Proiectul fotbalistic cu juniori al ACS Arieșul a eșuat, spun părinții unor fotbaliști. Consilierul Sălăgean îi contrazice ”Pregătim peste 160 de copii și juniori”

Proiectul fotbalistic cu juniori al ACS Arieșul a eșuat, spun părinții unor fotbaliști. Consilierul Sălăgean îi contrazice ”Pregătim peste 160 de copii și juniori” by octombrie 22, 2019 0 comments

Întrebați-l pe Sălăgean cu ce juniori U20 va juca ACS Arieșul, la anul în campionat”, spune părintele unui fotbalist turdean. Proiectul anunțat acum câțiva ani, prin care clubul de fotbal va fi ”o pepinieră de tineri fotbaliști”, este eșuat, cred părinții unor tineri fotbaliști.

ACS Arieșul Turda a devenit un aspirator de bani publici care ”sparge” peste 1 milion de lei anual. Care sunt beneficiile, dar mai ales în folosul cui?

Potrivit regulamentului FRF echipa clubului e obligată să joace cu juniori formați național sub vârsta de 20 de ani. Arieșul nu mai folosește în principal tineri formați la Turda ci împrumutați de la alte cluburi.

În timp ce reprezentanții clubului vorbesc despre eficiență și alegeri tehnice, părinții unor fotbaliști turdeni vorbesc despre orgolii, prostie și moduri aiurea de a cheltui bani. ”Între jucătorii aduși de la Cluj și cei de la Turda nu sunt diferențe calitative. Dar dai salarii, dai prime și ai cheltuieli de transport pentru jucători din altă parte. Unde sunt juniorii formați la Turda”, spun părinții nemulțumiți. Tot ei dau răspunsul: au fost fugăriți de actuala conducere a clubului.

Tensiunile din echipa de fotbal de la Turda au izbucnit într-o formă dură, publică, la meciul turdenilor de la Cisnădie când părinți și reprezentanți ai clubului s-au înjurat pe stadion.

Update(22.10.2019): Adrian Sălăgeam a respins ideea că proiectul fotbalistic de la Turda este eșuat.  ”Proiectul fotbalistic de la Turda nu este unul eșuat .  La Turda sunt peste 163 de copii și juniori care se pregătesc. Ipotetic, din aceștia pot fi tineri de 16 care să joace la echipa mare. Cei doi părinți care vorbesc nu sunt reprezentantivi. Înțelegeam să fie 100, nu doi părinți”, spune Adrian Sălăgean. Consilierul local consideră că InfoAries.ro a prezentat în prima versiune a acestui articol,fără update, informații forțate și neconforme cu realitatea. 

Update 2 (23.10.2019): Paul Biriș, tatăl fotbalistului Andrei Biriș reia ideea faptului că proiectul fotbalistic cu juniori a eșuat la Turda. ”Unde sunt juniorii 1999, 2000, 2001? Câți joacă din ei în echipa mare? Doar unul -Erik Oltean- vă spun eu și asta de frica presiunilor publice ale tatălui său. Erik Oltean era același jucător și anul trecut. De ce n-a jucat? Hegheduș, Popa Vlad, Rus Adelin, Mâlnă, Tothăzan Răzvan toți sunt juniori ce puteau juca. Cei aduși de pe la Triteni, Aiud, Ocna Mureș nu sunt cu nimic peste juniorii formați la Turda. Așadar întrebarea rămâne: câți juniori 1999-2001 joacă în echipa mare la Turda? Rus Adelin de exemplu a avut curaj și i-a întrebat direct în față : Bă, mai aveți nevoie de mine, da sau nu?   Stelian German era director tehnic când fiul meu a fost chemat la echipă. E un om care știe ce face. L-au prezentat ca persoana care se va ocupa de selecții, de antrenamente. Unde e acum Stelian Gherman? Întrebați-l pe el ce crede.”

