Salina refuză să clarifice dacă a recuperat sumele plătite directorului Vasile Nemeș

Salina refuză să clarifice dacă a recuperat sumele plătite directorului Vasile Nemeș by februarie 19, 2019 0 comments

Salina Turda refuză să clarifice public dacă a demarat recuperarea sumelor plătite fostului director Vasile Nemeș. Acesta a pierdut un proces la finalului anului 2018. Agenția Națională de Integritate a cerut în instanță anularea hotărârii de Consiliu Local prin care Vasile Nemeș a fost numit în Consiliul de Administrație al Salinei Turda.

Vasile Nemeș a fost numit director al Salinei Turda în 2013. Acesta a fost înlocuit abuziv din funcție de Consiliul de Administrație la sfârșitul anului 2013. În septembrie 2015 Curtea de Apel Cluj a hotârât că înlocuirea lui Vasile Nemeș a fost una abuzivă și a decis că acesta trebuie să primească circa 190.000 de lei salariu, despăgubiri și cheltuieli de judecată.

Aventura numirii lui Vasile Nemeș în postul de director al Salinei Turda a costat în final bugetele publice circa 190.000 de lei. Eventuala șansă de recuperare a daunelor produse bugetului public s-a prescris după 3 ani, așa că aleși locali sau numiții în Consiliile de Administrațieale Salinei nu mai pot fi puși la plată. Au rămas doar o serie de sentințe prin care judecătorii constată încălcarea legii. În martie 2013, USL si PP-DD, prin reprezentatntii sai, consilierii locali Matei Cristian, Nemes Lucian, Corpodean Dorel, Costisor Nicolae Vasile, Crisan Rozalia, Dobra Mariana, Felezeu Cristian, Micu Ovidiu, Molnar Emil, Panait Radu, Ros Nicolae, Varo Lucian decideau schimbarea Consiliului de Administrație de la Salina Turda. Printre cei numiți în noul consiliu era și Vasile Nemeș, tatăl viceprimarului Lucian Nemeș. Peste 5 ani, ca un arc peste timp, în noiembrie 2018 Agenția Națională de Integritate avea să obțină o hotărâre definitivă a Curții de Apel Cluj prin care HCL din martie 2013 era declarat nul. Aceasta pentru că a fost inițiat și votat inclusiv de Lucian Nemeș, pe atunci președinte al PPDD Turda și viceprimar, fapt care l-a pus pe acesta în conflict de interese.

Controlul asupra Salinei Turda a fost disputat și negociat între Ștefănie și Matei

Controlul asupra Salinei Turda a fost disputat și negociat între Ștefănie și Matei

Șefia lui Vasile Nemeș la Salina Turda a durat mai puțin de un an. Membrii PSD povesteau că Nemeș devenise indezirabil deoarece reușea foarte rar să-l asculte pe Cristian Matei, președintele PSD Turda. PSD-iștii îi reproșau lui Vasile Nemeș și alte inițiative exotice, precum intenția de a cumpăra miei pentru ”coșul de Paști” al membrilor Consiliului de Administrație sau intenția de a organiza ”excursii tematice” la obiective turistice din Europa. Ideile nu a prins niciodată viață. Vasile Nemeș nu a mai apucat să organizeze nici măcar coșul de Crăciun. În 9 decembrie 2013 a fost revocat din Consiliul de Administrație alături de ceilați membri. Au fost numiți în mod provizoriu Matei Cristian, Vasile Toth şi Sabau Sorin.

Vasile Nemeș, director local cel mai bine plătit pentru statul acasă

Ședința de schimbare din funcție a lui Vasile Nemeș a durat mai bine de 4 ore. Din cei 5 membri ai Consiliului de Administraţie au fost prezenţi 4, sub conducerea actualului primar,

Vasile Nemeș a obținut 190.000 de lei din banii Salinei, după ce a fost concediat

Vasile Nemeș a obținut 190.000 de lei din banii Salinei, după ce a fost concediat

Cristian Matei care era preşedinte Consiliului de Administrație. Cu 4 voturi pentru, cei 4 membri -Cristian Matei, Istvan Szekely, Sorin Sabău şi Vasile Tot au decis să i se ridice mandatul de director lui Vasile Nemeş. În 2015, instanța a constatat că revocarea votată de Cristian Matei și compania a fost făcută fără justă cauză. Instața a dispus plata sumei de 39.500 lei reprezentând contravaloarea a 18 indemnizaţii lunare, plata sumei de 23.250 lei reprezentând contravaloarea indemnizaţiilor lunare pentru perioada de preaviz de 90 de zile, suma de 23.685 lei, reprezentând cota de 5% din profitul net al societăţii pârâte la data de 31.12.2013. Vasile Nemeș mai primea 3602,97 lei, cheltuieli de judecată parţiale, reprezentând taxă de timbru. Aventura juridică girată de PSD și PPDD, cu Cristian Matei într-un rol cheie, l-a transformat pe Vasile Nemeș în directorul local cel mai bine plătit pentru că n-a muncit. Nemeș a primit 190.000 de lei pentru un an și jumătate de stat acasă.

