Rotay Club Turda și Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca – împreună pentru prevenirea cancerului de col uterin

Rotay Club Turda și Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca –  împreună pentru prevenirea cancerului de col uterin by septembrie 7, 2016 0 comments
Anual, se înregistrează 40.000 de românce cu diagnosticul de cancer de col uterin, aceasta fiind a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere între 15 şi 44 de ani. Aproape fiecare caz de acest gen ar putea fi prevenenit prin screening, pentru că, dacă este descoperit într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin  este tratabil în majoritatea cazurilor.  
Astfel s-a născut ideea unei colaborări între Rotay Club Turda și Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, prin dr. Florian Nicula, coordonatorul Centrului de prevenire și control a cancerului, pentru prevenirea cancerului de col uterin în rândul femeilor din mediul rural.
Proiectul va debuta în data de 11 septembrie, ora 13, în comuna Tureni, printr-o campanie de informare și educare pentru prevenirea cancerului de col uterin, acțiune cuprinsă și în programul manifestărilor organizate cu ocazia zilei comunei Tureni. Tototdată se urmărește și stimularea interesului participării femeilor din comuna Tureni la programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Pentru că cea mai eficientă metodă de a preveni cancerul de col uterin este efectuarea regulată a testului Babeș Papanicolau, cu ajutorul unităților mobile ale Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și a personalului medical de specialitate, se va realiza testarea gratuită a femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani după următorul program:
• 13 septembrie – sat Mărtinești, între orele 10-12
–  sat Comșești, între orele 12-14
• 16 septembrie – sat Micești, între orele 9-11
–  sat Ceanu Mic, între orele 11-13
–  com. Tureni, între orele 14-16
Unitățile mobile vor fi amplasate în curtea căminului cultural din fiecare localitate.
Acest proiect va continua în viitor și în alte localități, pentru a veni în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau de sănătate, le este mai greu să se deplaseze în Turda sau Cluj-Napoca pentru a efectua testul Babeș Papanicolau.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.