Proiectele ineficiente ale Primăriei Turda. 1,2 milioane de lei pentru funcționarea GAL Turda

Proiectele ineficiente ale Primăriei Turda. 1,2 milioane de lei pentru funcționarea GAL Turda by mai 18, 2020 0 comments

În 24 octombrie 2018, presa locală a anunțat demararea unui program european destinat unei mai bune funcționări a Grupului de Acțiune Locală – Urban Turda. Valoarea proiectului este de 1,2 milioane de lei iar implementarea acestuia trebuie să se facă pe durata a 52 de luni, până în 2023.

Cei 1,2 milioane erau destinați unui proiect menit să consilieze comunitatea la elaborarea de alte proiecte cu fonduri europene, în special pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Locala SDL a Municipiului Turda in perioada 2018-2023. Un scop mai precis era reducerea numarului de comunitati marginalizate (roma și non-roma) aflate în risc de săracie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității rome.

Care sunt rezultatele certe ale acestui proiect, la doi ani de la debut? Aproape zero. Mecanismul GAL-urilor, așa cum vom detalia mai jos va deveni extrem de important. Surse neoficiale vorbesc despre faptul că această asociație va fi preluată de Oana Matei, fiica primarului Cristian Matei. Dacă acest lucru  se va întâmpla,  familia Matei va superviza nu doar investițiile pe apă și canal dar și  proiectele sociale cu fonduri europene.

Încă din 1991, Comisia Europeană a realizat că baza dezvoltării locale e o abordare de jos în sus: diverși actori sociali decid cum anume trebuie să se investească pe plan local. Strategiile de Dezvoltare Locală tratate atât de superficial de majoritatea primăriilor din România erau un prim pas. Mecanismul prin care ar trebui ca aceste strategii să fie aplicate era funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală.

GAL-urile sunt constituie pe baza unui parteneriat privat – public, în asociații, cu membri fondatori, Administraţii Publice Locale, reprezentanţi ai sectorului economic şi ai societăţii civile. 

Practic, Comisia Europeană nu va lucra pe proiecte pentru comunităţi decât prin aceste GAL-uri, organisme alcătuite asemenea unor ONG-uri cu personalitate juridică.

Un astfel de GAL s-a înființat și la Turda dar înființarea lui s-a făcut cu discreție și fără mare zarvă. Desigur, autoritățile locale au îndeplinit prevederile legale de informare, însă fără multă tevatură  deși bugetul proiectului prevede peste 100.000 de lei pentru cheltuieli de promovare și informare.

Ca o consecință a acestui fapt în acest GAL au intrat ca membri fondatori preponderent instituții publice, câteva ong-uri partenere cu Primăria în diverse proiecte și apropiate administrației locale.

Deși mediul economic e un actor important în dezvoltarea locală, companiile și firmele din oraș nu se regăsesc printre membrii fondatori. Desigur, cineva poate argumenta că erau liberi să se înscrie și că nimeni nu poate fi adus cu forța într-o asociere. E adevărat. La fel de adevărat însă e și faptul că mediul de afaceri are nevoie de lămuriri clare și eficiente de ce ar trebui să se implice într-o astfel de structură asociativă.

Turda s-a trezit așadar cu un GAL în care președintele Consiliului Director e primarul iar restul membrilor sunt Daniela Constantinescu (Fundația Sf. Daniel), Oana Monia Koti – secretar și doi lideri romi: Romolus Filip și Ștefan Silaghi. Prezența acestora deși salutară și binevenită, e insuficientă. Grupurile de Acțiune Locală nu sunt doar despre romi și comunitățile sărace, așa cum pare să creadă șeful administrației locale de la Turda.


1,2 milioane de lei și nici un proiect selectat

Proiectul trebuie să dureze 52 de luni pe durata cărora trebuie să fie derulate câteva acțiuni majore. Activitatea principală e de selecție a proiecteor ce vor fi finanțate din bugetul GAL. Practic acest Grup de Acțiune Local trebuie să informeze comunitatea locală care e Strategia de Dezvoltare a Turzii, ce fonduri sunt disponibile și ce tip de proiecte vor fi finanțate. După acesta, GA L trebuie să evalueze proiectele după o metodologie și prin intermediul unei comisii de experți.

Din luna a 4 de proiect până în luna a 12, pe parcursul a 9 luni, GAL URBAN Turda trebuia să înceapă selecția propunerilor de proiecte.Trebuiau să facă asta din februarie 2019.