Proiectul de juniori al FC Arieșul a eșuat. ”I-au fugărit pe toți, care încontro”, spune un părinte nemulțumit

Proiectul de juniori al FC Arieșul a eșuat. ”I-au fugărit pe toți, care-încontro”, spune un părinte nemulțumit

În august 2016, primarul Matei Cristian Octavian propunea asocierea Municipiului Turda cu Asociaţia Club Sportiv Sticla Ariesul Turda, Asociatia Sportiva Club Sportiv Sinai Turda, si alte persoane fizice precum si aprobarea cotizatiei lunare. Administrația locală avea să plătească câte 25.000 de lei lunar. Era doar suma pentru ”încăzire” deoarece aceasta a fost majorată succesiv în anii următori la 50.000 de lei lunar în 2017, apoi 60.000 de lei lunar în la finalul anului 2017 și 100.000 de lei lunar în 9 iulie 2018. Din când în când suma mai era suplimentată cu alte zeci de mii de lei precum aprobarea a 30.000 lei în vederea organizării de către club a finalei pentru promovarea în liga a III-a în ramura sportivă fotbal.

În total se alocă 1,2 milioane de lei pentru fotbalul turdean care ințial se dorea un proiect pentru tineri fotbaliști locali. Câți spectatori merg la meciurile echipei de fotbal Arieșul Turda? Câți fotbaliști tineri formați de club mai joacă la Turda? Sunt întrebări legitime deoarece scopul propus al sociaţiei îl constituie dezvoltarea fotbalului de performanţă în Municipiul Turda.

Situația clubului de fotbal, așa cum este ea acum, se va transforma- politic vorbind- într-o piatră de moară pentru primarul Cristian Matei. E suficient să te duci pe stadion să vezi pentru cine se cheltuie cei 1,2 milioane de lei. Primarul a girat politic cheltuirea a 1,2 milioane de lei cu fotbalul la Turda iar înaintea alegerilor din 2020 adversarii politici îi vor reproșa că protejații politici au tocat banii, dar ără succes.

Îți dau m**ie”,  strigătul consilierului local Adrian Sălăgean, la Cisnădie. ”E minciună. Nu am astfel de cuvinte în vocabular”, spune alesul local

Paul Biriș, tatăl fotbalistului Andrei Biriș povestește cum atmosfera de la clubul de fotbal de la Turda s-a degradat în

Nemulțumirile sunt de fapt aprecieri subiective ale unor părinți frustrați- Adrian Sălăgean, consilier local

Nemulțumirile sunt de fapt aprecieri subiective ale unor părinți frustrați- Adrian Sălăgean, consilier local

ultimii ani. ”Ne-au chemat, să joace copilul la Arieșul și au promis un proiect în care tinerii fotbaliști vor fi promovați. Apoi ceva s-a întâmplat. Fiul meu și alți câțiva fotbaliști juniori au ajuns la rezerve. Au început să joace cu fotbaliști împrumutați care nu au nicidecum o valoare mai mare decât juniorii formați la Arieșul”, povestește Paul Biriș. Acesta explică că a dorit să vorbească public despre situația de la clubul de fotbal după scandalul de la Cisnădie. ”Au vrut să-l discrediteze pe Cornel Oltean, să creeze impresia că e nebun, că e vulgar și că nu are dreptate.Poate că Oltean e mai impulsiv, dar nebun nu e. Lucrurile nu sunt în regulă la Arieșul Turda”, mai spune Biriș.

