Radu Hanga vrea să coordoneze Domeniul Public. InfoAries a solicitat un punct de vedere al ANI

Radu Hanga vrea să coordoneze Domeniul Public. InfoAries a solicitat un punct de vedere al ANI

Radu Hanga vrea să coordoneze Domeniul Public. InfoAries a solicitat un punct de vedere al ANI

by octombrie 9, 2015 0 comments

Consiliul Local din Câmpia Turzii a fost convocat luni 12 octombrie, în ședință extraordinară pentru a dezbate un proiect de hotărâre cu privire la împuternicirea primarului Radu Hanga cu atribuții de Se mandateaza Primarul municipiului Campia Turzii, prin intermediul serviciilor din aparatul de îndrumare și control la Domeniul Public SA Câmpia Turzii. InfoAriesa solicitat vineri un punct de vedere al Agenției Naționale de Integritate cu privire la propunerea primarului din Câmpia Turzii.
Proiectul de hotarâre este unul controversat. Pe de-o parte legislația explică clar care sunt organele de conducere a unei societăți comerciale cu capital public.
Conducerea societăților comerciale cu capital public este stabilită prin OUG 109/2011, privind guvernarea corporatistă și, unde aceasta nu dispune, prin dispoziţiile Legii nr. 31/1990, privind socitățile comerciale.
Potrivit legii 31/1990 o societatea pe acţiuni este administrată de unul sau mai mulţi administratori, temporari şi revocabili. Mai mulți administratori formează un Consiliu de Administrație iar acești administratori trebuie numiți de Adunarea Generală a Acționarilor. Consiliul de Administrație numește directorii directorii generali și directorii executivi.
Problema apărută în cazul proiectului propus Consiliului Local de către Radu Hanga îl reprezintă răspunderea juridică a administratorilor față de societate și față de acționari. Legea de constituire a societăților comerciale stipulează expres că atât administratorii cât și directorii răspund față de societate și acționariat și sunt singurii împuterniciți legal să decidă într-o societate.
Un primar investit cu ”atribuții de îndrumare și control” la SC Domeniul Public nu are nicio calitate legală de a interveni în treburile societății câtă vreme nu are un contract de mandat semnat, nu e administrator, director general ori director executiv. La fel, nici serviciile Primăriei nu pot interveni în administrarea unei societăți comerciale, ce are personalitate juridică separată.
De asemenea organele de control al unei societăți comerciale pe acțiuni sunt clar definite de lege, printre acestea numărându-se, spre exemplu, comitetul de audit. Chiar dacă Radu Hanga ar vrea să impună oameni din serviciile de specialitate ale Primăriei ca fiind parte a comitetului de audit, lucru posibil potrivit OUG nr. 90/2008, efectul ar fi nul în ceea ce privește coordonarea,deoarece activitatea de auditare se desfășoară, potrivit legii, fără a aduce atingere responsabilităţii membrilor organelor de administraţie.
Propunearea lui Radu Hanga se apropie periculos de mult de o stare de incompatibilitate, atât pentru primar cât și pentru funcționarii publici din Primărie.
Potrivit opoziției locale, propunerile primarului se apropie de o ilegalitate. ”Nu știu dacă e incompatibilitate, dar e ilegal. Organele de conducere ale unei societăți comerciale sunt clar definite de lege”, explică Dorin Lojigan, președintele PNL Câmpia Turzii. Lojigan spune că în această după masă opoziția din Câmpia Turzii va discuta proiectul de hotărâre și va formula o serie de amendamente. ”Situația de la Domeniul Public e critică, fără îndoială trebuie făcut ceva, Cristel Frânc nu se lasă dus din societate, deși nu mai are mandat”, mai spune Lojigan.
Atribuțiile de control și coordonare ale primarului Radu Hanga se vor putea dovedi o și mai mare încurcătură pentru Domeniul Public. Chiar cu votul Consiliului Local, Hanga nu are nicio putere legală la Domeniul Public, în absența unui contract de mandat,care odată semnat stabilește și răspunderea sa pentru actele decizionale. Cu un contract de mandat semnat, primarul Hanga și-ar semna singur incompatibilitatea. Din acest motiv, demersul primarului din Câmpia Turzii este unul de fațadă, mai mult moral, decât practic.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<