Staţiunile de cercetări agricole trec sub control politic

Staţiunile de cercetări agricole trec sub control politic by mai 9, 2016 0 comments

Declaraţiile ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, legate de reorganizarea Staţiunilor de Cercetare Agricolă din ţară nu sunt agreate de reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS). Directorul Staţiunii de Cercetare din Turda, Nicolae Tritean, nu vede partea bună a acestei reorganizări şi se teme că politicul va duce de râpă ce a mai rămas bun în cercetare.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a anunțat că stațiunile de cercetare în domeniul agricol vor trece din subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) în cea a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), conform Agerpres. El a declarat, la Botoșani, că sectorul de cercetare are nevoie de finanțare de la bugetul de stat.

“Din păcate, cercetarea agricolă românească trece printr-o perioadă dificilă. Sunt datorii de peste 150 de milioane de lei. Am discutat cu premierul și săptămâna viitoare prezentăm un proiect de lege pentru restructurarea cercetării prin care intenționăm ca partea de cercetare care se află în prezent în subordinea ASAS să treacă la un institut național care să realizeze un management foarte bun al cercetării românești, să asigurăm finanțare”, a afirmat Irimescu.

El speră ca prin acest act normativ să fie încurajată implicarea tinerilor în cercetare și inovare, în condițiile în care “România are un potențial extraordinar în domeniul inovării”.

Totodată, el susține că Guvernul va modifica, în această săptămână, un act normativ, astfel încât stațiunile didactice să beneficieze de subvenție pentru terenurile deținute.

ASAS nu agreează propunerile ministrului

Preşedintele ASAS, prof.dr. Gheorghe Sin, a declarat pentru InfoArieş.ro că aceasta este opinia ministrului şi ale primului ministru, dar nu şi ale organizaţiei pe care o conduce. “Despre reorganizare s-a discutat de mai multe ori, dar nu s-a luat nicio decizie. Aceasta este o opinie a Ministerului Agriculturii, pe care noi n-am agreat-o, în sensul că noi vedem rezolvarea problemelor cercetării agricole sub altă formă. Adică, nu creînd un nou institut. Noi dorim să se intre direct în subiectul rezolvării problemelor cu care se confruntă unităţile de cercetare”, a declarat Gheorghe Sin.

Acesta a precizat că există legea 45-2009, care reglementează organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

“Există o lege din anul 2009 pentru finanţare, dar nu se aplică. În al doilea rând vrem să se rezolve problema sechestrelor care au fost puse pe bunurile administrate de unităţile de cercetare, datorită unor datorii. Dorim să se rezolve problema acestor arierate, care sunt istorice. Avem propuse, de asemenea, spre desfiinţare, o serie de unităţi care nu mai au potenţial de cercetare, sau să fie reorganizate în societăţi comerciale. După opinia noastră, rezolvarea acestor probleme stă în mâna Ministerului Agriculturii şi a Guvernului, nu în infiinţarea unui nou institut”.

Fără datorii şi cu proiecte de cercetare recunoscute internaţional, Staţiunea de Cercetări Agricole din Turda ar putea intra în declin prin reorganizarea propusă de ministrul agriculturii.

Staţiunea de Cercetări Agricole Turda, nu are probleme financiare, iar această reorganizare ar putea afecta activitatea sa. Directorul staţiunii, ing.Nicolae Tritean, a declarat că politicul nu trebuie să se amestece în cercetare.

“Trecând direct în subordinea ministerului, politicul va termina şi ce a mai rămas din cercetare. Am mari îndoieli cu privire la ce se va întâmpla”, a declarat Nicolae Tritean.

Acesta a mai precizat că Staţiunea de Cecetări Agricole din Turda nu are datorii. “Suntem cu toate plăţile şi salriile la zi. Noi nu avem datorii. Sunt într-adevăr, în reţeaua ASAS, staţiuni cu probleme, dar noi, din fericire, nu facem parte dintre acestea. Într-adevăr va trebui o restructurare, va trebui tăiat în carne vie la cele cu datorii, dar tot legislaţia e de vină, pentru că nu se aplică Legea 45”, a mai precizat Tritean.

Temerile au fost prezentate şi fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, care a făcut lobby în Turda, pentru această reorganizare a cercetării în agricultură.

În cadrul vizitei la Stațiunea de Cercetări Agricole, realizată anul trecut de ministrul de atunci, Daniel Constantin, acesta a prezentat intenția Ministerului Agriculturii de a scoate Stațiunile de Cercetare Agricolă de sub tutela Academieie de Științe Agricole urmând ca acestea să intre sub tutela Ministerului Agriculturii. Ideea lansată de Daniel Constantin nu i-a lăsat în extaz pe cercetătorii din Turda. „Nu cred că o idee bună și că astfel se poate asigura coordonarea pentru întreaga plajă a cercetării agricole românești”, a precizat, cu acea ocazie, dr.ing Ioan Haș. Ministrul Agriculturii a insistat însă și a precizat că e nevoie de o coordonare în cercetarea românească, altfel anumite direcții considerate priorități naționale în cercetare rămân descoperite.

Părerile despre scoaterea SCDA-urilor de sub tutela ASAS sunt împărțite. De câțiva ani buni există un lobby puternic în acest sens. La începutul anului trecut, Federația Agrostar, cea mai importantă organizație sindicală din agricultură cerea acest lucru și motiva că managementul Stațiunilor de Cercetare este defectuos. Cei de la Agrostar invocau inclusiv faptul că prin reorganizarea mangerială ar da un impuls readucerii în culturi a semințelor românești. Includerea SCDA-urilor sub tutela ASAS nu a dus întodeauna la situații fericite. Se punea în discuție astfel ideea că fiind instituții publice și tractoriștii din stațiuni ar putea fi asimilați funcționarilor publici, aminteau cei de la Agrostar.

Cercetătorii din agricultură au însă frisoane când se gândesc că ar putea trece de sub tutela Academiei, for științific, sub cea a ministerului un for politic-administrativ și se tem că Stațiunile de Cercetare ar ajunge o monedă de schimb politic. O altă temere este aceea că lobby-ul de scoatare a stațiunilor de cercetare de sub tutela științifică a Academiei de Științe Agricole și Silvice este de fapt inițiat de multinaționalele din domeniul producerii de semințe. Dacă SCDA-urile ajung la mâna directă a Guvernului, la un moment dat pot pierde terenurile pentru cercetare, acestea să fie diminuante iar ultimele instituții românești ce produc semințe să fie eliminate definitiv de pe piață.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.