Practic, părinții fotbaliștilor tineri se plâng că lotul este făcut după criterii subiective și orgolii și că de regulă lucrurile o iau razna după perioadele de tranfer. Tensiunile au izbucnit public la meciul dintre Arieșul si Viitorul Șelimbăr din 11 octombrie de la Cisnădie. Turdanews.net a relatat că fotbalistul Simi Cocoară a fost înjurat de Cornel Oltean pentru că nu i-ar fi dat o pasă fiului său. Fotbalistul a răbufnit și el a primit un cartonaș galben iar Oltean a fost evacuat din tribune. Paul Biriș, un alt părinte nemulțumit de managementul clubului spună că deși reacția lui Oltean a fost excesivă, frustrările sunt întemeiate. ”Sălăgean a venit și a strigat că ne dă mu**ie. Că îi ironizez când joacă prost? Dacă echipa s-ar face strict cu alegeri tehnice nu m-aș supăra. Pur și simplu să spună bă, fiu-to nu joacă bine fotbal. Dar este incorect ce fac. Cheltuie 100.000 de lei lunar. Unde sunt juniorii de la Arieșul?”, spune Biriș. Aceste crede că izolarea unor fotbaliști tineri este cauzată de orgolii. ”Mi-au tot spus unii și alții să tac din gură că nu-l mai lasă pe Andrei să joace. Ei bine, nu tac. Pe unii alții mai pot pune presiune. Mâlnă lucrează la Salină. După un conflict cu Sălăgean și-a mutat copilul, care acum joacă la Alba. Mie nu au ce să-mi facă, chiar nu mi-e frică. Nu mă pot scoate din oraș, așa cum mai zic unii că oricum nu stau în Turda”, mai spune Biriș.

Cornel Oltean recunoaște faptul că a sărit calul în meciul de la Cisnădie. Spune însă că frustrarea lui a atins cote maxime și recunoaște că atmosfera e tensonată. ”Fiu-meu a ajuns rezervă i-au tot promis un contract. Trebuia să fie semnat în august, înregistrat în 45 de zile la federație. Acum au adus un contract semnat în octombrie. Nici nu poate să plece la altă echipă, nici nu l-au înregistrat încă, din câte știu”, spune Oltean.

Adrian Sălăgean: Sunt frustrările unor părinți subiectivi. Antrenorul face echipa

Consilierul local Adrian Sălăgean, reprezentant al municipalității la clubul de fotbal spune că e vorba de frustrările unor părinți subiectivi supărați că fii lor nu sunt titulari. ”Spun pur si simplu frustrările unor părinți. Fotbaliștii aceia sunt majori. Nu este în regulă să mergi în deplasare cu echipa și să-ți înjuri propria echipă de fotbal pentru că fiu-tău nu joacă”, spune Sălăgean. Acesta mai precizează că managementul clubului de fotbal este reflectat de către rezultate. ”Am promovat în Liga a III-a, suntem pe locul 5, cred că asta spune mult”, mai adaugă Adrian Sălăgean. Consilierul local mai precizează că nu a înjurat pe stadionul de la Cisnădie: ”Nu am astfel de cuvinte în vocabular”

Sportul turdean, aspirator de bani publici

    • Turda: Peste 1,2 milioane de lei cheltuiți la fotbal și 3,1 milioane de lei cheltuiți pe handbal din bugete publice (Consiliu Local plus Salina Turda). Vorbim de un total de 4,3 milioane de lei, echivalentul sumelor investite în tot orașul pentru asfaltarea străzilor.
    • Ca o comparație, CSM Reșita -club finanțat de un oraș reședință de județ- a cheltuit în 2018 circa 600.000 de euro (2,9 milioane lei) pentru fotbal și handbal împreună. Echipa de fotbal era tot în Liga a 3-a. CSM Reșița încasează câte 160 de lei pentru 1.500 de abonamente la prețul de 160 de lei/abonament, precizează primarul Ioan Popa din Reșița.
    • Arieșul Turda nu mai are juniori pregătiți să joace în campionatul următor. Proiectul fotbalului turdean era lansat pentru o pepinieră de tineri jucători care acum nu mai există pentru toate grupele de vârstă
    • Părinții unor fotbaliști reclamă degradarea atmosferei la echipa de fotbal: lotul echipei este făcut în baza unor orgolii și interese personale, conducerea clublui a făcut greșeli de management care a dus la obligativitatea de a plăti salarii pentru fotbaliști ce nu mai joacă la echipă
    • Conducerea clubului spune că acuzațiile sunt nefondate. Echipași are rezultate e clasată pe locul 6, supărările sunt ale unor părinți subiectivi.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.