Proteste în țară, polemici în Turda

Proteste în țară, polemici în Turda by februarie 10, 2017 0 comments

Mii de oameni au protestat, zilnic, pe străzile Clujului și câteva sute s-au mobilizat în primele zile în tot județul Cluj. Dacă în Cluj Napoca suținerea demisiei Guvernului este clară, în Turda, oraș mult mai mic, mai îmbătrânit și cu un nivel de trai mai sărac decât a capitalei de județ, părerile sunt foarte împărțite, iar oamenii sunt mult mai reticenți când vine vorba de politică sau mișcări civice.

Circa 4000 de oameni au protestat joi, a zecea zi consecutiv la Cluj împotriva Guvernului. Cu toate că a plouat, iar apoi a fulguit, oamenii au stat în stradă pentru a-și susține revendicările. Cele mai strigate lozinci au fost “București, nu uita, Clujul e de partea ta!”, “Jos guvernul!” și “Demisia!”, iar soferii CTP au solidarizat cu protestatarii, claxonând în ritmul cântecelor mulțimii. Mulți dintre protestatari au purtat banderole albe pe care au scris #rezist. Mitingul a început în jurul orei 19 și s-a încheiat dupa ora 21, când s-a propus pichetarea zilnică a Prefecturii, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu.

În Turda, după manifestațiile de la sfârșitul săptămânii trecute, focul protestatar s-a stins, iar oamenii și-au continuat viața comentând doar ceea ce se întâmplă în țară. Părerile, însă sunt foarte împărțite:

M.B., 68 de ani, pensionară: “Toți de la multinaționale au ieșit în stradă. Ce treabă avem noi cu astea? Eu știu ca PSD-ul este singurul care mi-a dat ceva la pensie. Ce fel de părinți își scot copiii la proteste în piață? Ăștia numa că or fost plătiți și cineva regizează tot. Doamne ferește că puteau să fie lupte în stradă. Cum să scoți copiii la proteste?” (cu referire la primele zile de proteste, când mamele cu copiii din Cluj Napoca au ieșit să protesteze “în tura de dimineața”, n.n.)

V.T., 53 de ani, șomeră: “Eu prima dată am fost de partea Guvernului, mai ales ca am votat cu PSD. Mi se pare ca oamenii sunt manipulați. Dar acum, nu știu ce sa mai zic. Poate au dreptate și ei (cei care protestează împotriva Guvernului n.n.). Oricum, indiferent de ordonanța asta, politicienii, de care or fi, tot fură.

S.N., 42 de ani, muncitor: “Nu mai are valoare nimic din ce declară Dragnea. Eu știu ca Boc a demisionat când a avut vreo 10.000 de protestatari, chiar și Ponta, la vreo 30.000 s-a dus, dar guvernul Grindeanu ține cu dinții de niște posturi pe care nu mai au de ce să le ocupe. N-am rămas în țară atâta vreme ca sa accept hoția ridicată la rang de lege. După protestele din săptămâna asta sunt mândru că sunt român. Am ieșit la proteste și voi ieși de câte ori voi putea pentru că acuma am arătat lumii cum se impune pașnic și democrat un popor”.

M.S., 38 ani, angajat: După cum văd eu treaba, oamenii sunt foarte manipulați. Nici nu știu exact pentru ce protestează. Pun pariu că cei mai mulți nici nu știu ce conține ordonanța. Alte forțe lucrează aici. Poate că Guvernul a depășit măsura, dar președintele țării a încercat să își facă imagine pe seama demonstranților și a încercat să îi inluențeze. Așa ceva putea duce la război civil. Si cine avea de câștigat din asta? Cred ca, înainte să se arunce cu capul înainte la proteste de astea, oamenii ar trebui să se informeze mai bine”.

E.T., antreprenor: “Vi se pare normal ca cineva să fure o găină și să stea la pușcărie, iar altul să fure 199.999 de mii de lei și să scape basma curată? Sau vi se pare normal ca, dacă eu sunt omorâtă acum și găsită peste un an, să nu se mai poată investiga plângerea? ( Dupa alineatul (2) al articolului 290 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala.” n.n.) Ce fel de oameni dau legile astea și pentru cine? Doamne ferește de un asemenea Guvern!”

În Turda, în prezent, doar pe rețelele de socializare mai există activism pro sau contra Guvern, oamenii își văd de viața de zi cu zi și speră ca lucrurile să se rezolve într-un fel sau altul.

E.T., 40 ani, angajată: “Eu dacă îmi pot crește copiii în liniște sunt mulțumită. De restul are cine să se ocupe. Nu am vreme de politica și protestele lor. Dacă n-o să mai pot și n-o să mai pot, o să mă duc în străinătate. Poate acolo va fi mai bine. Vom trăi și vom vedea”.

Un manifest cu revendicările protestatarilor a fost publicat pe pagina de Facebook Corupţia ucide. „Proclamaţia România 2017+” este datată 8 februarie şi a fost postată pe 9 februarie. În cele 8 puncte ale acesteia, autorii cer alegerea prin scrutin universal a Avocatului Poporului, ca membrii guvernului să nu poată fi parlamentari şi interdicţia de a ocupa orice funcţie publică pentru cei condamnaţi penal. Fiecare revendicare este explicată, separat, ca să nu poată fi interpretată greşit.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.