Șeful Poliției Locale a propus măsuri restrictive pentru proprietarii de câini și pisici

Șeful Poliției Locale a propus măsuri restrictive pentru proprietarii de câini și pisici by decembrie 21, 2016 0 comments

Consiliul Local Turda a blocat ieri, pe ultima sută de metri, o propunere a șefului Poliției Locale care a cerut adoptarea unor măsuri restrictive pentru proprietarii de animale de companie.

Șeful Poliției Locale, Valer Moldovan a cerut modifcarea unor prevederi ale Hotărârii Consiliului Local privind buna gospodărire a municipiului Turda. Printre modificări s-a aflat și cea referitoare la deținerea de animale de companie în apartamente sau curți comune. Șeful Poliției a cerut ca proprietarii de câini și pisici să poată păstra aceste animale doar dacă obțin consimțământul tuturor locatarilor de pe scara de bloc ori din curtea comună. Valer Moldovan a explicat solicitarea prin faptul că Poliția locală ”are prea multe bătăi de cap”cu reclamațiile privitoare la creșterea animalelor în imobile comune de locuințe.

Măsura restrictivă, la un pas de a fi adoptată de Consiliul Local, a fost considerată excesivă de către consilierul Nicolae Roș jr. Acesta a cerut ca pentru creșterea animalelor de companie în apartament să fie necesar acordul majorității locatarilor de pe scară. ”Să fie nevoie să ceri acordul unei întregi scări de bloc pentru că ai o pisică sau un câine e excesiv deoarece e o singură persoană poate să nu fie de acord”, a apreciat Nicolae Roș.

Poliția locală a cerut dublarea amenzilor contravenționale

Șeful Poliției locale a cerut ieri Consiliului local să aprobe dublarea unor amenzi contravenționale ce pot fi aplicate pentru încălcarea normelor de bună gospodărire din oraș. ”Atunci când o sancțiune nu e îndestulătoare ca să combată un comportament neadecvat e nevoie de una mai mare”, a apreciat Valer Moldovan. Consilierii liberali s-au opus majorării amenzilor. ”Poate că înainte de majorarea amenzilor, Poliția Locală ar trebui să se apuce să dea amenzi. Eu nu am văzut pe cineva să se plângă că a primit o sancțiune pentru că a aruncat hârtii sau ambalaje pe jos ori pentru că a mâncat semințe”, a apreciat consilierul Ciprian Rigman.

În final,  propunerea Poliției Locale a obținut voturile consilierilor locali astfel că amenzile au fost majorate la circa 400-800 de lei pentru persoanele fizice și 1000-2.500 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit Hotărârii adoptate în 2008, Domeniul Public SA este obligat să curețe gurile de canal pentru a asigura corecta colectare a apelor pluviale. Prin noua modificare, operatorul de salubritate stradală poate fi amendat cu sume cuprinse între 1000 și 2500 de lei.

Măsura prin care cei de la salubritate sunt obligați să curețe gurile de canal este una ce ar putea fi în contradicție cu Ordinul 88 din 2007 al președintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apa şi de canalizare. Potrivit acestui ordin, evacuarea şi tratarea adecvată a deşeurilor din gurile de scurgere a apelor pluviale şi asigurarea functionalitatii acestora e o componentă a serviciului de canalizare și nu a serviciului de salubritate.

Puteți vedea vechile prevederi privind buna gospodărire a orașului AICI

Noile propuneri pot fi văzute AICI

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.