Prival se judecă cu Poliția Locală. Primarul strâns cu ușa de riscul unui proces de milioane de lei

Prival se judecă cu Poliția Locală. Primarul strâns cu ușa de riscul unui proces de milioane de lei

Prival se judecă cu Poliția Locală. Primarul strâns cu ușa de riscul unui proces de milioane de lei

by septembrie 11, 2019 2 comments

Prival Ecologic, operatorul local de salubritate de la Turda se judecă cu Poliția Locală după ce au primit 33 de amenzi pentru nerespectarea orarului de ridicare a gunoiului. Amenzile au fost însă aplicate după ce Prival a avertizat autoritățile locale că nu mai au unde să depoziteze gunoaiele din oraș, datorită faptului că rampa intermediară era plină.

Între timp, potrivit unor surse, Prival Ecologic pregătește un proces de despăgubiri și analizează posibilitatea să dea Primăria Turda în judecată pentru daune de câteva sute de milioane de lei.

Prival Ecologic se judecă cu Poliția Turda pentru 33 de amenzi în valoare de 1000 de lei fiecare. Amenzile au început să fie aplicate de Poliția Locală la scurt timp după ce operatorul de salubritate avertiza că nu mai are unde să depoziteze gunoiul. Amnezile au fost aplicate în ultimele luni pentru faptul că Prival nu ridica gunoiul la timp. Prival Ecologic avertizase anterior că nu mai are loc unde să depoziteze gunoiul.

Potrivit unor surse, Prival analizează posibilitatea să dea în judecată Municipiul Turda în judecată. Operatorul de salubritate evaluează la această dată care e prejudiciul suferit din derularea contractului cu municipalitatea. Sumele estimate se apropie de circa 2 milioane de euro, adică circa  10 milioane de lei. Dacă Prival se judecă cu administrația locală de la Turda și dacă câștigă ar fi a doua companie privată ce prestează un serviciu public care obține bani serioși din bugetul local. 

Informația că Prival vrea să dea în judecată municipalitatea e negată de conducerea companiei care precizează că nu are pe rol vreun proces de daune interese cu administrația locală ci doar procese cu Poliția Locală. 

Conflictul dintre municipalitate și Prival Ecologic care este acum unul mocnit are același tipar cu conflictul dintre Societatea de Transport Public și administrația locală.

Operatorul public de transport a ajuns într-o situație conflictuală după ce administrația locală a încălcat prevederi contractuale și a luat decizii unilaterale ce au preclitat financiar Societatea de Transport Public SA.

Aroganța autorităților locale și incompetența Consiliului Local Turda au creat găuri în bugetul local deoarece  STP a obținut în instanță circa 6.636.296 de lei, plus dobânzi și cheltuieli de judecată.

Oficial,  Prival Ecologic nu are procese directe cu municipalitatea și declară că nu intenționează să declanșeze un conflict deschis cu administrația locală. Neoficial însă își face calcule. 

Primarul Cristian Matei a postat  recent pe Facebook un mesaj în care spune că abia așteaptă să scape de Prival, care în opinia edilului-șef e principalul vinovat de calitatea slabă a serviciilor de salubritate din oraș.  Atitudinea belicoasă a primarului ar putea însă să coste bugetul orașului câteva milioane de lei și semnificativă pierdere de imagine pentru edilul-șef. 

Prival Ecologic nu are însă o rampă unde să ducă gunoiul și îl transportă la sute de kilometri. În urmă cu un an, administrația locală a aprobat instituirea unei taxe speciale de salubritate încasată și de la cei ce nu au contract. Taxa nu a fost virată niciodată către operatorul de salubritate deoarece nu erau aprobate procedurile. Abia în urmă cu circa o lună administrația lui Cristian Matei a aprobat procedurile ce trebuiau să fie aprobate acum un an.

Primarul e strâns cu ușa în problema salubrității. Dacă Prival se decide să cheme în instanță Municipiul Turda pentru daune de aproape 10 milioane de lei va fi o lovitură pentru imaginea de manager a primarului PSD-ist. Cristian Matei ar fi altături de Tudor Ștefănie, al doilea primar în mandatului căruia bugetul local primește o gaură de milioane.

Ce e în neregulă în relația dintre Prival și Primărie?

 • Administrația locală nu are o serie de reguli clare privind ridicarea unor categorii de deșeuri. Prival nu poate ridica la nesfârșit canapele, resturi vegetale sau resturi din construcții
 • Nu există o rampă de depozitare în proximitatea orașului, gunoiul se transportă la sute de kilometri
 • Nu există o rampă adecvată de transfer a deșeurilor
 • Primăria Turda nu a virat în ultimul an taxa de salubritate încasată și a aprobat procedurile de decontare la un an de la aprobarea taxei
 • Primăria Turda încalcă prevederi din contractul de salubritate

2 comentarii

Incepe conversatia
 1. SANDA MIHAIL
  #1 SANDA MIHAIL 11 septembrie, 2019, 20:33

  Dl. Hudrea, frumos v-am spus sa nu denaturati informatia! Va rog s� subliniați ca sunt supozitiile dvs legate de procesul de despagubiri, iar sumele sunt o inventie a dvs.

  Reply this comment
 2. Platitor de taxe
  #2 Platitor de taxe 12 septembrie, 2019, 12:40

  Si noi, abia aČ™teptÄ�m sa scapam de Dictatorul VisÄ�tor…

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.