Surprizele Primăriei Turda. Concurs de alergat cu mamele în brațe și trecut mireasa peste prag

Surprizele Primăriei Turda. Concurs de alergat cu mamele în brațe și trecut mireasa peste prag by martie 14, 2018 0 comments

În 2017, administrația locală de la Turda a lansat o nouă strategie de dezvoltare. Documentul programatic care va trasa dezvoltarea orașului până în 2023 alternează între proiecte viabile și fantasmagorii.

Primăria Turda a anunțat deja o serie de proiecte precum solicitările de fonduri pentru modernizarea transportului public sau cele privind modernizarea infrastructurii din Băile Sărate.

În strategia de dezvoltare a Turzii au fost incluse o serie de activități care pot fi taxate fie drept aberații, fie doar stârnesc zâmbetul.

Odată cu venirea primăverii, timpul va permite ca administrația locală să ducă la îndeplinire promisiunile din strategia de dezvoltare a Turzii.

Vor fi organizate în 2018 cele patru noi festivaluri locale și cele 15 concursuri, precum alergatul cu mame în brațe, sau vorbim doar despre texte de propagandă, scrise pe hârtie?

Acum o jumătatede an, Primăria Turda anunța strategia de dezvoltare. Unele dintre proiecte ar urma să fie puse în practică în timp și se derulează pe durată mai lungă. Altele însă ar putea fi duse la îndeplinire cu o mai mare ușurință.

A trecut mai bine de jumătate de an de când strategia de dezvoltare a fost elaborată. Teoretic, din 2018, strategia de dezvoltare ar putea fi  pusă  în practică cu o mai mare ușurință.

Cum vine primăvara, ar putea debuta și evenimentele pe care Primăria Turda le are în vedere în baza strategiei de dezvoltare.

Pe anumite secțiuni, strategia  e plină de evenimente și concursuri.

Concurs de dansuri și cântece populare; Concurs de port tradițional; Concurs de obiceiuri; Concurs de gătit: Masterclass de Gătit Turda, ediții anuale; Concurs de împletituri: Cel mai mare coș de nuiele;

Cele mai tari concursuri incluse în strategia Turzii sunt cele pentru familii. Concurs de alergare între tați cu mamele în brațe, Concurs de alergare de-a bușilea pentru bebeluși; Concursul- antrenament de ”Trecerea Miresei peste Prag”. În cazul trecerii miresei peste prag s-a optat în strategie pentru două variante, antrenament sau concurs.

Lista concursurilor nu se termină aici. Ar urma să aibă loc organizarea concursului de Fotografie Turdeană, concurs anual privind istoria Turzii, concurs privind talentele locale. În unele cazuri, în strategia Turzii s-a menționat prudent că evenimentele sunt organizate de ONG-uri, entități private, cu girul autorităților locale. În alte cazuri însă, Primăria Municipiului Tursa e trecută ca organizator, prin serviciile proprii.

În total, în strategia de dezvoltare au fost incluse peste 15 concursuri de diverse tipuri, deci o medie de un concurs pe lună.

Potrivit strategiei, tot până în 2023, Turda ar urma să organizeze alte patru festivaluri: Festivaul Fripturii de Turda; Festivalul Turdenilor; Festivalul Romilor Turdeni; Festivalul Maghiarimii Turdene; Festivalul de artă al persoanelor cu nevoi speciale, a grupurilor vulnerabile.

Festivalul Maghiarimii Turdene ar putea fi însă amânat pentru alți ani deoarece sunem în prepreajma zilei de 15 martie și evenimentul nu a fost anunțat.

În documentul primăriei apare și ”prezentarea de proiecte și afaceri de succes în domeniul metalurgiei în cadrul Cafenelei Comunității”. Această activitate pare că a ajuns în strategia Turzii, rătăcită din orașul vecin Câmpia Turzii.

Activitatea ”Cafeneaua Comunității” ar urma să includă evenimente cu discuții despre ”bune și rele în familie – bune practici, sfaturi, schimburi de experiență între familii” ori sfaturi despre traiul confortabil cu buget redus.

O serie de obiective au fost nerealizate deși puteau fi îndeplinite. Primăria Turda are un nou site dar proiectul privind ”deschiderea unei secțiuni pe site-ul primăriei/ Clusterului cu toate entitățile active în turism, pe categorii”, nu a fost realizat.

Se mai prevede și constituirea la scara municipiului a 28-30 structuri asociative de colaborare pentru regenerarea locuirii și a bunei vecinătăți, organizarea pe subzone ale municipiului a unor structuri asociative adresate regenerării urbane și regenerării comunității

În mod ironic, administrația locală vrea să contribuie la înființarea a 30 de structuri asociative pentru regenerare urbană dar e incapabilă să colaboreze cu singura asociației civică din Turda, T9 care a solicitat teren pentru a  planta copaci.

Documentul strategic de dezvoltare a orașului care are 60 de pagini poate fi găsit pe pagina oficială a Primăriei Turda (click aici).

Strategia de Dezvoltare merită citită de fiecare turdean, fie și doar pentru a vedea ce promite actuala administrație locală, până în 2023.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.