Senatorul „Che Guevara” îi promite o plângere penală primarului Tudor Ștefănie

Senatorul „Che Guevara” îi promite o plângere penală primarului Tudor Ștefănie

Senatorul „Che Guevara” îi promite o plângere penală primarului Tudor Ștefănie

by martie 31, 2015 0 comments

Senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian a adresat o serie de întrebări primarului Tudor Ștefănie, legate de activitatea administrativă a acestuia. Valer Marian l-a anunțat pe primarul Turzii că va formula atât o interpelarea parlamentară cât și o sesizare la DNA privind activitatea administrativă a primarului.
Senatorul sătmărean care este orginar din Dăbâca (Cluj) a explicat pentru infoarieș.ro de ce l-a interpelat pe primarul Turzii. „Un senator poate să facă interpelări și poate sesiza organele de cercetare panelă, preluând probleme de pe tot teritoriul României. Desigur, prioritare sunt problemele din circumscripția lui, dar se poate sesiza la solicitarea oricărui alegător. În ultimele luni am primit foarte multe scrisori din Turda, referitoare la activitatea primarului Tudor Ștefănie. Am fost de trei ori și la Turda, pentru a verifica plângerile”, explică senatorul independet motivul pentru care l-a luat în vizor pe primarul Turzii.

Senatorul independent Valer Marian, supranumit de jurnaliștii din Satu Mare „senatorul Che Guevara”, este originar din Dăbâca (Cluj). Potrivit jurnaliștilor din Satu Mare, senatorul Marian este un personaj pitoresc și controversat. A venit la u miting politic îmbrăcat în Che Guevara și a anunțat că va acționa ca personajul istoric, pentru combaterea corupției și a măturisit într-o conferință de presă că e urmărit de elicoptere silențioase.

Valer Marian este de profesie jurist, iar în timpul regimului Ceauşescu a lucrat ca procuror. După revoluţie a intrat în mass-media, fiind ziarist, iar mai apoi director general al cotidianului Gazeta de Nord-Vest, patronată de băiatul lui Mircea Gavor, preşedintele PSD Satu Mare, cu care Valer Marian avea o prietenie strânsă. În 2008, sub îndrumarea lui Gavor, Marian se înscrie în PSD, ajungând în numai doi ani preşedintele organizaţiei din Satu Mare. În 2013, Valer Marian a ieşit în presă cu o serie de atacuri la adresa liderilor PSD de la Bucureşti. Mircea Govor, ajuns între timp la cuţite cu senatorul Marian, susţinea că acesta s-ar fi lăudat că procurorul Ioan Irimie de la Cluj i-ar fi spus că dacă ajunge şef la DNA îi va aresta pe preşedintele Traian Băsescu, pe premierul Victor Ponta, precum şi pe fostul şef al DNA Daniel Morar. Valer Marian a negat şi l-a dat în judecată pe Mircea Govor. Pe fondul acestor declaraţii, senatorul a fost tras pe linie moartă în organizaţia PSD Satu Mare şi exclus din grupul PSD din Senat.

Primarul Turzii, Tudor Ștefănie spune că nu comentează pe tema întrebărilor senatorului Marian. „Nu comentez astfel de situații. Sunt instituțiile statului care trebuie să se pronunțe, n-are decât să trimită orice sesizare spre acestea”, spune primarul Turzii. Tudor Ștefănie a lăsat să se înțeleagă că  întrebările sunt de fapt niște aberații.

Întrebările senatorului independent Valer Marian

1. Ați fost în relații apropiate, inclusiv de afaceri , cu fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea? Cum explicați că aceasta a fost invitatul de onoare la ultima ediție a Zilelor municipiului Turda? Dacă una din fiicele dvs. a fost promovată de Elena Udrea în ministerul pe care l-a condus?

În ce relații v-ați aflat cu fostul prim-ministru Emil Boc și cu liderii PDL Cluj? Este adevărat că ginerele dvs. Adrian Vevera a fost consilier al primului-ministru Emil Boc și apoi a fost promovat de acesta președinte al Consiliului de Administrație al SC TRANSELECTRICA SA ?

Ați fost sprijinit de fostul ministru Elena Udrea și de fostul prim-ministru Emil Boc să obțineți o finanțare de 5,8 milioane de euro pentru modernizarea Salinei Turda și în ce scop a fost cheltuită această sumă? Cine sunt actualmente acționarii societății care dețin și administrează Salina Turda?

Ați beneficiat, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc, de o finanțare europeană de 80 de milioane euro pentru canalizare a municipiului Turda, prin Compania de Apă Arieș? La ce societate i-a fost atribuită execuția lucrărilor de canalizare și la ce preț de execuție? Ce experiență și ce dotare are această societate? Ce firmă sau ce firme au executat în realitate lucrările de canalizare și la ce preț de execuție? Dacă este adevărat că au fost realizate lucrări de slabă calitate, iar unele nu au fost terminate?

Ați beneficiat, cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc, de o finanțare guvernamentală de 1, 5 milioane lei pentru subvenționarea consumului de gaz metan a populației municipiului Turda? Este adevarat că această sumă a fost transferată abuziv la Compania de Apă Arieșul și că nu a fost găsită în contabilitatea E-ON Gaz Turda ?

În ce condiții a fost încheiat contractul având ca obiect transportul local din municipiul Turda cu Societatea de Transport Public Alba Iulia, aflată sub controlul primarului PDL Mircea Hava ? De ce a fost eliminată societatea locală de transport din subordinea Primăriei municipiului Turda? Cum explicați că recent s-a dublat prețul biletelor de transport și că valoarea subvențiilor acordate de primărie a crescut la 80 000 euro lunar de la 100 000 euro anual?

Ați sprijinit, cu concursul fostului ministru Elena Udrea și al fostului prim-ministru Emil Boc firma MBS GROUP, aparținând fostului consilier local Gabriel Szilagyi, care-și are sediul social într-o garsonieră din București, în obținerea de contracte pentru lucrări în domeniul infrastructurii și construcțiilor?

Conștientizați că există riscul ca municipiul Turda să piardă o finanțare europeană de peste 17 milioane de euro, care a fost alocată cu cca. 4 ani în urmă pentru ecologizarea zonei Pata Rât, prin eliminarea haldei de steril de lindan? Care au fost motivele pentru care au fost anulate mai multe licitații organizate și adjudicate în acest sens de firme profesionale? V-a deranjat faptul că licitațiile nu au fost adjudecate de firma MBS GROUP , preferata dvs., a fostului ministru Elena Udrea și a fostului prim-ministru Emil Boc ?

Ați favorizat o firmă de construcții din Poiana –Turda în obținerea unor lucrări de la Primăria și Consiliul Local al municipiului Turda? Dacă firma respectivă a realizat amenajarea tip vilă a casei dvs. părintești?

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.