Război politic pentru conducerea spitalului din Câmpia Turzii

Război politic pentru conducerea spitalului din Câmpia Turzii by septembrie 18, 2017 0 comments

Liberalii și social-democrații luptă la Câmpia Turzii pentru șefia spitalului municipal. Oficial, postul de director va fi decis prin concurs dar cine face regulile concursului are și cel mai important cuvânt de spus în numirea directorului.

Surse politice atât din PNL cât și din PSD spun că postul de director este pregătit pentru consilierul local Adrian Antal. Social-democrații se întreabă care ar fi legătura lui Adrian Antal ce a lucrat în combinat, cu managementul în sănătate.

Separat de războiul politic al celor două partide, consilierul local Adrian Mischian a sesizat Prefectura Cluj cu privire la o serie de prevederi din hotărârea Consiliului Local care stabilitește organizarea concursului.

Primarul Dorin Lojigan spune că a respectat legea, că adversarii politici se înșeală și confirmă că este pregătit să numească un director interimar la spital.

De ce vrea primarul să numească un director în spatele ușilor închise, prin interviu, și nu prin organizarea etapei de susţinere publică şi de evaluare a proiectului de management așa cum prevede Ordinul MS 1520, se întreabă social-democrații din Câmpia Turzii?

Câmpia Turzii trece de la sfârșitul săptămânii trecute printr-o furtună politică, după ce autoritățile locale au fost nevoite să suspende procedura de organizare a concursului pentru postul de director al Spitalului Municipal. Protagoniștii confrutărilor din spațiul public sunt social-democrații și liberalii iar separat, Adrian Mischian, consilier PMP.

Disputa pe marginea șefiei de la spital a început în luna august când Consiliul Local a aprobat regulamentul de organizare a concursului pentru postul de director. Consilierii social-democrați și consilierul PMP, Adrian Mischian au acuzat administrația locală că a elaborat un document cu prevederi restrictive care permite numirea cu dedicație a unui nou director la spital. Adrian Mishchian a confirmat că a transmis Prefecturii o cerere de verificare a legalității hotărârii Consiliului Local dar spune că a făcut-o în nume personal și nu ca membru al PMP. Mischian crede că administrația locală a lui Dorin Lojigan pregătește la spital un concurs cu dedicație.

Administrației locale i se reproșează faptul că permite participarea la concurs a persoanelor care nu au o pregatire în domeniul managementului sanitar, că a restricționat accesul la concurs prin impunerea unei vechimi minime de 10 ani în activități de administrare/management și că prin prevederi restrictive s-a transformat evaluarea publică a candidaților într-o evaluare în spatele ușilor inchise.

Prefectura Cluj a transmis la sfârșitul săptămânii trecute cererea prealabilă de revocare a hotărârii Consiliului Local. Potrivit cererii, hotărârea de Consiliul Local trebuie revocată deoarece concursul trebuie organizat de către primar și nu de către Consiliul Local dar și pentru că s-au constatat o serie de prevederi care nu sunt conforme cu Ordinul Ministrului Sănătății 1520

Contestarea concursului oferă putere discreționară primarului Lojigan

Partidele politice din Câmpia Turzii privesc diferit conflictul privitor la numirea noului director de la spital. Surse din PNL spun că liberalii au fost inițial iritați de piedicile puse de către PSD și Adrian Mischian dar că ulterior au fost liniștiți de către primarul Dorin Lojigan. Liberalii i-ar fi cerut primarului să amâne discutarea tarifelor la apă, un proiect al Companiei de Apă Arieș susținut politic de către PSD, mai ales de către social-democrații de la Turda. Primarul Dorin Lojigan a precizat pentru InfoAries.ro că în PNL Câmpia Turzii nu există nicio tensiune pe marginea numirii directorului de la spital.

Liderii PSD spun că se luptă cu tendințele lui Dorin Lojigan și ale PNL-ului de a monopoliza politic pozițiile cheie din oraș. De ce vrea primarul să numească un director în spatele ușilor închise, prin interviu, și nu prin organizarea etapei de susţinere publică şi de evaluare a proiectului de management așa cum prevede Ordinul MS 1520, se întreabă social-democrații.

Dorin Lojigan spune că pozițiile critice ale PSD și ale lui Adrian Mischian sunt nejustificate, la fel și motivațiile din cererea prealabilă transmisă de către Prefectură. Primarul spune că după primirea cererii prealabile a cerut, potrivit legii, suspendarea organizării concursului. Cererea prealabilă a Prefectului va fi prezentată în ședința Consiliului Local din 28 septembrie.

Lojigan, care e și președintele PNL a precizat că le va recomanda consilierilor PNL să respingă revocarea hotărârii Consiliului Local. ”Recomandarea mea e să respingă cererea prealabilă transmisă de prefect deoarece motivele invocate nu se suțin. Ordinul OMS 1520 prezintă un regulament-cadru, care poate fi modificat sau completat de către conducerea instituţiilor cu reţea sanitară proprie, urmând a fi aprobat prin act administrativ emis de către acestea. Există și un precedent, în 2014, Consiliul Local a aprobat un regulament similar propus de primarul Radu Hanga și votat de Consiliul Local. Așadar regulamentul cadru emis de minister poate fi modificat inclusiv simplificat iar cel care trebuie să îl aprobe e Consiliul Local, deoarece are spitalul în subordine”, spune Dorin Lojigan.

Acesta mai spune că e de așteptat ca Prefectura Cluj să ceară în instanță anularea hotărârii Consiliului Local. În acest caz, potrivit legii, HCL-ul e suspendat de drept dar primarul are și soluția de rezervă, va numi un director interimar la spital. Dorin Lojigan a evitat să precizeze dacă e vorba de Adrian Antal. ”Sunt plecat în această săptămână la o serie de întâlniri pe tema fondurilor europene, numirea unui director la Spital nu e o prioritate, acum. Dl Vedeanu este numit director interimar”, a mai adăugat primarul.

Disputa pe marginea numirii directorului de la Spital dă puteri discreționare primarului: fie noul director va fi numit prin concurs în baza regulamentului întocmit de primar, fie regulamentul e atacat în instanță de prefect și primarul va numi un director interimar.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.