Românii printre cei mai mari consumatori de antibiotice

Românii printre cei mai mari consumatori de antibiotice by noiembrie 17, 2016 0 comments

Ministerul Sănătăţii va lansa o campanie de informare a publicului cu privire la consumul de antibiotice. Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe reţete necompensate sau chiar fără prescripţie. Din întregul consum, jumătate nu este justificat medical, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Rezistenţa bacteriilor la antibiotice este, potrivit specialiştilor, pe locul doi în lume în topul celor mai mari ameninţări la adresa speciei umane, în România, între 2012-2014, peste 600.000 de români luând antibiotice în fiecare zi, cei mai mulţi pentru guturai.

Rezistenţa la antibiotice este, în prezent, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale, cercetările recente arătând că “ne îndreptăm către o eră post-antibiotice”, au declarat reprezentanţi ai Ministerul Sănătăţii.

Astfel, potrivit unui studiu recent, dintr-un top şapte al ameninţărilor la adresa speciei umane, rezistenţa bacteriilor la antibiotice se află pe locul doi. Cauza principală pentru această situaţie este, potrivit specialiştilor, utilizarea eronată sau excesivă, ce duce la costuri de peste 50 de miliarde de dolari anual. La nivel mondial, industria de antibiotice ajunge la 1.050 de miliarde de dolari.

Ultimul studiu făcut arată că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia. La capitolul rezistenţă, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune.

Specialiştii consideră că acest consum excesiv este generat în primul rând de pacient, apoi de distribuitor şi prescriptor.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.