PSD-iștii se întorc tiptil în afaceri cu Primăria Turda. Gestionează temporar câinii fără stăpân

PSD-iștii se întorc tiptil în afaceri cu Primăria Turda. Gestionează temporar câinii fără stăpân by iulie 8, 2020 0 comments

Municipiul Turda a anunțat recent că a semnat un contact de gestionare a câinilor fără stăpân cu Asociația Adăpostul meu din Alba.

Afacerea este una profitabilă, 50.000 de lei plătiți prin cumpărare directă către această asociație pentru captuarea a 100 de câini.

Administrația primarului Cristian Matei care a gestionat prost contractul cu firma anterioară de ecarisaj se pregătește să păcălească din nou legea.

 Noul contract de gestionare a câinilor fără stăpân atribuit rapid poate fi însă și cu  miză politică. Poate fi interpretat și ca  o mână prietenoasă întinsă PSD-ului pentru susținerea locală în alegeri pentru primarul Cristian Matei. Este doar o speculație și fără dovezi certe dar  dacă Matei va fi votat de nucleul dur al PSD, cine știe, serviciul public de ecarisaj poate merge înspre asociația din Alba, a cărei șefi au conexiuni politice sociale-democrate. 

500 de lei pentru un câine este suma pe care Municipiul Turda îl va plăti către o asociație din Alba condusă de persoane cu puternice conexiuni politice în PSD. Cu nou achiziție directă, PSD-iștii revin tiptil în afacerile cu Primăria Turda.

Potrivit legii, sericiile de gestionare a câinilor fără stăpân trebuie concesionate de către Consiiile Locale. Procedura de concesionare a acestui serviciu public grupează nu mai puțin de șase legi sau acte normative, de la OG 71/2002 pentru organizarea și funcționarea serviciilor publice, până la Legea 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.

Pentru ca activitatea să poată fi concesionată este nevoie de un studiu de fundamentare pentru delegarea prin concesiune a serviciului, trebuie aprobat un caiet de sarcini de către Consiliul Local și trebuie aprobat un model cadru al contractului de delegare.

Primarul Cristian Matei și administrația sa au ales să meargă pe scurtătură și-au ajuns din nou la afaceri, de data asta  cu rudele unor PSD-iși celebri în regiune.

În 2018, atât publicația Adevărul cât și presa locală din Alba relata că activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân în judeţul Alba pare să aibă coordonatele unei afaceri de familie. Firme şi o asociaţie erau legate direct sau indirect, de numele directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba de atunci, Ioan Martin. Firmele și asociația avea contracte cu sume semnificative, încheiate cu administraţii locale din județ.

Primăriile nu mai pot încheia contracte pentru gestionarea câinilor fără stăpân cu societăţi comerciale. Prin urmare, în 2017 a fost înființată Asociaţia ”Adăpostul Meu” avându-i asociați pe Ioan Martin sr. ( medic veterinar), Diana Olivia Martin (soţia lui Ioan Martin jr, fost director al DSVSA Alba susținut de PSD) şi Goron Arsante, preciza publicația Alba24.ro.

Ioan Martin este finul și vărul liderului PSD Alba, Ioan Dârzu și a fost susținut la șefia DSVSA Alba de către PSD, inițial prin numiri fără concurs.

În 2020, Asociația Adăpostul Meu a ajuns să asigure servicii de gestionare a câinilor fără stăpân la Turda, la un preț de 500 de lei pe câine.

Primăria poate invoca faptul că a făcut această achiziție prin cumpărare directă în regim de urgență, în condițiile în care Centrul de Ecarisaj Turda nu mai presta această activitate. De fapt administrația locală are facturi neplătite către firma de ecarisaj iar prăbușirea acestui serviciu public e încă o dovadă a ineficienței administrației locale.

Administrația locală ar fi putut elabora din timp o procedură transparentă și eficientă de concesionare a acestui serviciu public dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.