”Reabilitarea Hotelului Potaissa s-a făcut mai ales cu materiale premium”, spune arhitectul Paul Sârbu

”Reabilitarea Hotelului Potaissa s-a făcut mai ales cu materiale premium”, spune arhitectul Paul Sârbu by mai 31, 2016 0 comments

Pardoseală Luxury Vinyl Tile ori din cuarțuri compozite, cinci modele de tapet nețesut și procedee moderne de finisaje interioare sunt câteva din soluțiile ce au fost propuse de arhitecți pentru Hotelul Potaissa, recent inagurat.

Proiectanții spun că Hotelul Potaissa a devenit prima clădire din Turda, aflată în proprietate publică, ce a fost reablitată printr-o procedură atent controlată atât în faza de licitație cât și în cea de execuție, cu peste 300 de fișe tehnice ce au detaliat materialele și tipurile de lucrări.

DSC_0662 Reabilitarea și modernizarea hotelului Potaissa a fost licitată și apoi executată după un proiect în care au fost solicitate materiale de o calitate superioară, materiale care au fost menționate atat în partea de ante-măsuratori cât și în partea de fișe tehnice , atât în ceea ce privește arhitectura, structura, instalațiile sanitare și electrice cât și în ceea ce privește instalațiile termice ori cele de curenti slabi, spune Paul Sârbu unul din proiectanții lucrărilor de reabilitare.

Paul Sârbu spune că procedura de licitație pentru lucrările de reabilitare a fost foarte strictă și s-au cerut mostre pentru fiecare din materialele folosite în lucrările de reabilitare. ” Una dintre metodele cele mai eficiente pentru a asigura calitatea e aceea de a cere mostre la licitație. Altfel există riscul ca constructorul să vină cu materiale similare dar ieftine. Au fost solicitate _DSC5060mostre pentru tapet, pardosele chiar și pentru scaune”, spune Paul Sârbu. Acesta a prezentat și câteva din detaliile tehnice ale materialelor solicitate pentru reabilitarea hotelului. ”La nivelul invelitorii a fost montat sub tablă un covor special de ventilare, mult superior unei folii anticondens care se foloseste uzual, sub mocheta folosită a fost montat un material (ca și o pâslă ), specific, numit Underlay cu o grosime de 7 mm si o densitate de 145g/mp care ofera un confort superior, la nivelul bucătăriei a fost explicitată prin fișa tehnică ce tip de pardoseală trebuie cu culoare, grosime, gradul de rezistență la foc, rezistenta chimică , clasa de trafic și inclusiv rezistența la alunecare. Finisajul pardoselii restaurantului este LVT-Luxury Vynil Tile, foarte rezistent la trafic intens, rezistent chimic iar pentru finisajul pardoselii receptiei, a casei de scară și a pardoselilor lobby-urilor a fost folosit un cuart compozit. Am mai inclus în proiect 5 modele de tapet elegante și de o calitate foarte buna, material nețesut”, mai spune Paul Sârbu.

În total, arhitecții au elaborat 305 fișe tehnice, cu specificații pentru materiale și tipurile de lucrări. Dintre acestea circa 100 au fost fișe tehnice pentru partea de dotări.

Hotelul Potaissa, piesă dintr-un puzzle pentru stațiunea balneară Turda

13330509_1079125395493532_2059378975_nHotelul Potaissa ce a fost inagurat vineri, în prezența președintei Autorității Naționale pentru Turism, Anca Pavel-nea, a primarului Tudor Ștefănie, al ambasadorilor turismului românesc Helmuth Duckadam, Ionut Budișteanu și Nicolae Voiculeț este o piesă importantă în declararea Băilor Sărate Turda drept stațiune balneo-climaterică. Hotelul Potaissa, care are 24 de camere, un restaurant cu 64 de locuri și o terasă cu 21 de locuri,  face parte dintr-un lanț de servicii turistice pe care Salina Turda le are în vedere, ce includ și o bază de tratament balneo. Următoarea investiție pe care Salina o are în vedere este modernizarea bazei de tratament din Salină. Pe lângă factorii de cură necesari în acordarea statutului de stațiune balenoclimaterică, reglementările existente în domeniul asistenţei medicale balneare şi de recuperare stabilesc că în documentaţia pentru obţi­nerea acestui statut trebuie să se precizeze unitățile baleno-terapeutice și unitățile de cazare.  Turda este deficitară în ceea ce privește unitățile turistice de acest tip.

Procedura de acordare a statutului de stațiune balneo este destul de greoaie și se bazează pe propunerile Consiliilor Locale, pe referate ale Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatlogie Bucureşti și pe respectarea unor indicatori turistici, precum capacitatea de cazare. Zone cunoscute din România precum Băile Herculane, Amara sau Techirghiol au primit acest statut în 2011, în timp ce alte stațiuni, precum Buziașul au fost recunoscute doar din 2013.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.