Raportul Agenției Naționale de Integritate. 3 aleși din Cluj printre incompatibili

Raportul Agenției Naționale de Integritate. 3 aleși din Cluj printre incompatibili by iulie 5, 2017 0 comments

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada ianuarie — iunie 2017, Agenția a finalizat 774 de dosare, în care s-au identificat 133 de incidente de integritate: 81 cazuri de incompatibilitate, 36 cazuri de conflicte de interese administrative, 3 cazuri privind constatarea unor diferențe nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate, dar și 13 cazuri de conflicte de interese penale.

De asemenea, diferența totală constatată în cazurile de averi nejustificate este de 1.059.594 lei (aproximativ 237.655 euro).

Cele 133 de incidente de integritate au vizat 122 de persoane, respectiv un deputat, un subprefect, 29 de primari, 20 de viceprimari, 31 de consilieri locali, un consilier județean, doi funcționari publici cu statut special, 24 de funcționari publici, 13 persoane cu funcții publice de conducere din cadrul instituțiilor.

În perioada de referință, constatările Agenției au fost menținute în 181 de cazuri, fie prin deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor, fie prin necontestarea raportului de evaluare. Astfel, 116 cazuri în care au fost constatate situații de incompatibilități, 62 de cazuri în care au fost constatate situații de conflicte de interese administrative, dar și 3 cazuri în care instanțele de judecată au dispus confiscarea unor diferențe nejustificate, care însumează 597.139 lei (aproximativ 131.553 euro).

Mai mult, instanțele de judecată au dispus condamnarea la închisoare cu suspendare în două cazuri de fapte penale pe care ANI le-a înaintat organelor de cercetare penală.

3 situații de incompatibilitate în județul Cluj

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate au fost publicate anul acesta două situații de incompatibilitate pe județul Cluj șu un conflict de interese administrativ și penal.

Conflictul de interese administrativ și penal a dus la pierderea funcției de viceprimar al municipiului Cluj Napoca în cazul Annei Horvath. ”Atfel, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 – 2016, a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 9.000 lei către Asociația Claudiopolis – Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia HORVATH ANNA deține calitatea de președinte, și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”, se arată în comunicatul ANI.

Celelalte cazuri au fost constatate în dreptul lui Mihuț Ioan, funcționar public în Chiuiești și Șerban Daniela, auditor intern în cadrul Consiliului Județean Cluj.

”ȘERBAN DANIELA, actual auditor intern și fost consilier în cadrul Consiliului Județean Cluj – În perioada 01 octombrie 2010 – 04 mai 2014 a deținut simultan funcția publică de consilier grad superior la Serviciul Financiar – Contabil din cadrul Consiliului Județean Cluj şi pe cea de economist în cadrul S.C. Damar Construct S.R.L., iar în perioada 13 octombrie 2011 – 01 mai 2014, a deținut simultan funcția publică de consilier grad superior la Serviciul Financiar – Contabil din cadrul Consiliului Județean Cluj şi pe cea de economist în cadrul Asociației Produs de Cluj, desfăsurând același tip de activitate, potrivit fișelor de post aferente. MIHUȚ IOAN, funcționar public (consilier superior) în cadrul Primăriei comunei Chiuiești, județul Cluj – În calitate de funcționar public, în perioada 18 iulie 2014 – 26 ianuarie 2016, a făcut parte din Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor UAT Chiuiești (constituită în baza Ordinului emis de Prefectul județului Cluj, semnând astfel șapte procese-verbale atât persoana evaluată cât și fiul său)
și din Comisia de inventariere anuală a patrimoniului public și privat al comunei Chiuiești (constituită în baza Dispoziției emise de primarul comunei Chiuiești, semnând astfel un proces-verbal atât persoana evaluată cât și fiul său), comisii în cadrul cărora activează și fiul său”, precizează ANI.

Măsuri de prevenție iplementate în prima jumătate a anului

Tot în primele șase luni, ANI a implementat măsuri de educare și prevenție: instruirea a 300 de persoane în ceea ce privește optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese electronice; acordarea a 424 de puncte de vedere referitoare la posibilitatea producerii unei stări de incompatibilitate sau a unui conflict de interese, precum și la modalitatea de completare/ depunere a declarațiilor de avere și de interese; lansarea mecanismului de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice (PREVENT) în acord cu prevederile legale.

De asemenea, pe pagina de Internet a Agenției a fost lansată o secțiune distinctă, destinată informării persoanelor cu atribuții în implementarea prevederilor Legii nr. 184/2016 și au fost încheiate două protocoale de colaborare cu Institutul Național al Magistraturii și Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, ce au ca obiect dezvoltarea de programe de pregătire în domeniul integrității publice.

În plus, a fost finalizat programul postuniversitar “Integritate Publică și Politici Publice Anticorupție”, derulat în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<