”Mincinoșii de la Primărie”. Din 2016, romii de pe Barbu Lăutaru au rămas printre gunoaie

”Mincinoșii de la Primărie”. Din 2016, romii de pe Barbu Lăutaru  au rămas printre gunoaie by februarie 25, 2019 0 comments

Romii de pe strada Barbu Lăutaru au rămas printre gunoaie datorită unei promisiuni neonorate a administrației locale, promisiune făcută în 2016. Cartierul e unul care începe să arate mai bine, dar rămâne în continuare unul sărac. ”Îs șobolani de jumate de metru”, arată un copil cu brațele larg desfăcute în timp ce un bărbat ridică dalele străduței ce coboară dinspre Viilor. Pe sub straduța, cât o potecă, flancată de casele romilor treceun canal colector ce drenează toate apele menajere ale caselor de pe strada Viilor. Oamenii pe deasupra, șobolanii și goangele pe dedesubt.

Romii de pe strada Barbu Lăutaru sunt primii care se dezic de administrația primarului Cristian Matei, pe care susțin că l-au votat.

Barbu Lăutaru este un cartier mai curat decât acum câțiva ani iar romii care locuiesc acolo se gospodăresc mai bine. Sunt însă săraci iar o serie de servicii publice nu le sunt accesibile, fie din cauza costurilor, fie pentru că nu există rețelele de distribuție.

14567568_633895963450009_8025739546240193509_oÎn septembrie 2016 au fost convinși de autoritățile locale să își curețe cartierul. O parte a gunoaielor au fost depozitate la stradă și au fost rridicate de Prival, dar o parte a rămas în interior și ar fi urmat să fie ridicate ulterior. Primarul Cristian Matei le-a promis atât containere de gunoi cât și faptul că, tempoar, deșeurile vor fi ridicate pe cheltuiala publică.

Imaginați-vă o alee de doar 2 metri lățime ce coboară din deal în vale, mărginită de case îngrămădite. Pe dedesubt curg ape reziduale ale caselor de pe strada Viilor. Se scurg nu doar ape ci tot ce se aruncă la wc-uri. Înainte apele menajere curgeau direct la vedere dar oamenii s-au mobilizat și au turnat beton. Pe alocuri au pus dale. Oamenii povestesc că au venit și autoritățile la un moment dat și au adus un capac. ”Ne-au pus să semnăm pentru el. Au adus un capac și gata”, povestesc locuitorii.

La capătul unei case este un depozit de gunoi. Este vechi de 3 ani și e locul unde se ascund șobolanii cât pisica care sperie copii.

În 2016, autoritățile locale au promis că vor amplasa containere. S-a promis și ridicarea gunoiului pe cheltuiala publică dar acest lucru a rămas doar o promisiune.

Omenii povestesc însă și istorii incredibile despre alte promisiuni făcute de politicieni.  De această dată, promisiuni din campania electorală. ”Au venit un grup, au fost chiar și s-au uitat la case. Au promis țigle pentru acoperiș și scânduri . A venit și a zis , așa cam câte scânduri îți trebuie. A făcut așa un gest cu mâna și a zis , gata, vă trimitem un camion”, povestește un locuitor al zonei care evită să spună despre ce partid sau ce persoane e vorba. ”Ce, parcă voi nu știți”, spune omul cu un gest de scârbă, făcut cu mâna.   Evident, camionul cu țigle și scânduri nu a mai venit.

Deși nu și-au ținut promisiunile, autoritățile locale de la Turda au făcut altceva. Au inclus Barbu Lăutaru în Stațiunea Balneoclimaterică Turda. În baza acestui fapt indicatorii sociali ai cartierului Băi Sărate au scăzut iar municipalitatea a obținut punctajul necesar pentru proiectul de construire a Centrului de Recreere din Băile Sărate. Centru de recreere de la Lacul Tarzan pe care municipalitatea vrea să îl construiască e finanțat și în baza unor indicatori sociali susținuți de sărăcia oamenilor din Barbu Lăutaru.

Ce au promis autoritățile în septemebrie 2016 ?

Locuitorii de pe Barbu Lăutaru spun că au fost mințiți de către autoritățile localeAmplasarea de containere de gunoi și ridicarea gunoiului pe cheltuială publică pentru a proteja sănătatea populației, în special cea a copiilor.

Prezența funcționarilor Primăriei în perioada următoare acțiunii de curățire a zone pentru a-și nota problemele oamenilor.

Reabilitarea și extinderea rețelei de apă

Reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare

Care e realitatea după 3 ani?

gunoiGunoiul rezultat în urma acțiunii a fost ridicat doar parțial

Din septembrie 2016, funcționarii publici nu au mai revenit pe Barbu Lăutaru

Nu s-au amplasat containere de gunoi iar gunoiul menajer nu s-a ridicat

Strada Barbu Lăutaru nu se află pe lista străzilor privind reabilitarea și extinderea rețelei de apă canal prin proiectul cu finanțare europeană (POIM II) iar autoritățile nu au anunțat în mod expres că o astfel de lucrare va fi finanțată din fonduri locale


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<