Protest al tinerilor pentru reabilitarea drumului Turda-Petrești

by februarie 20, 2016 0 comments

poza Aproximativ 100 de persoane, majoritatea tineri au protesat astăzi la Petreștii de Jos,  față de modul în care autoritățile județene au gestionat reabilitarea drumului Turda-Petrești, distrus în ultimii 8 ani de zile.

Protestul a avut loc pe traselul drumului de legătură dintre cele două localități, denumit de protestatari ”Cimitiul 107 L”.

Inițiatorii protestului au fost în majoritatea lor tineri, nemulțumiți de fapul că își distrug mașinile pe drumul județean 107 L iar calea de acces rutieră este impracticabilă. Protestatarii au strigat lozici prin care au cerut autorităților județene să rezolve situația, au purtat pancarte cu mesaje adresate Consilului Județean Cluj și pancarte cu semne de circulație pe care era desenat un elefant- simbol al gropilor apărute pe drum, în ultimul deceniu.

În alertă, în urma anunțului de protest, autoritățile județene au trimis cu o zi înainte de miting un greder care a nivel parțial gropile de pe drum. Intervenția în fugă a autorităților județene i-a înfuriat pe oameni. ”Au pus nisip, acesta se va duce la o primă ploaie”, comenta unul dintre protestatari.

La protestul care a durat circa o oră și jumătate au participat și șoferi din trafic. Localnici din comună și-au lăsat mașinile pe marginea drumului pentru a participa la marșul de protest.

 

O problemă de 8 ani de zile. Consiliul Județean a transformat repararea drumurilor în troc politic

reprezDegradarea drumului dintre Turda și Petrești a început de aproximativ 8 ani. În 2003, drumul 107 L Turda-Lita era complet reabilitat.

În 2004, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) semna un protocol cu Consiliul Județean Cluj prin care obținea dreptul de a tranzitare a drumului pentru lucrările la Autostrada Transilvania. CNADNR se angaja ca la finalul lucrărilor să predea drumul reabilitat, pe porțiunile folosite. Reabilitarea drumului județean 107 L nu a mai fost niciodată făcută. Oficial, licitația pentru lucrările de reabilitare a fost încheiată de circa un an, dar ulterior a fost contestată în instanță iar procedurile de licitație trebuiau să fie reluate.

Consiliul Județean Cluj nu a dat semne în ultimii 8 ani că dorește să rezolve reabilitarea drumului 107L. Ba mai mult, de-a lungul timpului reabilitările de drumuri din județul Cluj s-au transformat într-un troc politic, în condițiile în care autoritățile județene nu au explicat care sunt criteriile după care unele proiecte sunt finanțate iar altele nu. În cazul drumului L 107, autorităție au rezolvat reabilitarea drumului între Petrești și Lita, dar nu și refacerea porțiunii dintre Turda și Petrești.

Bugetul Consiliului Județean e un troc politic între PSD și PNL”, declara în ședința publică din 29 ianuarie fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan. Acesta fusese debarcat din funcție cu puțin timp înainte printr-o înțelegere a PNL și PSD. Cele două mari partide și-au negociat și capitolele bugetare într-o înțelegere criticată de consilierii județeni independenți.

Pentru a menține un control total și netransparent asupra cheltuielilor bugetare din județul Cluj, conducerea Consiliului Județean a aprobat bugetul județului în fugă iar bugetele societăilor comerciale din subordine au fost votate fără anexele de fundamentare ce indică cheltuielile din capitolele bugetare.

În ceea ce privește drumurile, în 29 ianuarie 2016 au fost votate și hotărârile de consiliu județean cu indicatorii tehnico economici ai proiectelor ce vor fi finanțate în 2016. În hotărârile amintite erau prezentate la modul general, valoarea proiectelor, banii deja alocați și gradul de realizare al lucrărilor precum și sumele care mai erau necesare pentru ca proiectele să fie finalizate. Niciuna dintre hotărârile de consiliu județean nu includeau însă și precizarea cât va primi fiecare proiect de lucrări de drumuri în parte în anul 2016. Nici în capitolele din bugetul general al județului Cluj nu se regăseau explicit informații despre câți bani vor fi alocați punctual fiecărui proiect.

Lucrurile ar putea fi însă clarificate în ședința lunii februarie.

În 26 februarie, Consiliul Județean va avea pe ordinea de zi proiectul de hotarare privind aprobarea Programului de lucrări de modernizare şi reabilitare şi a Programului de lucrări de întreţinere curentă şi periodică a unor drumuri judeţene din judeţul Cluj pe anul 2016 .

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.