Managerii copy-paste. Șefii Salinei Turda au copiat planul de administrare din cursurile de la Spiru Haret

by mai 25, 2017 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Profesor universitar, plagiat de administratorii Salinei Turda

InfoAries.ro prezenta ieri faptul c� Planul de Administrare al Salinei

februarie 26, 2015

Cunoasterea conditiilor economice si financiare, in raport cu cerintele si legitatile pietei in care se deruleaza activitatea agentilor economici, previne situatiile de incetare a platilor si de faliment, asigura profitul

Dacă luați cu copy-paste aceast text și-l căutați pe Google veți avea surpriza să-l descoperiți în cursurile de contabilitate iar intr-un final veți afla că aparține unui curs “Control financiar fiscal”, prof univ dr. Mircea Boulescu, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2006, unul din cursurile Universității Spiru Haret.

Pasaje generoase copiate din textele de contabilitate și audit fiscal veți găsi și într-un document al Salinei Turda semnat de directorul general Simona Baciu și președintele Consiliului de Administrație, Dorin Apahidean.

Ce-i doi nu dau examene la Spirtu Haret așa cum v-ați aștepta. Au copiat din cursurile de pe net fragmente mari de text pe care le vor prezenta Consiliului Local Turda, într-un document denumit ”Planul de administrare al Salinei Turda”, document pe care îl semnează. Planul e întocmit de Simona Baciu și aprobat în final de către Dorin Apahidean.

În 2016, guvernul reușea să treacă prin Parlamentul României o nouă lege care să aducă clarificări principiilor de guvernare corporativă a întrepriderilor publice. Se încerca, prin stabilirea unor noi norme, limitarea amestecului politic în managementul întreprinderilor publice, pentru eficiență economică. Potrivit Legii 111/2016, autoritatea publică tutelară, în consultare cu orice acţionari reprezentând, individual sau împreună, 5% din capitalul social, stabileşte performanţele aşteptate de la organele de administrare şi conducere ale întreprinderii publice. Legea mai impune obligația ca autorităţile publice tutelare – Consiliul Local în cazul Turzii- să precizeze prin scrisoarea de intenție care sunt politicile publice privind întreprinderile publice care au obligaţii specifice legate de asigurarea unui serviciu public, pentru o perioadă de cel puţin 4 ani.

15174489_1352964901402544_27296196_n

Consiliul de Administrație al Salinei ar fi trebuit să conceapă un Plan de Administrare, răspuns la scrisoarea de intenție transmisă inițial de către  Consiliul Local Turda.

Planul trebuie să fie structurat pe două componente: una de administrare, întocmit de consiliul de administraţie sau supraveghere, şi una de management, întocmit de directori sau membrii directoratului. Este corelat cu scrisoarea de aşteptări şi stabileşte misiunea, obiectivele, acţiunile, resursele şi indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari pentru derularea unei activităţi specifice pe parcursul unei perioade viitoare care nu poate depăşi 4 ani. Planul de Administrare trebuie să fie supus aprobării Consiliului Local.

Salina Turda va prezenta un astfel de Plan de Administrare în ședința Consiliului Local Turda de vineri, 26 mai. Documentul ar fi trebuie să explice public cum va fi condusă Salina Turda în următorii 3 ani și ar fi trebuit să conțină inclusiv indicatorii de performanță financiari și nefinanciari stabiliți de către Consiliul Local.

În schimb, sub semnăturile lui Dorin Apahidean, președintele Consiliului de Administrație și al directorului general Simona Baciu, documentul transmis spre Consiliul Local este cun copy-paste dintr-un studiu de impact și din cursuri postate pe net.

”Cunoasterea situatiei patrimoniului, a capacitatii acestuia de a genera profit, a solventei comerciale ori de faliment in care se pot afla agentii economici, la un moment dat, este asigurata cu ajutorul atat al contabilitatii reale, operative si stiintific organizate, cat si al controlului financiar, organizat si exercitat in mod exigent si competent ” sau ”Cunoasterea este necesara, in primul rand conducerii agentilor economici si personalului acestora si in al doilea rand, se stie ca orice agent economic are nevoie de un grad ridicat de incredere, certitudine din partea tertilor agenti economici, parteneri de afaceri”, ori ”Această cunoastere a situatiei patrimoniale si financiare a agentilor economici se realizeaza cu ajutorul documentelor primare si evidentei tehnic-operative si contabile. În cadrul planului de administrare este maximizarea profitului societății cu alocarea resurselor umane adecvate și utilizarea obiectivului turistic prin furnizarea unor servicii de calitate care să anticipeze nevoile și așteptările clientilor”, sunt doar câteva din fragmentele copiate ale documentului ”programatic” scris pe 23 de pagini de cei doi numiți să conducă o societate comercială cu capitaluri proprii de peste 9,1 milioane de lei.

În document pot fi găsite fragmente largi referitoare la contabilitate, standerele controlului intern, texte din management cu referiri la ”eficacitatea si eficienta functionării, fiabilitatea informațiilor interne și externe, conformitatea cu regulamentele, legile si politicile interne”, texte scrise de alții și nu de cei doi administratori ai Salinei.

Dorin Apahidean este administratorul public al municipiului Turda, pus să coordoneze problemele unui oras cu 46.000 de locuitori. Simona Baciu este un directorul unei întreprinderi publice, cu un salariu de peste 7000 de lei lunar. Ambii girează cu semnătura lor un document ce e copiat în proporție de 60 % din alte surse.

Va gira primarul Cristian Matei și PSD această formă voalată de impostură și va închide ochii la fel cum a făcut-o Tudor Ștefănie? O să ne lămurim mâine.

Puteți citi integral Planul de Administrare al Salinei Turda aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.