Specialiștii în mediu au retras avizul pentru proiectul Primăriei din Băile Sărate

Specialiștii în mediu au retras avizul pentru proiectul  Primăriei din Băile Sărate by mai 2, 2018 0 comments

Greenviro și Grupul Milvus, custozii ariei protejate Natura 2000 Sărăturile și Ocna Veche au retras avizul inițial pentru construirea centrului de recreere de la Lacul Tarzan, proiect anunțat de administrația locală la mijlocul săptămânii trecute.

Retragerea avizului custozilor ariei protejate din Băile Sărate a avut la o zi de la votarea proiectului în Consiliul Local Turda.

Decizia de retragere a avizului inițial încurcă proiectul Primăriei Turda.

Proiectul ar fi trebuit să fie depus către ADR Nord Vest imediat după 30 aprilie, data de deschidere a liniei de finanțare.

Lucrurile sunt complicate pentru administrația locală deoarece Uniunea Europeană nu finanțează proiect cu impact negativ de mediu.

Din acest punct de vedere acordul custodelui rezervației din Băi dar și avizul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj sunt absolut necesare.

Consiliul Local Turda a aprobat joia trecută proiectul privin construirea unui Centru Multifuncțional în Băile Sărate, finanțat prin axa 9.1 Regenerare Urbană, derulată prin Agenția de Dezvoltare Nord Vest.

Centrul multifuncțional ar urma să fie construit în latura sud-estică a ariei protejate din Băile Sărate Turda, pe o parte a platoului de deasupra Lacului Tarzan, în proximitatea terenurilor agricole.

Custozii ariei protejate din Băile Sărate, Greenviro Cluj și Milvus Mureș au precizat pentru InfoAries.ro că inițial și-au dat avizul pentru construirea centrului multifuncțional după ce au formulat o serie reglementari/modificari ce au fost acceptate de Primaria Turda.

În primă fază am avizat proiectul favorabil apoi am aflat că limitele ariei naturale(rezervație) nu-s definitive așa cum știam noi. Astfel am retras avizul și după definitivarea procedurii de delimitare a limitelor vom reanaliza proiectul”, a precizat Mihai Platon, din cadrul Greenviro.

Delimitarea zonei de protecție, de impact și a zonei de dezvoltare durabilă ar urma să se facă prin Hotărâre de Guvern.

Retragerea avizului custozilor rezervației s-a făcut în 27 aprilie, la doar o zi după hotărârea Consiliului Local Turda.

InfoAries.ro a semnalat în ultimele două luni că, în cazul terenurilor din Băile Sărate, administrația locală condusă de Cristian Matei încală atât legea cât și normele de transparență decizională. Pentru a finaliza proiectul din Băile Sărate, în cazul terenurilor de la lacul Tarzan, Primăria Turda a făcut o serie de operațiuni cadastrale succesive.

Pădure scoasă din circuitul silvic fără a prezenta aprobarea silvicultorilor

În 25 ianuarie 2018 administrația locală a divizat o parcelă de 15000 de mp de pădure în două parcele de circa 6500 metri pătrați cu destinația pădure. În aprilie, la doar două luni, cele două parcele erau alipite de data aceasta cu destinația ”curți și construcții”.

Potrivit art 40 din Codul Silvic, solicitările de scoatere definitivă sau de ocupare temporară de terenuri din fondul forestier se face, pentru terenurile de până la 10 hectare, doar cu aprobarea conducătorul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. Pentru terenurille de până la un hectar aprobarea poate fi dată și de conducătorii subunităților silvice teritoriale. Terenul din Băile Sărate avea inițial 1,5 hectare iar după divizare au fost două parcele de circa 0,6 hectare.

Articolul 40 din Codul Silvic mai are însă un alineat care precizează că pentru alte situații prevăzute de lege, scoaterea din circuitul silvic a terenurilor se face prin hotărâre de guvern. Terenul din Băile Sărate este amplasat într-o arie protejată și face obiectul unor alte prevederi legale.

Din anexele la proiectul de hotărâre votat joia trecută de Consiliul Local a lipsit documentul care să ateste faptul că autoritățile silvice au aprobat scoaterea terenului din circuitul silvic.

Proiectul din Băi, controversat din perspectiva impactului de mediu

Centrul multifuncțional din Băile Sărate va fi construit în arealul sitului Natura 2000 ROSCI 0223 Sărăturile Ocna Veche (declarat prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile nr 1964/2007) .

Proiectul prevede construirea a 1118 mp spații de parcare, 4110 mp circulații auto, 470 mp alei pietonale pavate precum și construirea a trei pavilioane : central- P+1E (parter +1etaj), pavilionul pentru recreere, corp de cladire cu regim de inaltime S+P (subsol + parter); pavilionul pentru servirea mesei, corp de cladire cu regim de inaltime P (parter), toate în aria protejată.

Clădirile vor fi racordate la instalații sanitare, termice, electrice și de ventilație și vor fi branșate la rețelele de apă canal. Potrivit memoriului de implementare a proiectului, executantul va avea nevoie de spații libere în vecinătatea zonei de lucru, pentru organizarea de șantier. În memoriul de implementare al proiectului se mai prevede faptul că centrul va funcționa 14 ore pe zi.

Toate acestea se vor construi într-o zonă în care teoretic e încurajat turismul pietonal și pe bicicletă.

În elaborarea proiectului din Băile Sărate, Primăria Turda a neglijat și normele specifice transparenței decizionale. Înainte de elaborarea proiectului din Băile Sărate, municipalitatea trebuia să întocmească planul urbanistic zonal. Pentru întocmirea acestuia era nevoie de o consultare publică. Administrația locală de la Turda a stabilit trei zile în care cetățenii puteau formulat sugestii direct la Primărie sau prin poștă. Două din cele trei zile au fost o sâmbătă și o duminică.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<