Se votează bugetul orașului pe 2018. 1,1 milioane de lei pentru ”alte evenimente culturale”

Se votează bugetul orașului pe 2018. 1,1 milioane de lei pentru ”alte evenimente culturale” by februarie 12, 2018 0 comments

Consiliu Local Turda va vota mâine bugetul orașului pe 2018. În buget nu se regăsesc și sutele de milioane de euro anunțate de primarul Turzii. Este de așteptat ca bugetul să treacă de votul Consiliului Local fără vreo opoziție prea mare din partea PNL, în condițiile în care cheltuielile nu sunt semnificativ diferite față de anii trecuți.

Ultimul proiect de buget arată mai bine decât versiunea inițială, în care cheltuielile de funcționare erau sub necesar.

Administrația locală a prevăzut în premieră un buget de investiții de peste 60 de milioane de lei. Cifrele sunt deocamdată doar pe hârtie și cuprind bani care vor fi alocați pe parcursul a mai mulți ani.

Ultimul proiect bugetat și cel ce va fi suspus la vot în ședința extraordinară de marți, 13 februarie, a Consiliului Local Turda arată mai bine decât varianta inițială în care secțiunea de funcționare avea bani mai puțini.

Surprinzător este că pentru a umple un gol de circa 19 milioane de lei, rezultat din diminuarea cotelor defalcate din impozitul pe venit, administrația locală estimează creșteri semificative ale veniturilor din taxe și impozite.

La întâlnirea festivă de la sfârșitul anului trecut , primarul Turzii vorbea de o cotă de încasare a impozitelor și taxelor în 2017 de 99%, așadar fără restanțe.

Vor crește cu circa 1 milion veniturile din taxele de proprietate, de la 14,25 mil (2017) la 15,11 mil (2018). Cresc veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor și activități, de la 3,45 la 4,39 mil de lei. Sunt prevăzute suplimentar venituri la alte impozite și taxe pe bunuri și servicii de 500.000 de lei. La acest capitol ar putea intra taxa pe transportul greu, introdusă anul trecut. Veniturile din prestări servicii și alte activități cresc de la 1,23 la 2,00 milioane de lei. Proiecția bugetară a administrației locale arată practic creșteri semnificative la aproape toate capitolele bugetare de venituri. În expunerea de motive, executivul local nu explică de unde vor fi aceste creșteri, așa că prespunerea cea mai logică e că banii vor veni dintr-o creștere susținută a economiei orașului.

Vestea bună pentru Turda e că pentru prima dată în ultimii 10 ani, secțiunea de dezvoltare prevede peste 60 de milioane de lei la cheltuieli. Vestea mai puțin bună este că aceste sume nu vor fi cheltuite în totalitate în 2018. Sunt prevăzuți 10 milioane pentru reabilitarea a șase unități de învățământ, circa 18 milioane pentru decontaminarea din Poștarât și circa 30 de milioane pentru drumuri.

Din buget lipsesc sutele de milioane de euro anunțate de primarul Cristian Matei, pentru simplul fapt că acestea nu au fost încă aprobate.

Investițiile majore ale Turzii vor fi prin programul PNDL, dar acesta e de lungă durată iar banii vor veni gradual. Spre exemplu proiectul de modernizare a 12 străzi, accesat pe vremea lui Ștefănie a fost continuat și pe vremea lui Cristian Matei, așadar s-a întins pe o durată mai mare de 3 ani.

Un exemplu concret în acest sens e și proiectul de modernizare a Colegiului Tehnic. Contractul de finanțare prin PNDL a fost semnat în decembrie 2016, dar lucrările nu au început nici până acum. Proiectul este cuprins în bugetul pe 2018  cu suma de  1 milion de lei.

Municipalitatea intenționează să ia un credit de 20 de milioane de lei pentru modernizarea Castrului Roman. Aceasta e singura sumă mare pentru investiții despre care putem spune că poate poate fi obținută cu certitudine, deoarece depinde exclusiv de autoritățile locale. Desigur, municipalitatea a depus o serie de proiecte prin Planul de Mobilitate Urbană. Sesiunea de depunere se va închide în 20 martie, și abia după aceea începe evaluarea proiectelor.

Pentru repararea drumurilor sunt siguri acum doar 3, 053 milioane de lei. Prin PNDL sunt aprobați bani pentru asfaltare în zona industrială, dar nu se știe exact cât din aceste sume vor fi alocate în 2018.

Dacă turdenii nu știu foarte exact câti bani vor dispune din cei 60 de milioane pot să fie siguri că administra orașului e pregătită să cheltuie în medie a 99.000 de lei lunar pentru evenimente culturale. Pentru alte activități culturale sunt prevăzuți circa 1, 1 milioane de lei. In mare, se știe că o parte din bani vor merge spre festivalul de teatru și zilele orașului, dar se știe foarte clar și cât. La cultură s-au mai alocat, pentru investiții circa 112.000 de lei, pentru parcul Zoo

Bugetul orașului, pe 2018, este așadar un buget optimist bazat preponderent pe sprijinul banilor guvernamentali, împrumuturi și atragerea de fonduri europene. Cât de sigure vor fi pentru 2018 aceste alocări bugetare vom aflat în prima jumătate a anului. Tot până atunci vom afla pe ce sa bazat administrația locală când a previzionat creșterile de venituri din taxe și impozite.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.