Strada Constructorilor amenajată ilegal? Consilierul Anca ”Arătați-ne contractul. Nu vrem să fim fraieriți”

Strada Constructorilor amenajată ilegal? Consilierul Anca ”Arătați-ne contractul. Nu vrem să fim fraieriți” by octombrie 23, 2019 0 comments

Executivul lui Cristian Matei a fost astăzi sub tirul acuzațiilor liderului PRM Doru Anca. Consilierul local, președinte al Comisiei de Buget Finanțe a Consiliului Local Turda a cerut contractul de lucrări pentru strada Constructorilor.

Cererea a fost formulată în contextul în care se vota execuția bugetară prin care capitolul străzi primea circa 3, 69 milioane lei. Banii nu sunt însă pentru noi asfaltări ci pentru plata reparațiilor curente.

Intervenția acidă a consilierului Anca l-a nemulțumit pe primarul Cristian Matei. ”Nu vă înțeleg”, a rostit primarul care a explicat că alesul local greșește și face confuzii.

Surse din Consiliul local afirmă că răzvrătirea politică a consilierului Doru Anca ar avea legătură cu faptul că nora acestuia este schimbată din funcție la Salina Turda. Informația nu a fost confirmată oficial iar alesul local a insistat asupra faptului că intervenția sa are exclusiv legătură cu reglementarea modului în care se plătește pentru repararea străzilor.

Consilierul local Doru Anca a dat un ultimatum autorității executive de la Turda și directorului Domeniului Public, Gheorghe Balahura. Anca a cerut ca până la 30 octombrie să fie prezentată lista străzilor cu recepții făcute. ”Este o diferență între recepția finală și recepția terminală. Vrem să vedem ce plătiți”, a comentat alesul local care a continuat pe un ton dur ”Nu vrem să fim fraieriți”. Doru Anca vrea să vadă în ce context a fost reabilitată strada Constructorilor. Deoarce lucrările au adus modificări drumului, alesul local crede că e vorba de investiții. Dacă sunt investiții e nevoie de autorizație de construcție iar Doru Anca bănuiește că aceasta nu există. Problema este însă mult mai sensibilă. Dacă e vorba de o investiție, atunci cei care au dat dispoziția de lucrări au trecut peste Consiliul Local care trebuia să aprobe alocarea de bani. Este strada Constructorilor reabilitată pe reparații curente sau ca investiție? E un răspuns neclar formulat de primar și echipa sa. Anca a promis că dacă autoritățile locale nu vor prezenta lista cu străzile recepționate se va plânge prefectului și va ataca deciziile administrației locale în contencios administrativ.

Primarul Cristian Matei a fost profund nemulțumit de interpelările președintelui Comisiei de Buget Finanțe. ”Nu vă înțeleg”, a replicat primarul care a explicat că alocarea a 3,6 milioane de lei din buget pentru străzi vizează lucrări de reparații deja efectuate și nu lucrări de investiții.

Primarul a recunoscut că municipalitatea are 10 facturi neplătite către Domeniul Public. ”Exact asta vrem să vedem și noi, ce anume plătiți”, a mai comentat Doru Anca.

InfoAries.ro a cerut Poliției Rutiere să precizeze dacă a avizat modernizarea străzii

Modul în care autoritățile locale au modernizat strada Constructorilor este unul care crează probleme. 

Normele tehnice privind proiectarea, construirea și modernizarea drumurilor din 30.08.2017 ale Ministerului Transporturilor prevăd că lățimea unei benzi de circulație trebuie să fie de minum 2,75 metri pentru clasa tehnică a V-a de drumuri iar lățimea platformei părții carosabile trebuie să fie între 5.50 m și 7 metri la drumurile cu două benzi de circulație.

Forma în care drumul a fost proiectat/construit, cu două benzi de circulație pentru ambele sensuri și montarea stâlpilor de protecție pentru pista de biciclete face imposibilă circulația serviciilor de urgență și nu se poate executa manevra de acordare a priorității prevăzută de art 32 din Codul Rutier.

În conformitate cu dispozițiile art. 46 (1) din Ordonata Guvernului nr. 43/1997, privind regimul drumurilor, aprobata cu Legea 82/1998, cu completarile si modificarile ulterioare proiectarea, construcția sau amenajarea căilor de acces la drumurile deschise circulației publice, se face potrivit legislației în vigoare de către cei interesați, cu acordul prealabil al administratorului drumului public și cu avizul poliției rutiere.

InfoAries.ro a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție să precizeze dacă și-a dat avizul pentru modernizarea străzii Constructorilor din Turda și dacă își menține acel aviz având în vedere faptul că dimensiunile benzilor de circulație nu sunt respectate.

  • Municipalitatea alocă 3,6 milioane de lei pentru a plăti ”reparații curente” la drumuri
  • Sunt peste 10 facturi neplătite către Domeniul Public SA
  • Consilierul Doru Anca, președintele Comisiei de buget-finanțe cere contractul de lucrări pentru strada Constructorilor. ”Nu știm dacă e reparație sau investiție”
  • ”Câte străzi ați recepționat, ca să le plătiți?”, este întrebarea lansată azi în Consiliul local
  • Lucrarea necesita autorizație de construcție și avizul Poliției Rutiere iar benzile de circulație nu permit accesul rapid pentru serviciile de urgență

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.