PSD a refuzat majorarea burselor școlare. Dispute între liberali și social-democrați

PSD  a refuzat majorarea burselor școlare. Dispute între liberali și social-democrați by aprilie 27, 2017 1 comment

Alianța formată de PSD în Consiliul Local Turda a refuzat astăzi propunerea PNL de majorare a burselor elevilor turdeni deși aceștia primesc burse școlare cu mult mai mici decât primesc colegii lor din Câmpia Turzii. În aceeași ședință PSD s-a opus reducerii impozitului pe clădiri pentru firme dar a acceptat reducerea acestuia în cazul persoanelor fizice.

În același timp, primarul a anunțat că va suplimenta sumele pentru bursele elevilor, până la sfârșitul anului, cu circa 145.000 de lei dar a precizat că acești bani vor fi pentru creșterea numărului de burse, nu pentru a crește valoarea acestora.

Consilierii PNL au criticat astăzi administrația locală condusă de Cristian Matei pentru fapul că, proporțional cu dimensiunea localității, a alocat pentru bursele elevilor sume de bani mai mici decât municipalitatea din Câmpia Turzii. ”Administrația din Câmpia Turzii alocă 250.000 de lei din buget, Turda alocă doar 300.000 de lei pentru bursele elevilor”, a arătat Ciprian Rigman, consilier local PNL. Liberalii spun că elevii din Câmpia Turzii primesc burse cu 50% mai mari decât turdenii, fie că e vorba de  burse de performanță, merit, ori cele sociale și școlare.

Social democrații și liberalii au avut opinii divergente pe tema burselor școlare. Consilierii liberali au cerut executivului turdean să ia în calcul fie majorarea sumelor acordate pentru burse fie să reducă numărul acestora dar să crească valoarea sumelor. ”Cum poți încuraja performanța cu burse de 20 de lei?”, s-au întrebat mai mult retoric, consilerii PNL.

La celălalt pol, social-democrații au recunoscut că bursele acordat sunt mici dar au precizat că valoarea acestora e corelată cu numărul de elevi, mai numeroși la Turda decât la Câmpia Turzii. Social-democrații au calculat numărul de burse astfel încât acestea să fie acordate pe cât posibil pentru elevi din fiecare clasă din Turda. ”Sumele sunt ele însele derizorii. Un copil nu simte diferența că sunt 10, 50 sau 80 de lei”, a concluzionat primarul Cristian Matei. La rândul său, consilierul Emil Moldovan (PMP) a avut aceeași concluzie ciudată aceea că unui elevi îi este indiferent că primește 10, 50 sau 80 de lei ca bursă școlară. Ulterior ședinței, consilierul local social-democrat Adrian Sălăgean a explicat aprecierile celor doi ca o fiind o figură de stil. ”Au vrut să spună că o posibilă creștere a burselor de la 40 la 80 de lei nu e așa semnificativă în raport cu reducerea numărului lor. Ideea noastră e să oferim aceste burse unui număr mai mare de elevi, chiar dacă sumele sunt mai mici”, a apreciat Sălăgean.

Primarul Cristian Matei a fost iritat de intervenția consilierilor PNL pe care i-a acuzat că critică fără a oferi soluții. Primarulle-a cerut liberalilor ca să indice sursele de finanțare pentru majorarea burselor școlare, s-a arătat deranjat și de comparația cu Câmpia Turzii și a concluzionat că nu înțelege de ce Turda e mereu comparată cu Câmpia Turzii și nu e comparată ”cu Ploscoșul, spre exemplu”.

Reduceri de impozite, dar nu pentru persoane fizice

Cele două grupuri politice din Consiliul Local s-au mai confruntat în ședința ordinară de joi, 27 aprilie și pe tema impozitelor și taxelor pentru anul 2018.

PNL a propus prin vocea consilierului Cristian Felezeu, reducerea cuantumului impozitului pe clădirile rezidențiale și nerezindențiale pentru persoanele juridice, pentru a da ”un semn că se încurajează investițiile”. Consilierii PSD au votat împotriva reducerii impozitului pentru firme iar ALDE, UDMR și PMP s-au abținut.

Decizia PSD a fost luată pe seama faptului că prin reducerea impozitului pentru persoanele juridice s-ar pierdut din buget circa 1 milion de lei, o sumă considerată prea mare. Administrația locală se plânge că nu dispune de bani suficienți iar suma de 1 milion ar fi reprezentat circa 10-15% din sumele alocate pentru noi investiții.

Anterior propunerii PNL, coaliția formată de social-democrați a aprobat o propunere a Partidului Mișcarea Populară de reducere a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice. PMP anunța în urmă cu un an că militează pentru reducerea vcu 20% a impozitului pe clădiri la persoane fizice. Ulterior ideea care a fost inclusă și în promisiunile electorale locale a fost nuanțată. PMP a constatat că o reducere de 20% a impozitelor ar reducele sumele din bugetul local și a anunțat că dorește ”o reducere progresivă” a taxelor local. Pentru 2018 a propus reducere de 5% a a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice. Impactul bugetar, calculat pe loc de către direcția impozite și taxe a fost stabilit la 250.000 de lei.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Turda Rezist
    #1 Turda Rezist 28 aprilie, 2017, 17:12

    Ce ar insemna sa se mareasca bursele scolare?! Ar creste competitia scolara, deci in final gradul de educatie;niciodata Psd-isti nu au dorit un popor educat,nu uitati ca au introdus venitul minim garantat in guvernarea Nastase, efectul este ca doar 60% din populatia activa munceste….Un popor needucat e mai simplu de manevrat!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.