PSD-ALDE a respins majorarea burselor pentru învățământul profesional

PSD-ALDE  a respins majorarea burselor pentru învățământul profesional by martie 21, 2019 0 comments

Majoritatea PSD-ALDE a respins marți, 19 martie, în Comisia de Învățământ proiectul de lege al PNL privind majorarea burselor profesionale pentru elevi, anunță deputatul Adrian Oros (foto). Într-o declarație publică, deputatul PNL amintește că ministrul Ecaterina Andronescu se laudă că vrea să relanseze învățământul tehnic si profesional, după ce, a îngropat această formă de învățământ. PNL a propus suplimentarea bursei și un mecanism de creștere gradată a valorii acesteia de la o lună la alta, pentru a combate abandonul școlar.  (proiectul poate fi consultat aici)

Parlamentarii PNL au propus o modificare legislativă de majorare a burselor pentru învățământul profesional și de acordarea  acestora pentru toate lunile anului. Cei 12 deputați și senatori, semnatari ai inițiativei, au arătat că studenții beneficiază de burse pentru toate cele 12 luni ale anului, pe când elevii din școlile profesionale primesc burse doar 4 luni pe an.

Propunerea PNL venea cu o soluție inedită pentru bursele ce ar fi urmat să crească de la 200 la 300 de lei. Suplimentar, acestea ar fi urmat să crească gradat cu câte 150 de lei lunar, de la începutul fiecărui an, până la suma totală de 900 de lei. Ideea parlamentarilor PNL era aceea de a încuraja finalizarea învățământului profesional prin creșterea gradată a bursei.

Proiectul de lege inițiat de PNL preciza că finanțarea burselor s-ar putea face din fondurile europene nerambursabile (Fondul Social European) fie din ”Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”. Comisarul european Corina Crețu preciza că în cadrul acestei linii de finanțare au fost alocați României 328 milioane de euro dar s-au accesat doar 293.000 de euro, adică sub 1%.

Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Economic și Social, cu mențiunea că se impune precizarea sursei de finanțare. Proiectul a primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Legislativ care a obiectat că o serie de prevederi din proiect se suprapun unor norme deja reglementate de Legea educației. În plus, Consiliul Legislativ a mai concluzionat că proiectul de lege reglementează amănunțit acordarea burselor, ceea ce intră în sfera de activitate a Guvernului și ar putea ridica probleme de natură constituțională privind separația puterilor în stat.

PNL a redactat însă un proiect detaliat al acordării burselor după ce a constatat că Ministerul Educației acordă aceste burse după criterii arbitrare. Liberalii spun că în ultimii patru ani s-a înregistrat un număr scăzut de elevi înscriși în învățământul profesional (2568 elevi în 2017-2018 : 6506 elevi în 2018-2018) și cred că o problemă ar putea fi și bursele care nu prezintă atractivitate.

Proiectul respins de PSD și ALDE a primit aviz favorabil din partea comisiilor pentur muncă și protecție socială și pentru drepturile omului precum și un aviz nefavorabil din partea comisiei juridice.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.