
Proiectul din Băile Sărate necesită evaluare de mediu. Cum și unde se vor recreea copiii săraci ai Turzii
by Horea Hudrea februarie 8, 2019 0 commentsAgenția pentru Protecția Mediului Cluj dar și Primăria Turda a anunțat că proiectul de construire a Centrului multifuncțioal din Băile Sărate necesită evaluare de mediu și ulterior un aviz de mediu. Condițiile speciale sunt impuse de faptul că centrul va fi construit într-o arie protejată de interes comunitar, Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche. Din anunțul oficial lipsește însă referirea că terenul se află în Rezervația Naturală 2343 Sărăturile și Ocna Veche.
Proiectul din Băile Sărate este unul controversat. Municipalitatea a ales să construiască un ”centru de recreere” în pădurea de la Lacul Tarzan, deși putea alege construirea sau modernizarea școlilor, creșelor, grădinițelor, locuințelor.
Este centrul multifuncțional de la Lacul Tarzan destinat recreerii copiilor din zonele marginalizate ale Turzii ori municipalitatea vrea să dezvolte zona Băilor Sărate pe seama persoanelor sărace din oraș? E o întrebare cu un răspuns ce va veni în anii care urmează.
Construirea Centrului de Recreere deasupra Lacului Tarzan este un subiect pe care InfoAries.ro îl consideră unul controversat. Motivațiile nu sunt legate de utilitatea unui astfel de centru ci de modalitățile prin care administrația locală își stabilește prioritățile și urmărește să-și atingă scopul.
Inițial administrația locală a anunțat că centrul multifuncțioal va fi construit cu bani de la ADR Nord Vest. Ulterior, potrivit directorului ADR Nord Vest, din cauza faptului că nu exista avizul autorităților de mediu, proiectul a fost retras de la evaluare.
Municipalitatea a elaborat acest proiect pentru a obține o finanțare pe Axa 13.1, Revitalizarea orașelor mici și mijlocii. Cu o finanțare derulată prin Agenția de Dezvoltare Nord Vest, proiectul avea o puternică componentă socială și practic ar trebui să fie destinat în principal persoanelor cu venituri mici.
În ultimii doi ani administrația publică locală a făcut o serie de artificii legale care au culminat cu o încălcare a normelor silvice. Administrația locală de la Turda are în plus și un alt tip de probleme: zona Băile Sărate a fost declarată și rezervație naturală. Atât custodele ariei protejate Natura 2000 dar și autoritățile locale ar fi trebuit ca în ultimii 20 de ani să facă demersurile legale pentru delimitarea ariilor protejate. Acest lucru ar fi presupus atât studii științifice cât și decizii ulterioare ale autorităților centrale de mediu cu privire la deliminarea perimetrelor zonei. Delimintarea arealului protejat nu s-a făcut, astfel încât proiectul trebuie supus evaluărilor de mediu.
Romii de pe Barbu Lăutaru, scoși la înaintare pentru dezvoltarea Băilor Sărate
În 2017, romii de pe Baru Lăutaru au trăit un șoc. Au aflat că locuiesc în Stațiunea Balneoclimaterică Turda. Surpriza a fost totală deoarece locuiau pe o stradă lipsită în mare parte de apă, canalizare și salubritate. Până să le vină ideea funcționarilor din Primăria Turda, nimănui nu i-a trecut prin cap că Barbu Lăutaru este o zonă cu factori de cură balenoclimaterică. Lucian Mirescu, din cadrul departamentului de cercetare-dezvoltare al Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București explica pentru InfoAries.ro că stabilirea perimetrului unei stațiuni balneare se face în funcție de factorii de cură. ”Uneori e o întreagă localitate, alteori doar o zonă, un areal care este identificat ca având factori de cură și care e menționat în mod clar în actul normativ al Guvernului”, explica Mirescu. Acesta preciza că mențiunile din hotărârea de guvern sunt preluări exacte din documentația avizată de Ministerul Sănătății. Așadar, la începutul anului 2017, romii de pe Barbu Lăutaru au ajuns locuitori ai stațiunii balneare Turda și locuitori ai cartierului Băi Sărate.
În primăvara anului 2018, municipalitatea anunță intenția de a construi un Centru multifucțional în Băile Sărate, pe platoul de deasupra Lacului Tarzan. Centrul urma să fie construit cu bani din Axa de finanțare 13.1, Revitalizarea orașelor mici și mijlocii, obiective de investiții ” clădiri cu funcții culturale și/sau recreative”.
Potrivit ghidului axei de finanțare la evaluare urmau să fie punctate suplimentar acele proiecte care se implementează într-o zonă din oraș/municipiu cu deficiențe mai mari, comparativ cu restul teritoriului orașului, în ceea ce privește (cel puțin unul din) criteriile de identificare a sărăciei, respectiv capitalul uman nu este dezvoltat, nivelul de ocupare formală a forței de muncă este scăzut, condițiile de locuire oferite sunt improprii sau dacă proiectul este implementat într-o zone aferente comunităţilor urbane marginalizate. Odată cu aceste precizări din ghidul solcitantului devine clar de ce noul ”centru multifuncțional ” dorit de Primărie urmează să fie construit în pădure, la marginea Turzii și de ce brusc, peste noapte, romii de pe Barbu Lăutaru s-au trezit în stațiunea turistică Turda. La urma urmei, capitalul uman și nivelul de ocupare formală a forței de muncă, dar și condițiile de locuire sunt precare în pădurea de la Lacul Tarzan.
Axa 13.1 oferea finanțare pentru mai multe tipuri de proiecte, toate cu o puternică componentă socială. Se finanța modernizarea sau construirea centrelor sociale de zi, construirea sau modernizarea cantinelor sociale, construirea sau modernizarea de locuințe sociale, construirea și modernizarea creșelor și grădinițelor, construirea și modernzarea școlilor. Obiectivul privind construirea centrelor de recreere este ultimul pe lista obiectivelor de finanțare.
Se naște o întrebare legitimă. De ce municipalitatea a ales un „centru de recreere” și nu unul din obiectivele de investiții menționat anterior. De ce e o prioritate recreerea și nu sunt o prioritate școlile, creșele, grădinițele, locuințele sau catina socială?
Se urmărește de fapt construirea unui centru balnear la Lacul Tarzan, sub pretexul construirii unei clădiri cu funcțiuni sociale?
Centrul multifuncțional de la Lacul Tarzan nu poate fi un centru balnear. Nu are nimic cu activitatea balneară și specifică Băilor Sărate. Axa 13.1 nu finanțează parcuri de distracţii, spa-uri, baze de tratamente, pârtii de ski, stadioane, centre de agrement multifuncționale. Centrul multifuncțional ar trebui să fie, așa cum este declarat un centru pentru copiii și tinerii din zonele marginalizate ale municipiului Turda.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.