Refuză să-și crească copii lângă morminte. ”În loc să ne facă parcuri, ne amenajează cimitire”, spun locuitorii din Primăverii

Refuză să-și crească copii lângă morminte. ”În loc să ne facă parcuri, ne amenajează cimitire”, spun locuitorii din Primăverii by mai 31, 2017 0 comments

”Cine ar vrea să-și bea cafeaua în fiecare dimineață, pe terasa casei, privind mormite și cruci?”, se întreabă un grup de turdeni, revoltați de proiectul de amenajare a unui nou cimitir în Cartierul Primăverii.

Administrația locală a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, de la sfârșitul săptămânii trecute, un proiect de hotărâre controversat prin care Biserica Ortodoxă vrea să amenajeze un nou cimitir în cartier. Retragerea proiectului de pe ordinea de zi s-a făcut la cererea primarului Cristian Matei. Acesta a apreciat că deși s-au îndeplinit formalitățile legale, proiectul de amenjarea a cimitirului mai trebuie dezbătut cu cetățenii. La rândul său, consilierul local Adrian Sălăgean (PSD) a declarat că nu susține ideea construirii unui nou cimitir în zonă.

Povestea amenajării unui nou cimitir în cartierul Primăverii din Turda este mai veche de un an de zile, dar a început să prindă contur în primăvara acestui an. Biserica Ortodoxă s-a apucat să adune semnături pentru ”extinderea cimitirului” care deja există în zonă iar credincioșii, de bună credință, au semnat.

Vineri, 26 mai, proiectul care prevedea aproabrea planului urbanistic zonal a fost retras de pe ordinea de zi a CL Turda la inițiativa primarului Cristian Matei, care l-a și propus inițial.

”Nu țineți cont de oameni. Dacă 3000 de oameni nu înseamnă nimic pentru dvs, asta e”, a fost replica preotului Vasile Știopei, secondat de membri ai consiliului parohial, nemulțumiți de decizia administrației locale de amânare a proiectului. Preotul, cu o izbucnire nervoasă a părăsit ședința publică a Consiliului Local Turda, deși autoritățile au propus ca arhitectul angajat de biserică să prezinte proiectul.

De partea celalaltă a baricadei stau circa 50 de familii care sunt nemulțumite de ideea amenajării unui cimitir lângă casele lor. Aceșita au fost prezenți la ședința ordinară a Consiliului Local și au cerut autorităților să nu susțină acest proiect. ”Nu vrem să ne creștem copii printre morminte. În loc să facă parcuri în cartiere, amenajează cimitire. Să le facă în afara zonelor urbane de locuit”, reproșează oamenii. Locuitorii din cartierul Primăverii spun că proiectul noului cimitir va afecta dezvoltarea cartierului. ”Cine ar vrea să-și bea cafeaua în fiecare dimineață, pe terasa casei, privind mormite și cruci?”?”, e întrebarea pe care o pun oamenii revoltați. Aceștia sunt îngrijorați și de faptul că un astfel de proiect va duce la devalorizarea proprietăților imobiliare din zonă.

Primarul Cristian Matei a cerut scotarea proiectului de pe ordinea de zi nu înainte de a aprecia că municipalitatea a făcut toate demersurile legale de consultare a cetățenilor iar aceștia nu și-au exprimat în mod legal opoziția față de proiect. Din raportul de informare al publicului, semnat de arhitectul-șef al orașului, Dumitru Iosif, rezultă faptul că vecinii au fot înștiințați dar procedura a fost una încurcată. Unii au primit scrisori acasă, altora li s-a înmânat notificarea în mână, pe holurile Primăriei.

Locatarii din Primăverii spun că au depistat nereguli in certificatul de urbanism nr 160 din 07.07.2015, eliberat de Primăria Turda, în care s-a omis o cerință importantă,si anume acordul vecinilor în forma autentica,la notar. Locuitorii din cartier spun că certificatul este incomplet. Conform art.27 din Ordinului 839 din 2009 care stabilește normele de aplicare ale Legii 50 privind autorizarea lucrărilor de construire orice funcțiune nouă propusă pe un teren care afectează zona de locuit vecină sau apropiată,are nevoie de acordul vecinilor.

