Primarul vrea 64 de milioane de euro de la Guvern, pentru străzi

Primarul vrea 64 de milioane de euro de la Guvern, pentru străzi by martie 14, 2017 0 comments

Consiliul local a aprobat astăzi documentațiile tehnice pentru 270 de străzi pentru care municipalitatea intenționează să solicite bani din fonduri guvernamentale. Proiectele urmează să fie trimise la Ministerul Dezvoltării până vineri, când e ultima zi de depunere a proiectelor de finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală.

“S-a muncit într-un ritm infernal pentru aceste 240 de străzi”, a declarat primarul Cristian Matei, care a subliniat că solicitările de bani fac parte din programe bugetare multi-anuale. “O parte de bani vor veni astăzi, o parte până în 2020. Cel puțin suntem eligibili”, a precizat Matei.

Practic, administrația locală cere bani pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș dar și bani pentru reabilitarea a cinci unitți de învățământ din oraș. Consultanții au împărțit cele 240 de străzi în loturi de lucrări cu o valoare sub 4 milioane de euro. În total, municipalitatea va solicita prin PNDL circa 64 de milioane de euro prin acest program ce se vrea finalizat până în 2020. Deși suma totala este mare iar optimismul autorităților locale poate să pară exagerat, primarul Cristian Matei a precizat că e vorba de proiecte cu o finanțare ce se va întinde pe mai mulți ani.

Optimismul primarului și al coaliției PSD-PMP-ALDE a fost privit cu scepticism de către aleșii liberali. “Sper că nu le spuneți turdenilor că se asfaltează toată Turda. Nu știm când vin acești bani și câți vin”, a apreciat consilierul Lucian Cordiș (PNL). Colegul său de partid, Cristian Felezeu a cerut municipalității ca serviciile tehnice ale Primăriei să discute cu operatorii rețelelor de apă, gaz, energie electrică pentru a pune la punct un calendar de lucrări astfel încât repararea străzilor să se facă coordonat.

Scepticismul liberalilor în privința alocării banilor nu este unul nejustificat. Primarul Tudor Ștefănie a avut de așteptat mai mult de 2 ani pentru a obține bani printr-un proiect de finanțare depus în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. În 2014,  administrația locală condusă de Tudor Ștefănie relua solicitările pentru  o finanțare prin PNDL pentru 12 străzi din Turda. În primăvara anului 2016, banii ceruți cu doi ani de zile în urmă, nu fuseseră alocați. Sumele alocate de guvern, circa 5.7 milioane de lei, au venit abia la sfârșiul anului 2016.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.