STP cere 113 miliarde daune materiale și are zece procese cu administrația locală

STP cere 113 miliarde daune materiale și are zece procese cu administrația locală

by martie 30, 2015 0 comments

Societatea de Transport Local cere despăgubiri de 113 miliarde de lei vechi din bugetul Turzii, acuzând administrația locală că nu a asigurat clauza de exclusivitate în transportul local. Între timp, operatorul de transport are zece procese pe rol  cu autoritățile locale. STP reclamă faptul că municipalitatea împinge societatea spre faliment  prin hotărâri repetate de Consiliu Local dar și prin decizii controversate.

Consilierii locali din Comisia nr. 3, de Urbanism, Administrație publică locală, administrarea domeniului public și privat și investiții s-au întâlnit luni, 30 aprilie  cu reprezentanți ai Societății de Transport Public pentru a discuta situația în care se află transportul local din oraș. Comisia a fost convocată vineri de către președintele de comisie, Ovidiu Micu atât ca urmare a solicitărilor repetate al STP cât și în urma recomandării primarului Tudor Ștefănie de a analiza situația transportului din oraș.

La începutul ședinței au fost prezenți consilierii Florin Bugnaru, Ovidiu Micu, Sorin Bichiș, Lucian Varo. Ulterior începerii discuției au venit și consilierii Cristian Felezeu și Lucian Cordiș.

Înaintea ședinței propriu zise consilerii locali au discutat cu angajații secretariatului Consiliului Local, în condițiile în care Consiliul nu a fost reprezentat de jurist la cinci înfățișări în procesele dintre STP și Consiliul Local . „Informațiile nu ajung la noi”, comenta înainte de începerea sedinței, consilierul Ovidiu Micu.
Robert Mostecky, directorul STP Turda a explicat care este opinia STP cu privire la situația din transportul local: întocmirea unui caiet de sarcini disproporționt, care stabilia că în Turda există 26.000 de calatori zilnic, dar ulterior STP a constatat că cifra e mult umflată, iar numărul de călători e de 5000 de plătitori direcți, neasigurarea exclusivității prin acordarea de  stații unui alt operator și diminuarea intenționată și progresivă a sumelor plătite de administrația locală pentru serviciul de transport.

Robert Mostecky le-a explicat consilierilor locali faptul că administrația locală a greșit în momentlul în care a adoptat hotărâri care încurajează concurența neloială a celor de la ALIS. Mostecky a făcut referire la hotărârile de Consiliu Local prin care administrația locală a acordat stații pentru autobuzele ALIS și la nerespectarea clauzei de exclusivitate a contractului. Printre neregulile semnalate de STP se numără acordarea de teren din domeniul public prin încredințare directă pe perioadă nedeterminată. „Avem un deficit lunar de 1,5 miliarde iar în urma unei evaluări economice, în perioada 2012- noiembrie 2014 aveam pierderi de 113 miliarde lei vechi în condițiile în care prin contract se stabilea că STP poate să facă un profit maxim de 7%”, a concluzionat directorul STP Turda.

Ulterior întâlnirii dintre STP și consilierii locali a urmat o dicuție a acestora cu reprezentanți ai executivului la care au participat Daniela Adace, directorul economic, Mihaela Bujor, manager public și Ginel Călugăr, șeful Biroului Investiții. Directorul economic a explicat că până în 2012, bugetul local plătea subvenții către STP (diferența dintre chletuieli și venituri, pentru a asigura profitul de 7% ) și că plătea integral gratuitățile. Din 2012, administrația locală nu a mai plătit subvenția în baza unei hotărâri judecătorești definitive și a redus plata gratuităților pentru pensionari de la 70 de lei pe persoană, la 36 de lei pe persoană, echivalentul a 10 călătorii lunare în baza unei hotărâri a Consiliului Local. Prevederea din HCL 186 din 2012 prin care s-a stabilit reducerea sumei pentru gratuități a fost atactă în instanță de către STP, iar în primă instanță a fost anulată. Mihaela Bujor a precizat că valoarea mare a despăgubirilor solicitate de STP dar și posibilitatea ca transportatorul public să câștige procesul în instanță recomandă o abordare prudentă a litigiului. „Până la finalizarea litigiului pe cale judcătorească, poate veți găsi alte căi de stingere a lui”, a spus funcționarul public.
Ovidiu Micu, președintele Comisiei 3 a Consiliului Local a preicizat că va transmite presei un punct de vedere oficial al consilierilor ce au participat la întâlnire.

Angajații SPT îi cer primarului să se implice în rezolvarea situației
Angajații STP îi cer primarului să se implice la rândul lui în rezolvarea situației, în condițiile în care aceștia vor fi concediați cu începere din 20 aprilie.
Într-o adresă trimisă presei locale dar înregistrată și la Primărie, 60 de angajați STP îi solicită primarului Tudor Ștefănie să participe la întâlnire cu o delegație a angajaților, cu conducerea STP, la care să participe și presa. Aganajații STP îi mai cer primarului să explice ce demersuri a făcut administrația locală pentru stoparea autobuzelor ALIS ce opresc în stațiile de transport local, să explice ce se va întâmpla cu transportul local dupa data de 20 aprilie și ce măsuri se au în vedere astfel ca oamenii să nu își piardă locurile de mucă.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.