Primarul, cotropitorii morali și cultura

Primarul, cotropitorii morali și cultura iulie 1, 2020 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Panseuri de Primar

de Aura Pop În ziarul Făclia primarul Turzii scrie un

mai 9, 2020
de Aura Pop

În urmă cu trei luni, primarul Municipiului Turda a decis, fără să consulte Consiliul local, demiterea directorului muzeului, Mariana Andone Rotaru. Deoarece activitatea profesională a acesteia era impecabilă și nu îi dădea edilului posibilitatea unei evaluări negative, domnia sa a utilizat un artificiu facil și ipocrit și a invocat nedepunerea rapoartelor de activitate, rapoarte pe care în realitate primăria nu le solicitase. În urma acestei intervenții esențiale în primele zile de pandemie, primarul l-a numit director pe Cornel Gabriel Andreica, un debutant cu mai puțin un an de vechime în muncă, dându-i probabil sarcina să facă instituția mai eficientă decât era înainte.

Dat fiind că primarul nu îi va cere nici noului manager raportul de activitate, doar când va dori să îl demită, ne-am gândit, din prevedere, să îl cerem noi. Între timp ne-am documentat puțin și am aflat că în instituțiile publice rapoartele de activitate sunt lunare, trimestriale și anuale iar activitățile publice pot fi monitorizate public, adică pe internet. Așadat, la împlinirea a trei luni de mandat, ce rezultate are managerul muzeului?

Conform legii (https://lege5.ro/Gratuit/gq2tmobu/legea-muzeelor-si-a-colectiilor-publice-nr-311-2003) un muzeu are trei sarcini principale: constituirea (1), cercetarea (2) și punerea în valoare a patrimoniului muzeal (3).

1. Constituirea patrimoniului muzeului din Turda se bazează în cea mai mare măsură pe materialele provenite din cercetările arheologice. Dat fiind că primarul a demis singurul arheolog expert din instituție, nu se mai pot efectua cercetări arhologice preventive decât dacă angajează un expert din afară. Așa cum se observă consultând rezoluțiile Comisiei Naționale de Arheologie (http://www.cultura.ro/comisia-nationala-de-arheologie) majoritatea solicitărilor de autorizare depuse de MIT au fost respinse. Asta înseamnă că cercetările arheologice în Turda le fac alte instituții de cultură, nu Muzeul de Istorie Turda, că piesele provenite din acele cercetări nu mai ajung în vitrinele Muzeului de Istorie Turda. Mai mult chiar, banii proveniți din aceste contracte devin sursă extrabugetară pentru alte muzee din țară, nu pentru Muzeul de Istorie Turda. Deci la acest capitol zero realizări, zero lei.

2. Dat fiind că a fost pandemie și muzeul nu s-a vizitat două luni de zile, ne așteptam să vedem o oarecare intensificare a activității de cercetare. Ceea ce putem vedea pe site-ul muzeului https://muzeulturda.com/ sunt doar activități derulate de fosta directoare, nimic coordonat de noul director. Mai mult, Muzeul Turda era apreciat de specialiștii din țară pentru organizarea la final de an a unui Colocviu de Arheologie. Nici o inițiativă în acest sens nu apaține noului mandat managerial deși nu se poate invoca pandemia ca scuză, toate instituțiile de profil continuă organizarea acestor activități anunțând ca plan de rezervă variante de desfășurare on-line. Să întrerupi o activitate normală pentru o instituție de cultură, derulată deja de șapte ani consecutiv nu este semn de bun management și nici de profesionalism ci doar de incompetență și meschinărie. Între timp, muzeele din țară au folosit posibilități de finanțare a activităților de cercetare și culturale susținute de statul român și instituții euroepne. Au avut loc competiții de proiecte AFCN, CNCSIS, EEA Grants. Nici un proiect nu afost depus de Muzeul de Istorie Turda. Deci la acest capitol zero realizări și, mai rău chiar, anularea unei manifestări științifice care devenise deja tradiție, doar pentru că a fost inițiată de fosta directoare. Adică dacă eu nu sunt în stare să fac, să stric tot ce a făcut altul. Adică la evaluare nu e zero, e deja ceva cu minus.

