Răspuns sec de la Guvern pentru deputata Burciu . Ce măsuri se iau? ”….măsuri adecvate”

Răspuns sec de la Guvern pentru deputata Burciu . Ce măsuri se iau? ”….măsuri adecvate” by octombrie 24, 2018 0 comments

Cristina Burciu, deputată de Cluj a fost luată peste picior de către un secretar de stat, într-un răspuns în scris la o interpelare. În 7 mai 2018, la o intervenție a publicației InfoAries.ro, Ministerul Pădurilor admitea că scoaterea din circuitul silvic al terenului din Băile Sărate Turda s-a făcut cu încălcarea prevederilor din Codul Silvic și cu încălcarea unor predevederi ale unui ordin ministerial.

Tot în 7 mai, InfoAries.ro a scris despre răspunsul Ministerului Pădurilor. La doar o săptămână, Garda Forestieră Cluj avea să confirme că scoatarea din circuitul silvic a pădurii de la Lacul Tarzan s-a făcut fără avizul autorităților silvice.

În 23 mai, deputata Cristian Burciu devine preocupată de tăierile abuzive de arbori din județul Cluj și adresează o interpelare Ministerului Pădurilor.

Depuata Cristina Burciu a adresat în interpelarea sa trei întrebări. În cea dintâi solicită detalii privitoare la prejudiciile din ”ultimii ani” în urma defrișărilor și tăierilor ilegale din păduri, atât la nivel național cât și în județul Cluj.

În a doua întrebare, deputatul clujean întreabă care este situația fondului forestier național, comparativ cu 1989.

Cireașa de pe tort, în interpelarea deputatei Burciu este  însă ce-a de-a treia întrebare. 

”Ce măsuri intenționați pentru înăsprirea pedepselor celor care atentează la aurul verde al României?”, sună întrebarea deputatei Cristina Burciu.

Această ultimă întrebare e una aproape retorică deoarece  pedepsele în cazul infracțiunilor silvice sunt stabilite de lege iar legile le face Parlamentul, nu vreun minister.

Ministerul Pădurilor formulează un răspuns prin care precizează că într-un deceniu s-au tăiat abuziv 3,072 milioane de mc material lemnos iar în județul Cluj 501.016 mc în valoare de 98,3 milioane de lei.

Potrivit ministerului, fondul forestier național era în 1989 de 6,37 milioane hectare iar în 2017 era de 6,56 hectare.

Răspunsul la ce-a de-a treia întrebare, buclucașă este însă și cel prin care Cristina Burciu e luată peste picior. ”Urmare a analizei indicatorilor rezultați în urma controalelor inopinate și tematice pentru categorii de fapte ilegale cu o incidență mare se vor propune măsuri adecvate”, răspunde secretarul de stat Constantin Dan Deleanu.

Infracțiuni silvice de 130.511 lei în arealul unde Turda are păduri

Intervenția deputatei de Cluj, Cristina Burciu s-a oprit însă când vine vorba de zona în care Turda are pădure. Municipiul Turda are peste 700 de hectare de pădure în zona Valera Ierii dar fondul forestier al municipiului este gestionat într-un mod lipsit de transparență.

Potrivit Ministerului Pădurilor, numărul infracțiunilor silvice săvârșite pe raza teritorială a O.S Valea Ierii, pentru perioada 2012 -2018 este de 5 infracțiuni. Numărul contravențiilor silvice constatate pe raza teritorială a O. S Valea Ierii, pentru perioada 2012-2018 este de 54 de contravenții iar Prejudiciul total produs, pentru perioada 2012-2018, ca urmare a tăierilor fără drept în fondul forestier din raza de activitate a O.S Valea Ierii este de 130511,71 lei.”

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.