Vasile Tot a plătit avocații din bugetul Salinei

Vasile Tot, numit director al Salinei la finalul anului 2013 a fost dat afară în luna septembrie 2014. În luna noiembrie 2014, funcţia de director general al Societăţii Salina Turda Durgău a fost scoasă la concurs de noul Consiliu de Administraţie. Pentru acest post s-au înscris în cursă Sorin Săveanu, Simona Baciu, Horvath Liana, dar şi fostul director, Vasile Tot. Simona Baciu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Salinei, a fost cea care a câştigat competiţia.

Între timp, Vasile Tot se judeca cu Consiliul Local și Primăria Turda și cerea anularea revocării sale din funcție. Vasile Tot a încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică, fără acordul Consiliului Local, la o valoare de aproximativ 67.000 de lei. A plătit avocații cu bani din bugetul Salinei, pentru a se judeca cu Consiliul Local, acționarul Salinei Turda.

În final , Curtea de Apel Cluj a respins cererea fostului manager al Salinei Turda, Simion V Tot de anulare a hotărârilor Adunării Generale a Acționarilor, prin intermediul cărora s-a schimbat fostul Consiliu de Administrație, considerând că societatea Salina Turda Durgău SA nu poate avea calitate procesuală activă.

Salina Turda, vaca bună de muls din subordinea Consiliului Local

Începând cu 2012, momentul câștigării alegerilor de către USL, numărul proceselor în care a fost implicată Salina Turda a crescut exponențial. Numărul cauzelor în instanță a sărit

Simona Baciu refuză să clarifice public dacă a demarat procedurile de recuperare a sumelor plătite lui Vasile Nemeș. De fapt, ea era directorul plătit în tandem cu acesta.

Simona Baciu refuză să clarifice public dacă a demarat procedurile de recuperare a sumelor plătite lui Vasile Nemeș. De fapt, ea era directorul plătit în tandem cu acesta.

brusc odată cu câștigarea alegerilor de către PSD, în 2016. În total, Curtea de Apel Cluj a avut 15 cauze diverse ce implicau obiectivul turisic de la Turda. Peste 70% din acestea fac referire la numirile conducerii Salinei Turda. Obiectivul turistic de la Turda se dovedește extrem interesant pentru cine deține frâiele administrative ale orașului. Doar din aventura Nemeș-Tot, Salina Turda a pierdut un sfert de milion de lei.  Nimeni nu va mai plăti vreodată această gaură.

Chiar dacă instanța a anulat hotărârea de numire  în Consiliul de Administrație a lui Vasile Nemeș, nu i se poate cere acestuia banii înapoi. Asta din două motive. Primul este dat de OUG 109. O societate cu capital public poate fi condusă fie de un administrator-executiv numit din Consiliul de Administrație, fie de un director ce poate fi numit și din afara Consiliului de Administrație. Vasile Nemeș a fost numit director, așadar funcția de conducere nu este o consecință exclusivă a numirii sale în Consiliul de Administrație. În plus, Nemeș nu poartă responsabilitatea numirii sale chiar dacă aceasta s-a făcut în mod ilegal. Dacă cineva ar fi trebuit să plătească,  aceștia sunt politicienii care au luat hotărâri ilegale. Termenul însă s-a prescris, așa că nimeni nu va plăti oalele sparte.

InfoAries.ro a cerut clarificări privind recuperarea banilor. Salina Turda, tace

InfoAries.ro a adresat prin cererea 791/07.02.2019 un set de întrebări conducerii Salinei Turda. Salina refuză însă să clarifice public situația. Ar fi trebuit să răspundă în termenul de 10 zile, dar nu a făcut-o. Nu a precizat nici măcar că va prelungi termenul de răspuns, așa cum prevede legea.

Am adresat Salinei Turda un set de 5 întrebări

  1. Care este valoarea indemnizațiilor primite de Nemeș Vasile ca membru al CA al Salina Turda
  2. Dacă Salina Turda a demarat procedurile juridice de recuperare a sumelor plătite către Nemeș Vasile, în calitatea sa de administrator
  1. Care este valoarea totală a sumelor de bani, indemnizații și bonificații plătite către Nemeș Vasile pentru funcția de director al Salinei Turda SA.
  2. Dacă Salina Turda a demarat procedurile juridice de recuperare a sumelor de bani plătite dlui Vasile Nemeș pentru funcția de director și care este stadiul acestora
  1. Care a fost poziția oficială a d-lui Nemeș Vasile menționată în contractul de mandat: aceea de administrator-executiv sau aceea de director, având în vedere prevederle OUG 109


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<