Reabilitarea Centrului va include zone pietonale, o parcare subterană și zone verzi

Reabilitarea Centrului va include zone pietonale, o parcare subterană și zone verzi by noiembrie 19, 2015 0 comments

Propunerile arhitecților de reabilitare a centrului istoric al Turzii includ extinderi ale zonelor pietonale, o parcare subterană, zone verzi și amenajarea pârului Racilor. Arhitecții ar putea propune și dărâmarea actualei Case de Cultură.
Primăria Turda a găzduit astăzi o sesiune de informare pe tema reabilitării centrului istoric. Proiectul ”Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al Municipiului Turda, finanţat printr-un grant SEE, în valoare de 320.000 lei se va finaliza în aprilie 2016 cu un set de recomandări din partea arhitecților despre cum poate fi modernizat și reabilitate centrul istoric al orașului.
Informațiile despre propunerile arhitecților, studiile de evaluare pot fi consultate pe site-ul centrulistoricturda.ro . Turdenii pot face propriile lor propuneri până în primăvara anului următor fie la sediul Primăriei Turda, dna. Codruţa Bungărdean – manager de proiect – Şef Serviciu Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale, Primăria Municipiului Turda, telefon/fax 0264-311.630, email: codrib@gmail.com
Concluziile preliminare ale specialiștilor angrenați în proiect sunt legate de nevoie extinderii zonei pietonale din centru, a spațiilor verzi, de necesitatea construirii unei parcări subterane ce va fi localizată cel mai probabil în zona Pieței Centrale, cu intrare dinspre str. Axente Sever. Parcarea propusă va avea o capacitate de 120 de locuri.
Printre propunerile lansate se numără chiar și posibilitatea dărâmării actualei Case de Cultură și construirea unui obiectiv de mărime mai mică și adaptatat necesităților zonei. Arhitecții au mai constatat că turdenii își doresc, referitor la zona centrală, amenajarea malului Arieșului, al pârului Racilor și mai multe spații verzi.
Proiectul finanțat cu un grant din Inslanda, Liechtenstein și Norvegia este necesar pentru elaborarea unui studiu cu propuneri ce va fi adoptat de către Consiliul local. ”Acest proiect permite ca autoritățile locale să acceseze fonduri europene pentru perioada 2016-2020. Fără un astfel de studiu care să dea direcțiile de dezvoltare a centrului istoric, nu se puteau accesa fonduri de reabilitare a centrului istoric”, a explicat primarul Tudor Ștefănie.
Viceprimarul Lucian Nemeș a salutat la rândul său organizarea celei de-a treia sesiuni de informare în cadrul proiectului și le-a cerut turdenilor să se implice cu propuneri. Doresc să-i încurajez pe turdeni să profite de oportunitatea oferită prin cadrul creat de acest proiect să-şi exprime observaţiile şi propunerile pe care le au cu privire la revitalizarea arealului delimitat – zona centrului istoric cu clădiri datând din sec. XVIII-XIX. Este important să ne implicăm în viaţa comunităţii şi vă invit să interveniţi atât prin comentarii pe contul meu de Facebook, pe care eu le analizez cu interes, cât şi prin participarea la întâlnirile directe cu specialiştii implicaţi în activităţile proiectului”, a declarat viceprimarul Turzii.
Până în aprilie 2016, când va fi redactat raportul final al arhitecților, turdenii mai au la dispoziție alte două sesiuni de informare la care pot participa și își pot spune ideile

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.