”Menționam că acest acord nu este cerut sau întocmit nici față de persoanele fizice, nici față de cele juridice, și anume Căile Ferate Române și Transilvania Impact. Ținem să precizam că în urma unei analize a legii, făcută de avocații noștri, denumirea de acord tacit este înșelatoare.Simpla trecere a termenului nu e suficientă pentru a considera procedura aprobării tacite îndeplinită. Legea 50 ne trimite la Ordonanța de Urgență nr 27/1993 privind procedura aprobării tacite! Interpretarea generală dată dispozițiilor OUG 27 este în sensul ca solicitantul trebuie să obtțina totuși un document oficial fie de la persoana care nu a raspuns în termen, fie adresandu-se direct instanței. Prevederile din normele de aplicare la Legea 50 au forta juridica inferioara,ș i nu pot deroga de la procedura stabilita prin OUG 27”, se arată într-o scrisoare a locuitorilor din Cartierul Primăverii, transmisă înspre InfoAries.ro

Oamenii mai invocă și o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție publicată în Monitorul Oficial al Romaniei,partea 1,nr 674, din 1 Noiembrie 2013 în care este specificat faptul ca procedura aprobării tacite nu este aplicabila certificatelor de urbanism si autorizatilor de constructie.

Miza cimitirului: o afacere cu morminte

Locuitorii care contestă amenajarea cimitirului spun că de fapt e vorba de o afacere între Parhohia Ortodoxă Turda 2 și avocatul turdean Ucu Faur. Terenul care urmează să fie folosit ca și cimitir nu e propriu zis un teren cumpărat de biserică. Parohia a cumpărat în baza unui contract doar dreptul de folosință asupra terenului și ar urma să plătească cel puțin 80 de euro pentru fiecare mormânt de acolo. Proprietarii și-au păstrat nuda proprietate, adică, în acest caz, proprietatea golită de dreptul de uz. Miza o constituie însă sumele de bani ce vor  fi obținute. Vânzătorii terenului vor încasa 3/4 din valoarea mormintelor, dar nu mai puțin de 80 de euro pe fiecare mormânt. La un număr de 5919 morminte se estimează venituri de 473.000 de euro. Cimitirul are 29475 mp iar suma estimată ca venit, menționată anterior,  face ca valoarea pe metru pătrat a tranzacției să fie estimată la circa  16 euro/mp. Terenul din zonă se vinde în medie cu 30 de euro pe mp. Se pune întrebarea firească de ce ar accepta cineva o tranzacție pe termen lung la o valoare înjumătățită față de valoarea de piață a terenului. Răspunsul stă în prevederile contractului de vînzare a dreptului de folosință. Vânzătorii au cerut dreptul exclusiv de a construi pietrele funerare, astfel că pe lângă cei 80 de euro încasați pe mormânt  vor obține venituri suplimentare datorită faptului că doar ei vor putea construi mormintele din cimitir. E de așteptat să ofere derogări, dar asta contra cost. Un alt motiv este însă și cel juridic,  referitor la dreptul de folosință. Dacă spre exemplu biserica sau succesorii ei vor înceta să mai îngroape persoane în cimitir, dreptul de folosință încetează iar vânzătorii terenului ce au păstrat nuda proprietate redevin proprietari compleți. Potrivit legii, mormintele pot fi strămutate la 30 de ani de la înhumare, așadar actualii proprietari au vândut un teren ce va fi grevat de obligații doar câte  30 de ani.

În cazul cimitirului din Primăverii avem de a face cu o afacere ingenios gândită din punct de vedere juridic: se vând mormintele la bucată, se păstrează exclusiv dreptul de a construi în cimitir pentru venituri suplimentare iar în final dacă afacerea nu mai merge iar cimitirul nu mai e folosit,proprietatea revine vânzătorilor inițiali.

Vezi documentație completă aici.

Care sunt obiecțiile cetățenilor?

  • Aprobarea amenajării cimitirului se face în baza unui Plan Urbanistic General al orașului aprobat acum 20 de ani. Realitatea de acum arată o altă dezvoltare a cartierului și o nevoie de redefinire a funcțiunilor urbane aprobate în zonă.
  • Documentația tehnică întocmită prevede în mod fals că între proprietățile construite și viitorul cimitir sunt 100 de metri, așa cum prevede legea. Măsurătorile comandate de locuitori indică distanțe sub 87 și 75 de metri între locuințe și amplasamentul cimitirului.
  • Procedura de notificare a vecinilor adoptată de Primărie în vara anului trecut a fost haotică. Nu există acordul vecinilor, autentificat de un notar, Certificatul de Urbanism a fost emis în formă incompletă deoarece procedura aprobării tacite nu se aplică și certificatelor de urbanism

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.