Primul debate academic la o şcoală gimnazială

Primul debate academic la o şcoală gimnazială by iunie 9, 2016 0 comments

Emoţii, transpiraţii dar şi o incredibilă energie şi pasiune degajată de copii de 12, 13 ani la Şcoala “Ioan Opriş Turda”. Sala de clasă, neîncăpătoare la orele după amizeii de miercuri, 8 iunie 2016, a găzduit o dezbatere academică animată, vie şi plină de o înţelepciune pe care nu o poţi asocia cu feţele de copii. Argumente mature, schimburi de replici netensionate, dar pasionale, toate acestea au arătat o foarte bună pregătire a dezbaterii, dar şi o atentă coordonare a copiilor pregătiţi în proiect.

Untitled

Clubul de debate Da Vinci’s System Debate a finalizat prima activitate din proiectul pilot de introducere a dezbaterilor academice în învăţământul gimnazial. Extinderea debate-ului ca formă academică de exprimare a opiniilor spre clasele V-VIII a venit după “Şcoala altfel” din aprilie 2016, la iniţiativa prof. Stanca Minea. Proiectul s-a desfăşurat sub coordonarea lui Ovidiu Damian, secretar general al asociaţiei The Da Vinci System şi elev al Colegiului Naţional Mihai Viteazul Turda, împreună cu alți doi asistenți manageri (Andra Vancea și Patricia Ciocan), iar în pregătirea elevilor s-au implicat Rafael Grigoriu și Felderean Alex, toţi membrii ai clubului turdean de debate.

Moţiunea dezbaterii de miercuri, 8 iunie, punea următoarea întrebare: dacă persoana care face o cerere în acest sens (cererea pentru ora de religie) să facă parte din majoritate (am înteţeles că atunci când a fost introdus sistemul de cereri, undeva la peste 90% din populaţia de elevi a României a făcut o cerere în acest sens) sau persoana care trebuie să facă cerere să fie cea care nu vrea să facă religie, deci minoritatea, cea care studiază o religie diferită de majoritate, sau care se opune în totalitate religiei. În această dezbatere a fost abandonată această parte din moţiune şi dezbaterea a fost dusă mai degrabă pe influenţa pe care o are religia asupra persoanelor sau, mai degrabă, dacă ar trebui să impunem de la început o anumită religie.

Dezbaterea a avut loc între două tabere: Guvernul şi Opoziţia. Guvernul a fost format din elevii: Beatrice Mărginean, Gabriel Pleşa şi Alexandru Crişan, iar tabăra Opoziţiei a fost formată de Mihai Iftimie, Sara Aron şi Roxana Mihuţ.

“Dacă s-ar introduce religia “by default” (religia majorităţii obligatorie pentru toţi n.r.) în şcoli, nu ar mai fi diferenţe între copii. Cei de religie diferită îşi pot lua profesor separat pentru religia lor. Toţi se vor înţelege mai bine”. “Fericirea nu constă în prieteniile bazate pe religie. Cu religia “by default” nu va mai exista ceartă religioasă, nu vor mai exista grupuleţe. Poţi opta să faci religia acceptată de majoritatea sau să nu faci religie deloc”, au fost câteva din opiniile Guvernului.

“Democraţia se bazează pe respectarea drepturilor omului. În România încă nu se repectă toate drepturile, iar unul dintre drepturi se referă chiar la religie. Ce s-ar întâmpla dacă aş cunoaşte o singură culoare?”. “Fiecare copil are dreptul să studieze religia în care este crescut. Dacă nu i se ia în seamă opinia, copilul se va simţi izolat şi inutil. Se ajunge astfel la discriminare. Religia “by default” este discriminare”, au susţinut cei din Opoziţie.

Finalul dezbaterii a adus diplome şi cărţi. Prezent în juriu, unul din fondatorii Da Vinci’s System Debate Club, Leonardo-Mihai Mărincean, a afirmat că dezbaterea a abandonat ideea de bază, care făcea referire doar la cei care depun cerere pentru urmarea cursurilor de religie şi s-a dezbătut mai degrabă influenţa religiilor asupra unei persoane şi dacă trebuie impusă în şcoli anumită religie. Cu toate acestea, datorită felului în care s-a desfăşurat dezbaterea, ea a fost declarată un succes.

“Ce ne-a interesat pe noi a fost să vedem cum vor reacţiona aceşti copii la o tema care are, totuşi, o mică nunanţă de controversă în ea. Ştim cu toţii, tema este una de actualitate. Nu demult, Curtea Constituţională a României a decis că este inadmisibil din punt de vedere al Constituţiei ca să se considere sistemul religios by default (obligatoriu din oficiu). Noi am hotărât să readucem, să rediscutăm, dacă până la urmă a fost corectă decizia Curţi Constituţionale şi ni se pare extraordinar că prin asumarea unui act educativ astăzi au reuşit să dezbată o astfel de decizie aceşti copii care sunt de clasa a 5-a, a 6-a. Îi felicităm într-adevăr nu doar pentru că au vorbit în public, dar şi pentru că au utilizat nişte tehnici extraordinare ale vorbitului în public, aţi văzut astăzi nişte copii capabili să prezinte un dialog structurat, capabili ă comunice persuasiv, capabili să fie spontani şi să interacţioneze unii cu ceilalţi. Capabili, mai presus de orice, să gândească critic şi să expună critic anumite argumente, fără să presupună că o decizie este absolut corectă pur şi simplu şi nu trebuie gândită înainteEste prima dezbatere de acest gen pe care am văzut-o, nu ştiam la e să ne aşteptăm, iar acesta este un proiect pilot prin care încercăm să introducem dezbaterile academice în învăţământul gimnazial şi pot, cu sinceritate să declar, că acest proiect este un succes”.

Potrivit lui Loenard-Mihai Mărincean, activităţile cu copii din clasele V-VIII vor continua şi se va încerca angrenarea altor cluburi de debate din ţară în acestt proiect.

Clubul Da Vinci”s System Debate Club a luat fiinţă în februarie 2014. În consolidarea și realizarea acestui vis au avut un rol fundamental Cristina Șona și Hotațiu Potîrniche. Acestora li s-au alăturat ulterior Iulia Sima, Ioana Pașca, Alexandra Puiu, Miruna Urcan, Elisa Pilțu, Maria Șoancă și Ovidiu Damian. O parte din acești tineri formează la momentul actual corpul administrativ al asociației. Scopul asociației este promovarea educației nonformale, a dezvoltării personale a individului și a acumulării cunoștințelor din domenii multiple ale educației, precum și apărarea drepturilor și libertăților omului în principal, a dreptului la liberă exprimare și la căutarea fericirii.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<