Primarul vrea să interzică plimbatul bebelușilor în cărucioare și accesul căruțelor în oraș

Primarul vrea să interzică plimbatul bebelușilor în cărucioare și accesul căruțelor în oraș by februarie 5, 2019 3 comments

Administrația locală se pregătește să interzică plimbatul bebelușilor prin oraș dar și accesul căruțelor pe străzile secundare din municipiul Turda. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei, poartă semnătura primarului Cristian Matei, dar ar putea fi îmbunătățit înainte de votul final în Consiliul Local.

Deși propune interdicții, municipalitatea nu precizează însă și dacă va respecta obligațiile legale ce îi revin, adică amenjarea de drumuri adiacente. În aceste condiții,  municipalitatea riscă o amendă contravențională.

Interzicerea căruțelor pe porțiuni de drumuri rutiere nu este nouă și a fost prevăzute de autoritățile centrale acum mai bine de un deceniu. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, modificată prin OUG nr. 63/2006, permite instituirea de restricții dar în același timp obligă autorităţile publice  să amenajeze drumuri pentru căruţe.

Sunt interzise accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor de povară, de tracțiune sau de călărie, precum și a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naționale, în municipii și pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului”, spun prevederile OUG 195.

Proiectul propus de Primărie prevede printre altele intedicții pentru căruțe pe străzile Câmpiei, Calea Victoriei, Ștefan Cel Mare, Dragalina, Rațiu, Alba Iulia, toate acestea drumuri naționale sau europene. Interdicția în acest caz este automat aplicată prin lege, fără să fie nevoie de un act administrativ local.

Muncipalitatea vrea însă să extindă interdicția și către o serie drumuri secundare, precum str. Constructorilor sau str. Castanilor. În acest caz autoritățile sunt pe cale să comită un abuz. Potrivit OUG 195, în cazul în care autoritățile locale impun restricții sunt obligate  să amenajeze drumuri laterale destinate circulației căruțelor. Municipalitatea nu a precizat însă care sunt drumurile adiacente, spre exemplu, cum poate ajunge o căruță din Băile Sărate în cartierul Primăverii de vreme ce nu poate traversa nici Piața Romană, Ștefan cel Mare, Calea Victoriei ori strada Câmpiei. În acest punct, municipalitatea e pe cale să încalce prevederile OUG 195.

La articolul 128 din OUG 196 se prevede că autorităţile publice locale au următoarele atribuţii: iau măsuri pentru amenajarea de trotuare şi drumuri laterale pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală pe drumurile pe care le administrează şi pentru asigurarea spaţiului şi depozitării vehiculelor cu tracţiune animală, depistate circulând pe drumurile publice pe care le este interzis accesul. Legea prevede şi sancţiuni atât pentru căruţaşi, cât şi pentru autorităţile publice care trec cu vederea obligaţiile avute. Potrivit articolului 105 din OUG, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni neîndeplinirea obligației, de către autoritățile publice locale de a efectua amenajări rutiere destinate circulației vehiculelor cu tracțiune animală.

Plimbatul bebelușilor va fi interzis de către Primărie

Actul normativ mai precizează că se va interzice accesul și deplasarea vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Proiectul propus de Primărie nu precizează dacă sunt și excepții sau ce anume se înțelege prin vehicole împinse cu mâna. Potrivit OUG 195, prin vehicul se înțelege ”sistemul mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane și/sau bunuri”. Fără a menționa excepții, precum cărucioarele pentru copii, municipalitatea se pregătește să interzică la Turda plimbatul bebelușilor în cărucioare sau amendarea mămicilor ce trec cu căruciorul pe trecerile de pietoni.

Proiectul poate fi consultat aici


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

3 comentarii

Incepe conversatia
 1. Redkiller
  #1 Redkiller 6 februarie, 2019, 00:25

  Asta ii nebun la cap? Adica sa nu ne mai plimbam copiii in carucioare pe strada ? Da unde sa ii ducem ? Pe Luna? Ba asta e prost la cap!!

  Reply this comment
  • Sanda
   Sanda 11 februarie, 2019, 08:17

   Mai bine ar fi sa se ocupe de asfaltarea str�zilor cum sa nu mai plimbe copilași în carucioare

   Reply this comment
 2. Sanda
  #2 Sanda 11 februarie, 2019, 08:21

  Mai bine ar fi sa se ocupe de asfaltarea str�zilor cum sa nu mai plimbe copilași în carucioare

  Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<