Protestele continuă #rezist #coruptiaucide

Protestele continuă #rezist #coruptiaucide by februarie 6, 2017 0 comments

Chiar dacă Guvernul a aprobat abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, clujenii au ieşit în stradă şi în duminică seară. Ei au cerut ca cei din Guvernul Grindeanu să-şi dea demisia. Protestele continuă și săptămâna aceasta, cu o formă inedită de grevă a cetățenilor.

A fost cel mai mare protest din istoria Clujului, circa 50.000 de oameni ieșind în stradă. O scenă a fost construită în centrul Clujului cu această ocazie, pentru ca oamenii să-și poată exprima gândurile legate de situația țării. S-au strigat lozinci, s-a intonat imnul României, s-au împărțit mere, dar nu s-a mai realizat turul cartierelor. În jurul ore 21, o trupă americană a concertat live pe scena din piața Unirii. Protestele s-au încheiat în jurul orei 23.

Peste 200 de studenţi de la universităţile din Cluj-Napoca au ajuns în Bucureşti duminică dimineața, aceştia fiind întâmpinaţi la Gara de Nord de colegii de la Bucureşti care le-au adus apă şi alimente. Tinerii au mers în Piaţa Victoriei, prima oprire fiind sediul DNA. Manifestanţii au cântat imnul naţional si au fost proiectate mesaje emotionante pe clădirile din jur legate de colectiv si revoluția din 1989. De asemenea, protestatarii şi-au aprins lanternele de la telefoane şi au ţinut un moment de reculegere pentru victimele din Colectiv. Circa 600.000 de oameni din toata tara au participat duminica la proteste, din care circa 280.000 la București iar, în paralel, a avut loc și un miting de susţinere a guvernului Grindeanu la care au participat peste 1000 de oameni, în faţa Palatului Cotroceni.

Protestele s-au incheiat dupa ora 24, iar În Piaţa Victoriei au rămas câţiva tineri care au strâns gunoiul rămas în urma zecilor de mii de oameni.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a susţinut o declaraţie de presă după protestele de duminică, în care a declarat că ”Guvernul nu are de ce să demisioneze”, scrie Mediafax.

”Eu în continuare fac apel la calm. Ceea ce îmi era teamă s-a întâmplat. Aseară un grup de oameni nemulţumiţi s-au strâns la Palatul Cotroceni şi de acolo poate fi un bulgăre de zăpadă.”, a raspuns Dragnea, întrebat despre cum va gestiona situaşia dacă protestele vor continua.

De asemenea, acesta a declarat că Guvernul nu are niciun motiv să demisioneze, pentru că a fost ales în mod legitim.

Protestele vor continua și în această săptămână.

Protestatarii au găsit o altă formă de a-și arăta nemulțumirile împotriva ordonanțelor Guvernului. Aceștia anunță că își vor întrerupe activitatea la locurile de muncă, săptămâna viitoare, în fiecare zi de la ora 12, pentru „a lupta cu abuzurile puterii”.

Pe pagina de facebook a evenimentului privind protestele, se anunță că toată săptămâna viitoare se va face grevă, între 5 și 30 de minute pe zi, iar vineri oamenii ar putea face grevă întreaga zi, alăturându-se astfel „Grevei cetățenilor”.

„Toată săptămâna ne vom opri din lucru, progresiv. În prima zi doar 5 minute, urmând ca vineri (11 febr), în ultima zi în care Guvernul poate retrage Ordonanța, să facem grevă întreaga zi.

Calendarul grevei este acesta:

Luni – 6 februarie 2017 – ora 12.00 – 5 minute
Marți – 7 februarie 2017 – ora 12.00 – 10 minute
Miercuri – 8 februarie – ora 12.00 – 30 de minute
Joi – 9 februarie – ora 12.00 – o oră
Vineri – 10 februarie – toată ziua

Orice ai lucra, oriunde ai fi, oprește-te din muncă la ora 12.00 și afișează mesajul tău de nesupunere civică și protest împotriva abuzurilor puterii”, se arată pe facebook.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.