Șmecheria juridică prin care Cristian Matei poate să controleze Compania de Apă

Șmecheria juridică prin care Cristian Matei poate să controleze Compania de Apă

Șmecheria juridică prin care Cristian Matei poate să controleze Compania de Apă

by mai 26, 2017 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Cine va conduce Turda? Administrație europeană vs ”Dinastia Apei”

În 1957, istoricul Karl August Wittfogel avea să lanseze o

iunie 6, 2016

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi cu votul coaliției PSD-ALDE- UDMR-PMP, o hotărâre care îi va permite primarului Cristian Matei să controleze indirect Compania de Apă Arieș. Țintele ascunse ale  hotărârii CL Turda pot fi primarul liberal de la Câmpia Turzii, Dorin Lojigan dar și orice alt posibil primar ce s-ar putea dovedi rebel în Asociația Apa Văii Arieșului.

”Dinastia Apei” de la Turda trece prin acest act administrativ la un alt nivel, din era Ștefănie, în epoca Matei.

Pentru a înțelege miza și mecanismul gândit în laboratoarele administrației locale de la Turda, acum condusă de PSD, trebuie să ne începem cu o scurtă descriere a înființării Companiei de Apă Arieș.

CAA este o societate pe acțiuni, cu capital public în care sunt acționare localitățile membre ale Asociației Apa Văii Arieșului. Ca orice societate pe acțiuni, CAA este guvernată de prevederile din legislația comercială. Compania publică de la Turda are însă și un profil aparte. Asigură un serviciu public, cel de apă-canal. Datorită acestui lucru, în baza normelor și recomandărilor UE, legislația românească a stabilit că acest tip de societate comercială trebuie să fie controlată și prin pârgii administrative. Așa se explică faptul că o serie de prevederi din legea societăților comerciale au fost dublate în cazul CAA,  de legislația administrativă. Astfel, Asociația Apa Văii Arieșului care gestionează serviciul de apă canal din zona Turzii a obținut drepturi speciale de control asupra Companiei de Apă din punct de vedere financiar, tehnic, inclusiv în procedurile de numire a conducerii.

Practic fiecare Consiliu Local din aria de delegare a serviciului public de apă și-a transferat atribuțiile de coordonare și control către Asociația Apa Văii Arieșului, cu excepția atribuțiilor speciale care țin de gestionarea domeniului public. Aceste prevederi speciale au fost înscrise în trei documente importante: Statutul Asociației ADI AVA (cu prevederi generale), Statul Companiei de Apă Aries și Contractul de Delegare al Serviciului Public de Apă Canal ( cu prevederi detaliate, specifice).

Una din aceste prevederi- art.16.2 din Statutul Companiei de Apă- era aceea potrivit căreia ”Membrii Consiliului de Administrație (al Companiei de Apă Arieș) sunt numiți și/sau revocați exclusiv printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor, la propunerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului”.

Noua modificare votată azi în Consiliul Local Turda prevede că ”membrii Consiliului de Administrație sunt numiți…..la propunerea opțională a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului.

Cu această modificare, ”Dinastia Apei” de la Turda trece la un alt nivel, din era Ștefănie, în epoca Matei.

Numirea Consiliului de Administrație și primarul Lojigan, posibile motive ale modificării statutului CAA

De ce a inițiat Cristian Matei un proiect de hotărâre prin care un drept imperativ al Asociației Apa Văii Arieșului e transformat în ceva opțional? Există o explicație ipotetică. 

Primarul Lojigan a ajun să joace în piesa Ursul păcălit de vulpe, în regia primarului Cristian Matei. Până în toamnă vom afla cine e ursul și cine e vulpea

Primarul Lojigan a ajun să joace în piesa ”Ursul păcălit de vulpe”, în regia primarului Cristian Matei. Până în toamnă vom afla cine e ursul și cine e vulpea

