Rivale din întâmplare, Turda și Câmpia Turzii au ajuns să-și facă concurență la mici și bere

Rivale din întâmplare, Turda și Câmpia Turzii au ajuns să-și facă concurență la mici și bere

Rivale din întâmplare, Turda și Câmpia Turzii au ajuns să-și facă concurență la mici și bere

by iulie 12, 2017 0 comments

Administrațiile locale din Turda și Câmpia Turzii au prezentat astăzi, în două conferință de presă distincte, calendarul provizoriu de activități pentru fiecare sărbătoare a celor două orașe, Ziua Municipiului Turda și Ziua Municipiului Câmpia Turzii.

Organizatorii promit că vor fi ediții deosebite ale cele două sărbători, cu evenimente inedite, mai numeroase și mai bine organizate decât în anii precedenți. Estimările privind cheltuielile arată că bugetele alocate pentru zilelele municipiului vor fi de 375.000 de lei la Câmpia Turzii și circa 500.000 de lei la Turda.

Printr-o logică care însă scapă înțelegerii omului de rând, administrațiile din cele două orașe au programat cele două sărbători în același timp, în perioada 11-13 august.

20030896_1577912972281436_284423548_nTurda și Câmpia Turzii au ajuns rivale din întâmplare spun autoritățile publice din cele două orașe, când vine vorba să justifice cum de ambele municipii sărbătoresc în același week-end, zilele orașului. Una dintre explicațiile administrației din Turda este aceea că delegațiile străine maghiare au sugerat o devansarea a sărbătorii.

Inițial primarul Cristian Matei a decis să mute zilele municipiului Turda din perioada de sfârșit de august mai spre mijlocul lunii, în perioada 19 august. Cauzele deciziei sunt mai numeroase iar printre acestea se numără și un motiv simbolic . Primarul Matei dorea să rupă o asociere cu vechea administrației publică locală. Zilele Municipiului Turda au fost sărbătorite la origini în perioada 9 august dată care corespundea comemorării morții lui Mihai Viteazu. Cum era foarte dificil de explicat mai ales străinilor și curioșilor de ce ai face o sărbătoare cu băutură și fripturi, muzică și dans la un parastas, autoritățile s-au gândit la o altă dată. Cineva a avut ideea să propună zilele municipiului la sfârșit de august deoarece imediat după, la începutul lunii septembrie era ziua de naștere a primarului Tudor Ștefănie. Cristian Matei a vrut să schimbe situația și a ales data de 19 august doar că aceasta corespundea perioadei în care s-au sărbătorit Zilele Municipiului Câmpia Turzii în 2016. Ulterior, la Câmpia Turzii, primarul Dorin Lojigan a ales și el o altă dată- weekend-ul 11-13 august. Administrația locală din Turda a revenit, la rândul ei, și a ales tot 11-13 august. Motivul principal invocat a fost acela că în 15 august are loc comemorarea Regelui Ștefan cel Sfânt al Ungariei iar delegațiile maghiare nu ar fi putut participa la evenimentele de la Turda.

Oricare ar fi motivul care a declanșat această situație, suprapunerea celor două sărbători este una cel puțin neinspirată. Să ai două evenimente identice, cu costuri estimate ce se apropie de 1 milion de lei care se suprapun și împart o piață de consumatori , când se poate face altfel, reflectă un prost management și o lipsă de comunicare între cele două administrații locale.

Câmpia Turzii, evenimente vechi reinventate ca noutăți

BigToneZ va concerta la Câmpia Turzii după cinci ani de încerări eșuate

BigToneZ va concerta la Câmpia Turzii după cinci ani de încerări eșuate

Cireașa de pe tort este ”ziua uniformelor” un eveniment prin care autoritățile locale doresc să transmită respectul pe care îl poartă polițiștilor, militarilor, pompierilor și Fanfarei Promenada. La acest eveniment sunt invitați foști comandanți ai unității militare și poliție, militari și polițiști foști și activi și va fi organizat sub forma unei mese rotunde. ”Sunt invitați foști militari care ne vor împărtăși din experiența și activitatea lor”, preciza Irina Muntean, director tehnic în Primăria Câmpia Turzii.

Locuitorii din Câmpia Turzii își pot da seama cam care e ideea de sărbătoare și distracție pe care o are în cap echipa lui Dorin Lojigan, imaginându-și cum va decurge spre exemplu o ipotetică masă rotundă cu participarea polițiștilor Chicinaș, Bruckental și Gaja.

Printre evenimentele noi anunțate la Câmpia Turzii se numără și concertul trupei BigToneZ, condusă de Raul Sălăgean. Potrivit primarului Dorin Lojigan, Raul Sălăgean, rginar din Câmpia Turzii a încercat de ai bine de cinci ani de zile să cânte pe scena orașului său natal, dar fără să fie băgat în seamă de autoritățile locale.

La Turda, activități mai interesante dar lipsă de transparență financiară

 Cristian Matei într-o nouă era a comunicării publice: și-a adus reflectoare

Cristian Matei într-o nouă era a comunicării publice: și-a adus reflectoare

Deși anunță cu mai mult de 65 de evenimente în plus față de edițiile anterioare, administrația locală condusă de Cristian Matei nu a fost la fel de explicită cu privire la modul în care se vor cheltui banii. Autoritățile locale nu au explicat foarte clar dacă au respectat prevederile de transparență referitoare la achizițiile publice. Câmpia Turzii, spre exemplu, a elaborat documentațiile de achiziție publică și le-a postat în sistemul public de achiziții publice SEAP. Autoritățile din Câmpia Turzii au formulat anunșuri de achiziții publice pentru toate tipurile de servicii de la închirierea de echipamente la contractarea artiștilor din concerte. Bogdan Ursuleanu, coordonatorul evenimentului de la Turda a precizat că încheierea contractelor cu artișii s-au făcut prin respectarea procedurilor de achiziții dar că pentru restul plățile vor fi făcute direct de către sponsori și nu prin bugetul local. ”Estimăm că vor fi 200.000 de lei din sponsorizări”, a mai precizat Ursuleanu. Dacă administrația locală va aduna sponsorizări de 200.000 de lei pentru zilele orașului va reuși o performanță. Anul trecut sponorizările făcute direct prin bugetul local au fost de 66.000 de lei.

Primarul Cristian Matei a precizat că nu există deocamdată un buget bine stabilit pentru zilele orașului deoarece organizarea evenimentului e în derulare și pot să apară noi sponsorizări. Cristian Matei s-a prezentat turdenilor la alegeri din postura unui bun manager dar astăzi spune că nu știe foarte clar care e bugetul unui eveniment , cu lună de zile înainte ca acesta să aibă loc. Primarul a apreciat totuși că va fi un buget ușor mai generos decât anul trecut. În 2016, la Turda s-au cheltuit 509.842 lei, din care 298.617 au fost alocați de la bugetul local. Restul de bani au venit din: sponsorizări (66.000), chirii pentru ocuparea domeniului public (58.625) și spații publicitare (86.600).

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.