Suntem în mai 2020 iar GAL a elaborat doar metodologia.

În martie 2020, site-ul GAL Turda anunța că vor fi publicate ghidurile specifice pentru selectarea de proiecte. ” In scurt timp vom incepe publicarea Ghidurilor conditii specifice pentru apelurile de Fise de proiecte prin care vor fi selectate proiectele al caror rezultat va fi implementarea Strategiei de dezvoltare locala a municipiului Turda. Vor fi proiecte POR si proiecte POCU, in conformitate cu lista interventiilor incluse in SDL Turda, anexa 21.”, se arată în ultimul comunicat GAL.

Din 2018 și până în 2020 e doar un raport tehnic depus către autoritatea contractantă. Aceste rapoarte se depun pentru a justifica cât s-a realizat din proiect.   Surse din Primăria Turda au confirmat că există un singur raport tehnic depus.

”Raportul tehnic nr. 1 se referă la perioada de implementare 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018 și a fost validat ca fiind conform de OIR POSDRU Regiunea Nord Est. Suntem în întârziere”, confirmă un funcționar public, sub protecția anonimatului.

În perioada menționată au activat în proiect doar managerul de proiect și trei experți (doi experți evaluare și monitorizare și un facilitator).

Presupusa miză a întârzierilor: Retribuții de sute de mii de lei și controlul fondurilor europene

Managerul acestui proiect este Silviu Ispas care are o experiență în accesarea fondurilor europene, în speciale cele ce finanțează dezoltarea capitalului uman. Potrivit unor surse, Ispas a ajuns managerul proiectului de la Turda pe filieră neoprotestantă și PSD-istă.

Potrivit bugetului proiectului, Silviu Ispas câștigă 240 de lei pe zi. Pentru o oră de muncă este plătit cu 40 de lei. Sunt în total 6552 de ore la un preț de 40 de lei ora. În total Silviu Ispas va încasa 262.080 de lei pentru că ”manageriază” selecția proiectelor ce vor fi finanțate prin GAL Turda. Asta dacă va rămâne în funcție. ”Sunt presiuni ca să demisioneze iar în locul lui să vină Oana Matei”, explică surse InfoAries.ro. Informația nu e confirmată oficial.

Miza nu o constituie doar indemnizația de 40 de lei pe oră la o muncă de 6 ore pe zi. Miza o reprezintă selecția viitoarelor proiecte europene, mai explică sursa InfoAries.ro. 

Dacă Oana Matei va ajunge șeful executiv de la GAL Turda, viitoarele proiecte europene vor fi selectate de un membru al familiei primarului Matei. Primarul în exercițiu e președintele Asociației Apa Văii Arieșului și șeful administrativ al ginerului, director la Apă. De ce n-ar fi și șeful  propriei fiice, la GAL Turda. Informația, așa cum spuneam, nu e confirmată oficial. Iar Silviu Ispas a refuzat  să explice situația. 

200.000 euro pentru întreprinderi sociale

Din octombrie 2018 și până în mai 2020, GAL Turda a făcut metodologii. În perioada 16 aprilie-1 mai s-au lansat primele ghiduri ale proiectelor ce pot fi finanțate. 

Primul ghid e referitor la creșterea șanselor de acces și menținere pe piața muncii a persoanelor din cadrul comunităților marginalizate de la nivelul teritoriului Strategiei de Dezvoltare Locală și asistarea integrata a acestora.

Al doilea Ghid prevede construirea si dotarea cu echipamente a unei întreprinderi de economie socială și sprijinirea ocupării persoanelor aparținând grupurilor sociale vulnerabilă in cadrul structurii create

Alocarea financiară totala, pentru acest apel este de 260.000 euro, din care 218.000 euro din bugetul POR, 9.800 euro din bugetul POCU si 32.200 euro din bugetul autoritatii publice locale Turda.

Durata proiectului pentru care se solicită finanțare în cadrul acestui apel de fișe de proiecte este de maxim 24 de luni, finalizate nu mai târziu de 31 decembrie 2023. Suma minimă eligibilă este 20.000 de euro iar maximă, 200.000 de euro.

Pentru a afla condițiile de finanțare, accesați GAL URBAN Turda

Singurul raport de activitate al proiectului poate fi confirmat aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.