Spheronul și tehnică criminalistică de ultimă generație, prezentate la Cluj

Spheronul și tehnică criminalistică de ultimă generație, prezentate la Cluj

Spheronul și tehnică criminalistică de ultimă generație, prezentate la Cluj

by mai 14, 2015 0 comments

Clujul va găzdui în perioada 13-15 mai cea de-a XX-a ediție a Conferinței Internaționale de Criminalistică, intitulată în acest an “Clasic şi modern în obţinerea şi valorificarea ştiinţifică a probatoriului”.
În cadrul miniexpoziţiei de tehnică criminalistică organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, s-a putut vedea primul aparat poligraf (detectorul de minciuni) utilizat în România, aparatură veche utilizată pentru comunicaţii.
Totodată, au fost prezentate dispozitive criminalistice de ultimă generaţie pentru investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei, precum spheron-ul, ,,vârf de tehnologie la ora actuală, care permite realizarea de imagini tridimensionale ale locului faptei”, după cum a precizat conf. univ. dr. Sorin Alămoreanu.

Spheronul este o cameră digitală ce poate prelua imagini tridiemensionale de la locul faptelor, în unghi de 360 de grade, indiferent de luminozitate și pe o rază de 13- metri. Tehnologia este folosită atât în investiații criminale cât și în tehnologia construcțiilor ori de proiectare.

Chestorul de poliţie dr. Gabriel Ţîru a prezentat un laborator mobil de criminalistică, dotat cu unitate frigorifică pentru protejarea probelor biologice, soft 3D, scanner laser 3D. Adusă din Bucureşti, autospeciala este folosită pentru cercetări la faţa locului în cazul evenimentelor deosebite, precum explozii, accidente aviatice, acolo unde condiţiile meteorologice sau de teren sunt extrem de dificile.
Evenimentul se bucură de participarea a peste 200 de experţi criminalişti, procurori, judecători, avocaţi, poliţişti şi alţi specialişti în domeniu, din România, Germania, Italia, Polonia, Slovacia şi Ungaria care au ocazia să ilustreze propriile soluţii la provocările din domeniul criminalisticii.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.