Proiectul de 151 de milioane de euro al Companiei de Apă, blocat la Bruxelles. Surse politice vorbesc de ”inadverdențe tehnice”

Proiectul de 151 de milioane de euro al Companiei de Apă, blocat la Bruxelles. Surse politice vorbesc de ”inadverdențe tehnice”

Proiectul de 151 de milioane de euro al Companiei de Apă, blocat la Bruxelles. Surse politice vorbesc de ”inadverdențe tehnice”

by octombrie 24, 2018 0 comments

Proiectul de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și canal, în valoare de 151 de milioane de euro, al Companiei de Apă Arieș a fost blocat la nivelul Comisiei Europene, spune surse politice din Cluj. Proiectul a primit avizul autorităților române dar a fost blocat la experții Comisiei Europene după ce s-au constantat ”inadverdențe tehnice”. Informația nu a fost confirmată oficial.

Inclus pe lista proiectelor din Programul Operațional pentru Infrastructura Mare, proiectul Companiei de Apă Aries ar fi trebuit să debuteze în trimestrul I din 2018.

În urmă cu mai bine de un an, InfoAries.ro a adresat Comieiei Europene un memoriu prin care reclama faptul că administrațiile locale din Asociația Apa Văii Arieșului sunt incapabile instituțional să controleze operatorul public de apă iar Compania de Apă a scăpat de sub controlul public.

InfoAries.ro a solicitat un punct de vedere din partea Companiei de Apă Aries, a Ministerului Fondurilor Europene dar și lămuriri suplimentare din partea forurilor europene.

Informațiile vehiculate în mediul politic, privind motivul blocării proiectului european de 150 de milioane de euro, sunt contradictorii. Se vorbește pe de-o parte de ”inadverdențe tehnice” iar pe de alta de faptul că experții Comisiei Europene au constatat că o serie din costurile prevăzute în proiect sunt supraevaluate. ”Au inclus în proiect zone care nu trebuiau să beneficieze de extinderea rețelelor de apă și canalizare iar costurile au fost supra-evaluate. Hai să le zicem inadverdențe tehnice”, a precizat pentru InfoAries.ro surse politice din Cluj. 

În 18 decembrie 2017, Compania de Apă Arieș a semnat contractul de finanțare nr 156 cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și a Fondurilor Europene –Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului era de 701.079.342,10 lei (fara TVA) circa 151,3 milioane de euro+ TVA iar proiectul urmărea îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în localitățile din judeţul Cluj, regiunea Turda Câmpia Turzii .

Potrivit calendarului, proiectul trebuia să debuteze în primul trimestru din 2018.

Proiectul, contestat de la bun  început, în mediul politic

Proiectul Companiei de Apă Arieș a fost criticat de la începutu în mediul politic în ceea ce privește prâghiile de stabilire a tarifelor la apă. . În calitate de finanțator al proiectelor de modernizare a infrastructurii de apă canal, Comisia Europană a cerut autorităților locale de la Turda două lucruri. Primul lucru cerut a fost acela ca autoritățile publice să garanteze că serviciul public de apă canal nu va fi falimentar (nu va funcționa în pierdere). Al doilea lucru impus de UE a fost acela al garantării investițiilor viitoare, astfel încat serviciul public de apă canal să se auto-suțină și să se dezvolte.

În rentabilizarea unei companii, componenta de preț a serviciului e o pârghie de menținere a rentabilității, dar nu e singura. Consilieri PNL din Turda și Câmpia Turzii au criticat faptul că managementul Companiei de Apă, controlat de către PSD folosește ca pârghie de rentabilizare a companiei exclusiv majorările de preț.

Majorarea tarifelor la apă s-a aprobat la Turda în august 2017. Consilierii PNL din Turda au refuzat să voteze majorarea tarifelor și au considerat majorarea nejustificată economic. ”Cum putem să votăm majorări de tarife la apă, câtă vreme nimeni niciodată nu a dat explicații publice cu privie la modul în care se cheltuie banii. Știu turdenii câți angajați are Compania de Apă? Știu de ce plătesc apa meteorică? Știu oamenii ce salarii au directorii? Știm cât s-a investit și unde anume?”, spunea în vara anului trecut, Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda.

La Câmpia Turzii, fostul consilier local Dan Bradu (ex-PNL) a criticat vehement managementul Companiei de Apă. Dan Bradu a cerut conducerii CAA să prezinte public măsuri ferme și clare din care să rezulte reduceri ale costurilor de operare a Companiei de Apă.

Compania de Apă, mamutul cu bani publici condus de ginerele director și controlată de socrul-primar

Compania de Apă Arieș SA, constituită din asocierea municipiilor și comunelor din zonă ar trebui să fie sub un dublu control. Din punct de vedere economic și al managementului, opertatorul de apă ar trebui să fie controlat de către acționarii săi, prin Consiliile Locale. Din punct de vedere al furnizării serviciului public de apă și a respectării contractului de delegare, Compania de Apă ar trebui să fie sub controlul Asociației de Dezvoltare Comunitară Apa Văii Arieșului. La rândul său, asociația de dezvoltare este responsabilă cu elaborarea strategiei zonale de furnizare a serviciului public de apă cana și este abilitată să exercite controlul asupra Companiei de Apă Aries SA. Președintele ADI Ava este primarul Turzii, Cristian Matei și președinte al PSD Turda. Directorul Companiei de Apă este Bogdan Bobic, ginerele primarului și vicepreședinte PSD. Încă de la înființare, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară nu a comandat un audit extern al Companiei de Apă Arieș sau daca a exista un audit extern, acesta nu a fost făcut public. În mod normal, ADI AVA ar trebui să vină anual în fața Consiliilor Locale asociate și să prezinte un raport de activitate, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Compania de Apă și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară nu au făcut publice pe site-urile proprii bugetele de venituri și cheltuieli în forma detaliată prevăzută de Ordinul Ministrului Finanțelor Publice 3145/2017, adică să prezinte detalierea indicatorilor economico-financiariși repartizarea pe trimestre a acestora.

Noua configurație politică din Turda face ca serviciul public de apă să fie sub controlul politic al PSD, gestionat de singură familie, într-un tandem socru-ginere, fără respectarea principiilor de transparență în cheltuirea banilor publici.

Care sunt problemele instituționale ale serviciului public de apă de la Turda?

  • Nu există o Strategie zonală  a Serviciului de apă și canalizare care să fie făcută publică. Potrivit legii un astfel de document ar trebui să treacă printr-o procedură de dezbatere publică.
  • Nu sunt făcute publice hotărârile ADI AVA de avizare a bugetului Companiei de Apă Arieș SA, detaliat cu anexele prevăzute de ordinul Ministerului de Finanțe.
  • Asociația ADI AVA nu a făcut publice rapoartele anuale de control prin care s-ar fi verificat activitatea Companiei de Apă Arieș SA, inclusiv în ceea ce privește politicile de personal, rezultatele financiare și tehnice
  • Nu este făcut public vreun audit extern (comandat de ADI AVA), deși contractul de delegare a serviciilor permite comandarea unui astfel de audit.
  • Nu sunt făcuți publici indicatorii de performanță care să fie stabiliți prin contractul de delegare ori prin anexele la contractul de delegare
  • Asociația de Dezvoltare Apa Văii Arieșului nu a prezentat Consiliilor Locale asociate vreun raport de activitate, în ultimul deceniu.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<