Specialiști din 11 țări prezenți la Cluj într-o conferință despre orașele viitorului

Specialiști din 11 țări prezenți la Cluj într-o conferință despre orașele viitorului by aprilie 16, 2018 0 comments

Manageri publici și consultanți de top în dezvoltare urbană vor fi prezenți miercuri la Cluj Napoca într-o conferință internațională despre dezvoltarea durabilă  a orașelor.

Conferința Internațională Smart Cities CEE 2018 va avea loc miercuri, 18 aprilie 2018, de la 8:30 la Grand Hotel Italia din Cluj Napoca și reunește speciaști în administrație și dezvoltare urbană din Olanda, UK, Finalnda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia, Românoa, Italia și Slovacia.

Conferința Internațională Smart Cities CEE 2018 aflată la a treia ediție se va desfășura pe durata a două zile și va grupa peste 25 de vorbitori și peste 150 de participanți. Temele conferinței internaționale se vor axa pe finanțarea inteligentă a orașelor, strategiile de dezvoltare durabilă, transport,  mobilitate și energie regenerabilă. O parte din speakerii care vor participa la această ediție sunt: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Frans-Anton Vermuts – Senior Strategy Advisor AmsterdamSmart City, Paul Cooping- Chief Innovation Officer London Borough of Greenwich, Antti Vuorela- Head of Operational Research HelsinkiRegion Transport .

Conferința Smart Cities CEE 2018 ajunge la Cluj după ce în anii precedeți a fost organizată la Budapesta. Clujul a fost selectat pentru ambiția sa de a deveni capitala economică a Transilvaniei dar și datorită faptului că orașul are proiecte prin care poate deveni competitiv în domeniul, tehnologiei, transportului și mobilității, energiei, infrastructurii și implicării cetățenilor, cei 5 stâlpi pe care se bazează dezvoltarea unui oraș modern.

La evenimentul de la Cluj vor participa  și Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii dar și consilierii PNL Turda, Ciprian Rigman, Marius Riter și Nicolae Giurgiu.

Orașul inteligen va fi orașului viitorului

Conceptul de ”smart city”, sau de ”oraș inteligent” a apărut după anii 1990 și a prins rădăcini după anul 2000. Începând cu anii 70-80, marile metropole ale lumii dar și orașele mai mici au întâmpinat o serie de dificultăți în ceea ce privește dezvoltarea urbană. Orașele mici și medii nu dețineau suficiente resurse pentru dezvoltare, din cauza exodului de populație, orașele mari nu mai dețineau suficiente resurse pentru dezvoltarea serviciilor publice, în ciuda creșterii numărului populației.

Arhitecții, managerii publici și specialiștii în finanțe au concluzionat că pentru a evita falimentul zonelor urbane în expansiune era absolut neceasară introducerea unui nou concept de dezvoltare urbană. Dezvoltarea orașelor era posibilă, pe viitor, doar printr-o abordare integrată. Soluția a venit odată cu tehnologiile IT. 

Conceptul ”smart city” integrează informația folosind tehnologiile din comunicații. Aparatele, clădirile și serviciile publice sunt intercontectate prin intermediul unor rețele (de internet sau proprii) cu scopul de a face eficientă funcționarea orașului.

O aplicație pe telefon care îți arată în timp real ce parcare din oraș are locuri libere, o alta ce-ți arată blocajele din trafic sau o aplicație ce-ți indică medicii disponibli pe o rază de 10 km, o rețea ce monitorizează traficului de călători și reglează programul autobuzelor în funcție de cerere sunt câteva din aplicațiile cu titlu exemplicativ dintr-o rețea de tipul ”smart city”. Integrarea informației și tehnologiei permite o funcționare eficientă a orașului în ansamblu.

În anii 2000, specialiștii în dezvoltare urbană vorbeau despre dezvoltarea integrată a orașelor. Astăzi vorbesc despre dezvoltarea holisitcă a zonelor urbane și chiar despre Cognitive Smart City, un oraș al viitorului cu uriașe fluxuri de date gestionate de programe de inteligență artificială. Scopul final e eficiența și condițiile mai bune de locuit.

Specialiștii spun că orașele inteligente sunt orașele viitorului și au la bază o guvernarea inteligentă, energie inteligentă, clădiri inteligente, mobilitate și infrastructură inteligentă, tehnologie și servicii de sănătate inteligente, dar mai ales cetățeni inteligenți.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.