S-au apărat de soţii violenţi folosind ordinul de protecţie

S-au apărat de soţii violenţi folosind ordinul de protecţie

by noiembrie 5, 2014 0 comments

Ordinul de protecție, măsură decisă de un judecător ca o formă de protejare a victimelor violenței domestice, începe să fie folosit tot mai mult și la Turda. Potrivit magistraților turdeni,  în 2013 au fost înregistrate 18 cereri privind emiterea unui ordin de protecție. “Din cele 18 cereri privind emiterea ordinului de protecție, aferente anului 2013, șapte cereri au fost admise, șapte cereri au fost respinse iar în patru situații s-a depus cerere de renunțare la judecată”, se arată într-o precizare a Judecătoriei Turda.

În 2014 au fost formulate 16 cereri din care opt au fost admise, 4 cereri au fost respinse iar în două cazuri s-a depus cerere de renunțare la judecată. O ată cerere a fost anulată iar soluționarea unui dosar a fost suspendată deoarece ambele părți au cerut asta.

Ordinul de protecție, un instrument împotriva violenței domestice

Ordinul de protecţie se materializează într-o hotărâre judecătorească dată în regim de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea părţilor, prin care persoanele care sunt victime ale violenţei în familie pot beneficia de protecţie în scopul garantării integrităţii şi libertăţii personale, atât fizice cât şi psihice, faţă de agresor.Procedura este una specială, de urgenţă și  se ia în baza dispozițiilor Legii 217 din 2003, modificată prin Legea 25 din martie 2012.

1743725_889920271020037_7781515528172690867_n Dana Ududec, avocat stagiar specializat în probleme legate de discriminare spune că fiecare femeie, victimă a violenţelor,  ar trebui să ia în considerare utilizarea ordinului de protecţie

 Reporter: În ce condiţii e indicat, se poate solicita un ordin de protecţie?

 O femeie poate solicita un ordin de protecţie atunci când consideră că a fost victima violenţei în familie şi doreşte să fie protejată de viitoare violenţe din partea agresorului. Violenţa în familie nu se limitează doar la abuzuri fizice, ci cuprinde şi agresiuni de ordin verbal sau psihologic, inclusiv violenţa economică (adică interzicerea de a merge la muncă, refuzul de a susţine familia, controlul exagerat al mijloacelor financiare sau exploatarea membrilor familiei). Dacă o femeie crede că îi este pusă în pericol viaţa sau siguranţa fizică şi psihică de către un partener agresiv, atunci ea are dreptul că ceară un ordin de protecţie. Drepturile femeilor victime ale violenţei domestice sunt prevăzute de legea 217/2003.

Prin ordinul de protecţie, victima violenţei poate obţine mai multe soluţii temporare (maxim 6 luni, cu posibilitate de reînnoire): evacuarea agresorului din locuinţa familiei, chiar dacă el este proprietar; obligarea agresorului să păstreze o distanţă minimă; interdicţia ca agresorul să frecventeze anumite locuri sau să contacteze în orice fel victima; renunţarea la arme de foc precum şi obligarea la consiliere psihologică sau tratament.

 Care sunt demersurile ce trebuie făcute, cât de complicată e procedura şi dacă e absolut necesar un avocat.

 Este important de reţinut că pentru a obţine ordinul de protecţie, femeile trebuie să trimită o cerere la instanţă şi nu la poliţie. Instanţa la care se trimite cererea este judecătoria de la domiciliul victimei. De exemplu, dacă victima domiciliază în Turda, cererea se trimite la Judecătoria Turda. Un model de astfel de cerere de ordin se regăseşte în anexă la Legea 217/2003, iar uneleorganizaţii non-guvernamentale oferă multe sfaturi pentru completarea corectă a acestei cereri.

Procedura pentru obţinerea ordinului de protecţie nu este simplă în sensul că victima este care care trebuie să completeze cererea, să îşi alcătuiască dosarul (adică dovezile cu care îşi susţine solicitare de ordin de protecţie) şi să îşi susţină argumentele în instanţă, faţă de agresor. Organizaţiile care au multă experienţă în consilierea victimelor, aşa cum este Asociaţia ANAISreprezentată de Mihaela Mangu, spun că probele sunt cele mai importante şi este bine ca victimele să şi le pregătească din timp. De exemplu, plângeri la poliţie, plângeri penale, certificate medico-legale, rapoarte psihologice, declaraţiile martorilor sau orice alte probe care să arate pericolul asupra vieţii şi siguranţei femeii.

 Legea 217/2003 oferă posibilitatea victimelor de a solicita asistenţă prin avocat, însă acest lucru se întâmplă abia după ce cererea este completată şi trimisă la judecătorie – ceea ce se poate dovedi prea târziu.

Consilierea unui avocat înainte şi după trimiterea cererii ar fi de ajutor, însă nu este obligatorie. Alte soluţii pentru victime ar fi apelarea la un ONG care oferă consiliere în domeniul violenţei domestice sau contactarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, respectiv a Serviciului Public de Asistenţă Socială din judeţul în care locuieşte victima.

 Ce se poate face dacă s-a obţinut un ordin de restricţie şi acesta e încălcat?

 Dacă agresorul încalcă ordinul de restricţie, femeia trebuie să apeleze imediat numărul de urgenţă 112 pentru ca Poliţia să intervină. Atunci când agresorul nu respectă ordinul de restricţie, el comite o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare.

Recomandaţi ca şi avocat, specialist în domeniul discriminării şi implicit al violenţei domestice ca victima să renunţe pe perioada ordinului de restricţie la interdicţie, să reprimească agresorul în spaţiul protejat?

Fiecare femeie îşi ştie ştie cel mai bine situaţia individuală şi gradul de pericol pe care îl resimte, deci nu pot face nicio recomandare din acest punct de vedere. Ceea ce pot să spun este că indiferent dacă victima ia contact sau nu cu agresorul, aceasta are dreptul să fie protejată în continuare de orice formă a violenţei, iar legea penală trebuie aplicată în mod corect şi ferm. Violenţa, indiferent de formă sau locul în care se petrece, nu poate fi tolerată într-o societate democratică.

Horea HUDREA

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.