3. Punerea în valoare a patrimoniului este aspectul cel mai vizibil pentru public a activității unui muzeu. Expoziția de bază a fost coordonată și finalizată de fosta directoare. Pe site-ul muzeului nu apare nici o inovație sau îmbunătățire coordonată de noul manager. În timpul fostului manager Muzeul de Istorie Turda a fost organizatorul unei expoziții temporare Scris, citit și știință de carte în Dacia, expoziție care s-a bucurat de un real succes și care urma să se itinereze în alte muzee din țară. Noul director a decis să nu itinereze expoziția preferând să o finalizeze înainte de termen, dat fiind că a fost organizată în mandatul anteior. Fosta directoare obișnuise publicul cu o varietate de activități de pedagogie muzeală la MIT. În pandemie toate muzeele din țară au inițiat programe precum muzeul de acasă, arheologia de acasă, ateliere de educație muzeală on-line. Muzeul de Istorie Turda nu a avut nici măcar o activitate de acest tip. Singurele activități au constat în oferirea spațiului pentru organizarea unor evenimente culturale care au fost inițiativa altor instituții. A, și să nu uităm, postarea pe facebook a unei felicitări de Paști, creată de fosta directoare. Deci și la acest capitol zero pe toate liniile.

Pe lângă funcțiiile de bază ale muzeului, managerul mai trebuie să asigure o bună vizibilitate a instituției în plan cultural și de asemenea o bună politică de personal. În ce privește vizibilitatea, o instituție de cultură care nu face cercetare, nu publică, nu valorifică patrimoniul, nu există. De trei luni, Muzeul de Istorie Turda a devenit invizibil cultural. În ce privește politica de personal nu am observat vreun interes al MIT pentru cursurile de formare profesională în cultură deși unele sunt obligatorii pentru angajații din muzee (https://www.culturadata.ro/home/; a se vedea și cursurile gratuite on-line). Înțelegem că managerul nu dă doi bani pe pregătirea și pertfecționarea specialiștilor mai ales că domnia sa se poate mândri cu o realizare de excepție, anume că a dat-o afară pe fosta directoare și din funcția de muzeograf. Este o realizare cu care probabil se laudă în fața primarului. În afara Turzii nu prea mai poate scoate nasul fiindcă s-a umplut de ridicol. Probabil din același motiv s-a decis să coboare întreg nivelul instituției foarte jos, să ignore orice normalitate profesională, ierarhică și structurală și, după cum merge vorba în târg, și târgul e mic dar vorbește mult, stă la birou la mici cu femeia de servici pentru ca apoi să organizeze ședințe profesionale în care femeia de servici îi pune la punct, de pe poziția ei de profesionistă în ale muzeului, pe muzeografi.

Lăsând tonul de glumă reamintim cititorilor că MIT este instituție publică care funcționează pe banii statului pentru a deservi cetățenii. Administratorul banilor orașului, adică primarul, a demis-o pe fosta directoare pe motiv că nu era bună și a înlocuit-o cu cineva necalificat dar pe care l-a considerat mai bun. În fața evidenței, trebuie să admită că nu e bun, nu mai spunem cum e că la nota zero nu are rost să mai comentăm.

Și a mai spus domnul primar în presă că mandatul noului manager interimar este de doar 120 de zile, adică patru luni, după care se organizează concurs pe post. Trei luni au trecut, ca să se scoată postul la concurs peste o lună ar trebui anunțate deja condițiile. Sau a fost doar o mare minciună pentru a masca puțin lipsa de vechime legală și expertiză a noului director? Și așa, pe șestache, trei luni se fac trei ani, cât să aibă și domnul Andrecia un minim de vechime?

Sau, poate, domnul primar este un om de cuvânt, și va scoate postul la concurs, dând și altor mediocrii de nota șase (cam cu atât a ocupat actualul director postul de muzeograf) șansa de a deveni directori. Minim zece ani vechime în specialitate (nu doar în muncă), atestat de arheolog expert, atestat de expert în bunuri de patrimoniu, activități culturale manageriate, o listă consistentă de publicații, expoziții organizate, personal sunt condiții minimale pentru un manager de isntituție muzeală cu patrimoniu de arheologie. La Turda însă nu se practică, de teama cotropitorilor morali.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.