Proiect controversat al Primăriei Turda. Remodelarea Parcului Central ar putea compromite zonele verzi

Proiect controversat al Primăriei Turda. Remodelarea Parcului Central ar putea compromite zonele verzi by februarie 12, 2020 0 comments

Municipalitatea din Turda anunță modernizarea Parcului Central, printr-un proiect de 22, 6 milioane lei. Se vor construi o clădire multifuncțională, locuri de joacă pentru copii pe categorii de vârstă, un patinoar, o piațetă cu pavilion și fântână, zonă de intrare cu poartă de acces și amenajări exterioare. Nu se precizează suprafața cu zone verzi nici ce copaci vor fi tăiați. 

Zona centrală de activități a parcului Florida din localitatea Vitoria-Gasteiz.

Zona centrală de activități a parcului Florida din localitatea Vitoria-Gasteiz,capitală europeană a zonelor verzi

Administrația locală de la Turda propune o modernizare a Parcului Central din oraș într-o manieră care, la prima vedere, contravie tendințelor de dezvoltare ale Uniunii Europene. Municipalitatea nu precizează câți arbori vor fi tăiați, care va fi suprafața totală a zonelor verzi și din ce vor fi compuse acestea cu exactitate.

Lipsa informațiilor pivind modul în care vor fi modelate zonele verzi au declanșt reacții de nemulțumire a turdenilor. ”Spor la tăiat copaci„, a fost una din replicile ironice la adresa modului de prezentare a proiectului.

În decembrie 2019, Comisia Europeană a anunțat ”The European Green Deal ”, un program de investiții prin care Europa ar urma să devină, până în 2050, primul continent cu un climat neutru-echilibrat.

În domeniul investițiilor publice, programul prevede trecerea de la infrastructura gri la infrastructura verde într-o manieră mai acelerară. Această trecere a fost inclusă in programele finanțate în exercițiul 2014-2020, adică în programele din care se obțin și acum fonduri.

Zona centrală de activități a viitorului parc turdean

Zona centrală de activități a viitorului parc turdean

Zona centrală de activități a viitorului parc turdeanÎn cazul parcurilor și grădinilor publice, tendința este aceea de a scoate din perimetre clădirile multifuncționale, înspre vecinătăți ale zonelor verzi. Parcurile ar urma să păstreze exclusiv zone de joacă, pentru plimbat și pentru odihnă.

Un astfel de exemplu este localitatea Vitoria-Gasteiz, declarată capitală europeană a zonelor verzi, în 2012.

Municipalitatea din Vitoria-Gasteiz a construit o rețea de parcuri în care vegetația și arhitectura peisagistică sunt elementele principale. Lacuri, locuri de joacă și plimbare, fântâni și monumente sunt principalele elemente arhitectonice și peisagistice din parcurile orașului basc din Spania. Prezența clădirilor e extrem de limitată și sunt spații semi-deschise de tipul foișoarelor. Un astfel de exemplu sunt ”Music House”, foișoare din care se difuzează muzică.

Proiectul de la Turda prevede ca peste 2500 de mp să fie spații lipsite de vegetație sau cu vegetație precară.

A dispărut ”Muzeul Științei și Culturii”

În august 2018, autoritățile locale prelungeau termenul privind consultarea publică a populație în cazul proiectului urbanistic de amenajare a Parcului Tineretului, Casei de Cultură și laturii sud-estice a Centrului orașului. Consiliul Local adoptase anterior Plan Urbanistic Zonal pe care l-a declarat preliminar. InfoAries.ro a arătat atunci că procedura inițială de adoptare a documentului a încălcat legislația privind transparența decizională.

Proiectul mai prevedea și transformarea Casei de Cultură într-un muzeu al Științei și Culturii, dar acest obiectiv nu va fi finanțat prin intermediul acestui proiect.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.