Statutul ADI AVA prevede că fiecare membru asociat fie că e oraș, fie că e comună are un singur vot în adunarea generală. Votul nu poate fi transferat. Potrivit statutului ADI AVA, voturile ce sunt date pentru atribuțiile speciale conferite asupra Companiei de Apă Arieș (numirea membrilor CAA, aprobare situații financiare) se iau obligatoriu în prezența unui cvorum format din totalitatea membrilor asociați, cvorum obligatoriu la oricare convocare. Mai pe românește, acest lucru înseamnă că dacă, spre exemplu, Câmpia Turzii se decide să lipsească de la ședința de recomandare a membrilor Consiliului de Administrație, ADI AVA nu poate lua o decizie referitoare la acest subiect. Fără ca să fie toți membrii ADI AVA prezenți, nu se poate vota conducerea Companiei de Apă Arieș. Aceasta este o prevedere impusă prin normele administrative

Legislația comercială e din acest punct, mult mai flexibilă. Legea și același statul al Companiei de Apă prevăd că pentru deliberări în Adunarea Generală a Acționarilor (Companiei de Apă) e nevoie de prezența acționarilor ce întrunesc 50 % din capitalul social. Dacă nu se întrunește acest cvorum, la a doua convocare, se poat lua decizii indiferent partea de capital social reprezentantă de acționari.

Cum  nu se poate obține prezența Câmpiei Turzii pentru a face cvorum în ADI AVA, soluția poate fi să se scape de incomodul Lojigan și să se  transfere decizia exclusiv spre Adunarea Generală a Acționarilor Companiei de Apă. În AGA, trimisul municipiului Turda – mandatat de Consiliul Local Turda controlat politic de PSD, poate decide la a doua convocare cum vrea, deoarece Turda e acționarul principal al Companiei de Apă. Aceasta este pârghia prin care primarul Cristian Matei și PSD pot controla Consiliul de Administrație al Companiei de Apă fără a mai avea nevoie de ceilalți primari asociați în ADI AVA.

Miza ascunsă o poate constitui numirea lui Bogdan Bobic în postul de director general. Primarul Dorin Lojigan a confirmat pentru InfoAries.ro că municipiul Câmpia Turzii nu a fost anunțat oficial despre modul în care ginerele actualului primar al Turzii a ajuns la șefia Companiei de Apă. Municipiul Câmpia Turzii este al doilea acționar important al CAA iar autoritățile locale nu știu exact cum s-a făcut numirea directorului în funcție. Dacă a fost numit director interimar, perioada de interimat nu poate merge la nesfârșit fără a ajunge foarte aproape de limita unei infracțiuni. Dacă va fi numit prin vechile proceduri – ADI AVA, Cristian Matei va fi în postura în care să-și recomande ginerele. Varianta cea mai puțin conflictuală ar fi ca numirile la șefia Companiei să se facă departe de ochii primarilor rebeli din Asociația Apa Văii Arieșului, prin intermediul adunărilor generale ale acționarilor de la Companie, după procedura menționată anterior.

Cum poate fi blocat acest demers?

Consiliul Local Turda s-a păcălit astăzi pe sine când a votat pentru modificarea statutului ADI AVA.

La art. 18 din Statutul ADI AVA este precizat faptul că ”Asociația va fi consultată cu privire la propunerile de modificare a Actului Constitutiv al Operatorului, înainte de aprobarea acestora. Autoritățile locale vor respecta avizul Asociației„ La articolul 8 din Actul constitutiv al Companiei de Apă, adică exact documentul modificat astăzi de Consiliul Local Turda este precizat faptul că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Avizează propunerile de modificare ale prezentului Act Constitutiv, înainte de adoptarea lor”.

Consiliul Local Turda putea hotărî o modificare a actului constitutiv al Companiei de Apă Arieș doar după un aviz favorabil al Asociației Apa Văii Arieșului. Din această perspectivă hotărârea CL Turda poate fi atacată în contencios administrativ iar în 15 zile de la emitere poate fi atacată orice hotărâre AGA a Companiei de Apă,  pe acest subiect.

Ăsta e punctul distractiv în care Cristian Matei ajunge din nou la mâna primarului Dorin Lojigan.

Poți consulta următoarele documente

Statutul ADI AVA: Important ca să știi că e asociația care te poate proteja și pe care o poți da în judecată când ai probleme repetate cu apa și canalizarea. Art.18 dă peste cap planurile admistrației locale din Turda.

Noul act constitutiv modificat de Consiliul Local Turda– spre final. La articolul 16.2 se găsește smecheria juridică adoptată de CL Turda. La art. 8 prevederea care răstoarnă planurile administrației locale din Turda.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<