Ruina turistică din Copăceni

Ruina turistică din Copăceni by aprilie 28, 2016 0 comments

Castelul (sau conacul) Vitéz din Copăceni va putea intra în circuitul turistic al judeţului Cluj dacă administraţia locală va reuşi să găsească o soluţie pentru familiile nevoiaşe ce şi-au găsit adăpost în incinta acestuia. Administraţia locală pregăteşte un proiect pentru ridicarea unui bloc ANL.

Castelul e în paragină deşi se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj din 2010.

Localnicii ştiu această clădire după denumirea de “casă veche”. În momentul de faţă, conacul imens de pe deal este în ruine. Chiar şi aşa, el este locuit de circa 50 de ani. Fostul primar al Sănduleştiului şi actual consilier local, Vasile Luca, a declarat că pe vremea mandatului său a dat spre folosinţă unora dintre aceste familii teren să-şi ridice casă.. Oamenii, însă, au vândut terenul (chiar dacă nu aveau dreptul legal) şi tot în “castel stau”. “În 1992 eu am dat 86 de locuri de casă pentru a atrage tineri înapoi în sat. S-a construit aolo un cartier întreg, 78 de case. Unii dintre ei au avut loc de casă, dar l-au vândut altora”, a afirmat Vasile Luca. “Avem o zonă turistică minunată la Copăceni. În fiecare week-end e plin de maşini acolo. Trebuie să facem ceva şi cu castelul”, a mai afirmat consilierul local. “Nu vreau să promitem mult, ca să facem puţin. Dar acest proiect este în atenţia administraţiei locale”, a precizat primarul Augustin Duca.

Conacul stă în picioare de aproape 5 secole.

Conacul Vitéz (în maghiară Vitéz kúria) se află la 27 de km de Cluj, chiar lângă intrarea în Turda.

Îşi începe istoria tocmai în anul 1548, când au intrat în posesia satului Copăceni Andrei Vitéz, împreună cu soția sa, Agneta Alkay. Ea venea din familia Koppándi, fiind fiica lui Gergely Koppándi. Familia Vitéz a deţinut Copăceniul timp îndelungat. Aici şi-au ridicat o mică cetate, fortificată, cu bastioane şi şanţuri umplute cu apă.

În 1733, moare ultimul bărbat al familiei Vitéz şi satul intră în proprietatea fiscului. Nu pentru mult timp, deoarece, în anul 1743, a revenit văduvei lui György Vitéz, Susana Korda, și fiicei sale. Pe urmă, satul a devenit proprietatea familiei Bánffy. La începutul secolului al XIX-lea vechiul castel fortificat mai avea acoperiș și era locuibil.

În 1889, proprietatea intră în posesia grofului Karolyi, care, din materialul vechii construcţii, a ridicat în apropiere conacul actual. Când Balázs Orbán își redacta monografia dedicată Turzii și împrejurimilor sale, conacul era considerat nou. La data respectivă (1889), mai existau încă pivnițele vechi ale castelului și unul dintre bastioane, care prin anii ’60 ai secolului al XIX-lea fusese folosit ca magazie.

În Descrierea Turzii și Împrejurimilor, Orbán Balázs spunea: “Familia Vitéz a avut în Copăceni un castel strălucit, cu bastioane puternice și șanț cu apă, asemănător cu o fortăreață; cu trecerea timpului însă și această clădire a devenit ruină, castelul s-a prăbușit în mare parte, lângă el și din ruinele sale s-a construit o casă nouă cu mai multe etaje.”

Conacul Vitéz este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.