Senator USR: Liviu Pop vrea să treacă Legea Manualului, profitând de neatenția opiniei publice

Senator USR: Liviu Pop vrea să treacă Legea Manualului, profitând de neatenția opiniei publice

Senator USR: Liviu Pop vrea să treacă Legea Manualului, profitând de neatenția opiniei publice

by februarie 12, 2019 1 comment

Profitând de faptul că atenția este fixată pe Legea Bugetului, Liviu Pop, fostul ministru al Educației, vrea să treacă, astăzi, de Senat, Legea Manualului declarată neconstituțională, anul trecut de CCR, anunță USR Cluj. Potrivit senatorului Mihai Goțiu, pe ordinea de zi a Comisiei de Învățământ de la Senat intră Legea Manualului. Dar nu e vorba de o lege care ”să reglementeze achiziția manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar”, cum apare la prioritățile Ministerului Educației Naționale din Legea Bugetului de stat, ci de elaborarea manualelor. Mai exact se va face achiziție de manuscrise, nu de manuale iar proiectul de lege urmeză să favorizeze Ed. Didactică și Pedagogică.

Propunerea copiază integral legea declarată neconstituțională anul trecut din cauza încălcării procedurilor parlamentare. Acum propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

Modul de operare, e tipic PSD, se arată într-un comunicat al USR Cluj în care se menționează că proiectul de lege a fost depus la Senat pe 5 februarie, în aceeași zi a intrat la avize iar în 12 februarie a intrat pe ordinea de zi la Comisia de Învățământ pentru raport.

Achiziție de ”manuscrise” ce urmează să fie tipărite de Editura Didactică și Pedagogică

Liviu Pop încearcă să profite de faptul că atenția presei și a cetățenilor e pe Legea Bugetului, ca să treacă Legea Manualului, măcar de Senat fără dezbatere reală și fără să mai facă valuri, cred cei de la USR.

Practic, legea reglementează criteriile și modul centralizat de elaborare a manualelor. Vor fi maxim trei manuscrise pentru fiecare materie, ale căror drepturi de autor vor fi achiziționate de minister în urma competiției organizate pe baza metodologiei pe care tot MEN o adoptă. Coroborat cu prioritatea, din aceeași Lege a Bugetului de stat, de ”susținere a Editurii Didactice și Pedagogice”, e evident că editarea și tipărirea se vor face de această editură.Art. 4, alin. 1) și alin. 2), arată clar că în competiție intră autori/coautori cu manuscrise, nu edituri cu un manual complet (inclusiv editat).

”E vorba Editura Didactică și Pedagogică care a devenit ”celebră” anul trecut, după gafele monumentale din manualele de biologie, geografie și istorie. Cele cu Turnu Măgurele plasat prin Mehedinți, Marea Moartă în locul Mării Roșii, cu ficatul în partea stângă și în care elevii erau întrebați ”cine și cum se produce urina”. Pentru toate aceste gafe care au făcut necesară retipărirea tirajelor, plătite, în cele din urmă, de toți cetățenii, din bugetul public, Liviu Pop vrea să premieze Editura Didactică și Pedagogică cu această lege”, a transmis senatorul Mihai Goțiu.

Legea Manualului intră în contradicție cu Ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu (nota bene: ministrul nu se numără printre semnatarii propunerii legislative), publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie 2019 (în aceeași zi în care proiectul Legii Manualului a fost depus la Senat!), care reglementează procedura de evaluare și de achiziție de manuale (nu de manuscrise) și în care ”ofertantul” este definit ca ”operator economic care a depus proiecte de manuale școlare”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. ani
    #1 ani 12 februarie, 2019, 17:24

    Bine c� domnul Goțiu nu doarme chiar tot timpul în Parlament. Mai face câte un num�r frumos, ca și acesta de exemplu! Da, are dreptate. Legea Manualului este f�cut� s� îmbog�teasc� pe unii!!!!
    Domnule Goțiu v� iert�m pentru toate episoadele de somn din sedintele de Parlament!!

    Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<