Salariul primarului ar putea sări de 12.000 lei. Administratorul public, funcționarul cel mai bine plătit

Salariul primarului ar putea sări de 12.000 lei. Administratorul public, funcționarul cel mai bine plătit by octombrie 4, 2017 0 comments

Autoritățile locale vor adopta vinei, într-o ședință a Consiliului Local, noua grilă de salarizare din Primăria Turda, cu majorări impuse de legea 153/2017.

Primarul și viceprimarul și funcționarii publici au,  potrivit legii,  salarii mărite, inclusiv o serie de sporuri și majorări datorită condițiilor dificile de muncă.

Potrivit calculelor estimative, în baza prevederilor legii,  salariul primarului ar putea depăși 12.000 de lei lunar. Angajatul cel mai bine plătit din Primăria Turda, care e nu e demitar, va fi administratorul public. Dorin Apahidean va avea un salariu de bază de 8700 de lei.

Municipalitatea a prezentant public proiectul de hotărâre prin care se vor majora salariile angajaților Primăriei dar în anexele la document lipsesc referirile la salariul viceprimarului și primarului, astfel încât este posibil ca cei doi demnitari din Turda să fi renunțat la majorarea de salariu.

Metoda de calcul a salariulu de bază din administrația locală de la Turda va fi prin înmulțirea unui coeficient prevăzut de lege cu 1450 lei, valoarea salariului minim pe economie. O excepție o constituie salariul administratorului public, despre care legea precizează că va fi stabilit de primar la o valoare care să nu depășească salariul viceprimarului. Salariul administratorului public nu poate fi însă nici mai mică decât salariul secretarului municipiului Turda. Secretarul municipiului Turda va avea un salariu de bază de 8193 de lei.

Directorul general și arhitectul șef al Primăriei va primi un salariu de 8120 de lei, directorul adjunct are un salariu de bază de 7540 de lei iar directorul executiv va avea salariul de bază de 7830 de lei. Sumele vor crește cu circa 300-500 de lei în funcție de vechime.

În cazul primarului, metodologia de calcul este aceeași, de aplicare a unui coeficient prevăzut de lege, salariului minim pe economie. În cazul municipiilor cu până la 50.000 de locuitori, coeficientul prevăzut de lege este 6,5. Legea 153 mai prevede însă că indemnizațiile lunare ale primarilor/viceprimarilor unitătilor administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majoreaza cu 25%.

Administrația locală a prezentant public proiectul de hotărâre prin care se vor majora salariile angajaților Primăriei dar din document lipsesc referirile la salariul viceprimarului și primarului, astfel încât este posibil ca cei doi demnitari din Turda să fi renunțat la majorarea de salariu.

Administrația locală, obligată la o deplină transparență referitoare la salarizare

Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice vine și reglementări speciale referitoare la transparența decizională. Toate autoritatile si institutiile publice sunt obligate să publice la sediul propriu dar și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecarui an, și vor menține publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau institutțile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice. Informațiile trebuie să cuprindă date referitoare la salariul de baza, solda functiei de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, dupa caz; tipul, baza de calcul, cota procentuala, valoarea bruta a sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor si premiilor eligibile pentru fiecare functie, precum si baza legala a acordarii acestora; valoarea anuala a voucherelor de vacanta care urmeaza sa fie acordate pentru o perioada lucrata de un an, precum si baza legala a acordarii acestora; valoarea anuala a indemnizatiei de hrana care urmeaza sa fie acordata pentru o perioada lucrata de un an, precum si baza legala a acordarii acesteia; orice alte drepturi in bani si/sau in natura, daca este cazul, precum si baza legala a acordarii acestora; orice informatii cu privire la posibile limitari ale venitului salarial, precum si baza legala a acestora. Nerespectarea prevederilor referitoare la plublicarea acestor date atrage raspunderea contravențională a primarului care poate fi amendat cu sume între 5000 și 10.000 de lei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.