Administrația locală de la Turda a transmis, cu o întârziere de două luni, scrisoarea anuală către cetățeni. Este vorba de o predevedere legală instituită prin Hotărârea de Guvern 1.723 din 14 octombrie 2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocratiei în activitatea de relatii cu publicul.
Scrisoarea către cetățeni trebuia transmisă acestora în prima lună a anului. Documentul trebuia să cuprindă două secțiuni, una administrativă- în care erau prezentate proiectele administrației locale- și alta fiscală în care ise comunică cetățenului și fișa fiscală.
Obligația este prevăzută în art 5 din HC 1723/200 . ”În prima luna a anului primarii comunică fiecărui contribuabil, în scris, principalele activități de interes public desfășurate în anul incheiat, precum și obiectivele și sarcinile pentru anul în curs. Scrisorii i se anexeaza “Înstiintarea de plată” referitoare la obligațiile fiscale pentru anul în curs, precum și precizări privind facilitățile la achitarea acestora și modalitățile de plată.
Spre exemplu, în cazul Turzii, trebuia inclusă specificația că pentru persoanele fizice se acordă o reducere de 10% la plata impozitelor până la 31 martie.
Felicitări și învârteli
De-a lungul timpului, la Turda, Scrisoarea Primarului a avut înțelesuri diferite. În mandatul primarului Tudor Ștefănie erau doar felicitări de Crăciun ori de Paști. De fapt, în cam întreaga Românie, nimeni nu lua în seamă prevederea unui HG obscur din 2004, care culmea mai și reglementa ”combaterea birocrației”. Asta până cineva și-a dat seama că scrisoarea administrativă e un prilej bun de afaceri. Zeci de mii de plicuri trimise aiurea prin oraș? Atunci, hai să respectăm legea.
Administrația primarului Cristian Matei a înțeles exact oportunitatea pe care legea o oferă, referitoare la adresarea directă către cetățeni. În 2019, în 7 februarie, autoritățile estimau că Scrisoarea Primarului va costa 125.000 de lei. Se estima tiparirea si implicuire a30.557 plicuri, expediere cu confirmare de primire (inclusiv – tiparirea, implicuirea, expedierea, generarea confirmarilor de primire) la valoarea de valoarea de 4,10 lei / buc.
Comparativ, în 2019, Câmpia Turzii a achiziționat servicii de imprimare a Scrisorii primarului către contribuabili la un preț de 2.700 de lei în condițiile în care municipalitatea era dispusă să plătească 6.720 de lei fără TVA. Oferta era făcută pentru 10.000 de bucăți la un preț de 0,672 lei fără TVA/buc.
La Turda, achiziția publică costă 125.000 de lei. Luând în calcul valoarea contractului de la Câmpia Turzii, de 2700 de lei pentru 10.000 de persoane și cei 30.557 destinatari prevăzuți pentru Turda, ar rezulta o valoare medie a tipăriturilor de 8.100 de lei.
În 2019, ”Scrisoarea Primarului” de la Turda costa 125.000 de lei, o scrisoare trimisă o singură dată în an.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.