentru a fi descoperite si identificate cioatele tăiate, nemarcate, poliţiştii au îndepărtat resturile de exploatare care erau aşezate în grămezi peste acestea, precum şi resturile de vegetaţie şi pământul care le acopereau. Prejudiciul imputat pădurarului este de circa 24.000 lei. În acest caz, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, fiind înregistrat un dosar penal”, au spus sursele citate.

În cadrul controlului, au mai fost identificate cioate de arbori marcaţi silvic, din parchete de material lemnos neautorizate spre exploatare, dar şi 32 de arbori doborâţi, cu un volum total de 13 metri cubi, care au fost confiscaţi de organele de poliţie şi predaţi în custodia personalului silvic.

Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a explicat, la rândul său, corespondentului Mediafax, că metoda acoperirii cioatelor tăiate ilegal cu crengi şi resturi vegetale este folosită des de către hoţii de lemne.

„Normele prevăd că, în anumite zone, când se fac tăieri pentru instalarea seminţişului, adică a unui loc gol care se acoperă cu puieţi răsăriţi din seminţe în mod natural, resturile din exploatare trebuie puse pe cioată, iar hoţii profită şi fac la fel. La prima vedere se lasă impresia unei tăieri legale, fiind puse crengi peste cioate ca să se poată instala seminţişul în locurile goale”, a precizat şeful Gărzii Forestiere Cluj.

Potrivit acestuia, alţi hoţi de lemne toarnă pe cioatele tăiate ulei sau motorină ca să se învechească şi să putrezească repede, astfel încât să nu mai poată fi identificată vechimea tăierii copacilor.

„Iese seva şi se oxidează foarte repede, se înegreşte rapid cioata mai ales în cazul răşinoaselor. Am mai descoperit şi alte metode folosite, sunt unii care pun zahăr peste cioate ca să atragă furnicile să mănânce. Se adaptează hoţii”, a conchis Istrate Şteţco.

La nivelul judeţului Cluj, în primele 9 luni ale anului 2018, poliţiştii clujeni au făcut aproape 400 de controale în domeniul silvic, în urma acestora fiind deschise 268 de dosare penale. De asemenea, au fost verificate 1.456 de vehicule care transportau material lemnos, 8 dintre acestea fiind confiscate şi a fost confiscată o cantitate de 1.160 de mc de material lemnos în valoare de 325.040 lei.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<