Primarul Turzii bate câmpii din nou. Construiește o bază de tratament, fără ca proiectul să fie eligibil

Primarul Turzii bate câmpii din nou. Construiește o bază de tratament, fără ca proiectul să fie eligibil

Primarul Turzii bate câmpii din nou. Construiește o bază de tratament, fără ca proiectul să fie eligibil

by martie 14, 2018 1 comment

Primarului Municipiului Turda, Cristian Matei a anunțat întocmirea a trei proiecte de finanțare prin intermediul Axei 13, Regenerarea orașelor mici și mijlocii.

Cele trei proiecte anunțate de primar sunt reabilitarea și modernizarea completă a Teatrului (5 milioane de euro), inclusiv reabilitarea porțiunii din strada Castanilor, reabilitarea și modernizarea fostei Judecătorii,  care se va transforma într-un centru cultural și realizarea unui centru multifuncțional de recreere în Băile Sărate, cu bazine cu apă sărată. ”Este vorba de in Centru multifuncțional în care va fi agrement și tratament medical”, spune primarul, în condițiile în care Ghidul solicitantului specifică  că nu sunt sprijinite finanțările pentru parcuri de distracţii, spa-uri, baze de tratamente, pârtii de ski, stadioane ori cluburi sportive profesioniste.

Am făcut multe demersuri, după cum știți, am întabulat multă pădure care era la Romsilva, este acum în administrarea Turzii și intenționăm pe toate aceste suprafețe de pădure să inițiem niște proiecte. Cum sunt proiectele de pe Axa 13, eu le tot repet, dar se pare că unii absentează și nu aud, sau nu vor să audă, ori nu vor să înțeleagă. Pe Axa 13 suntem în elaborare cu trei proiecte”, a menționat primarul care a adăugat că se lucrează în ritm susținut pentru că termenele de depunere sunt foarte scurte.

De fapt, sesiunea de depunere de proiecte pe Axa 13 nici măcar nu a fost anunțată. Primarul a adăugat că în lângă Lacul Tarzan se dorește un Centru multifuncțional.  ”Este vorba de in Centru multifuncțional în care va fi agrement și tratament medical”,, a precizat Matei.

În cadrul Obiectivului specific 13.1, potrivit ghidului solicitantului aflat în dezbatere publică, nu sunt sprijinite următoarele activităţi: parcuri de distracţii, spa-uri, baze de tratamente, pârtii de ski, stadioane, cluburi sportive profesioniste.

Axa 13 își propune să corecteze discrepanțele sociale în orașele mici și medii, altele decât reședințele de județ. Spre desosebire de orașele mari, unde, de cele mai multe ori, sărăcia se concentrează spațial în anumite părți ale orașelor, în care lipsa unor intervenţii coordonate şi focalizate a condus la apariţia unor cartiere defavorizate, în centrele urbane de mici dimensiuni, sărăcia și excluziunea socială constituie, de regulă, fenomene generalizate la nivelul orașului, se explică în ghidul solicitantului pentru Axa 13, aflat în dezbatere publică.

Finanțarea pe care Turda vrea să o obțină urmărește îmbunătăţirea serviciilor sociale, educaţionale şi cultural-recreative.

Administrația locală de la Turda ar putea aplica spre exemplu pentru construirea de locuințe sociale sau centre sociale de zi. A ales în schimb varianta cultural-reacreativă și va cere bani pentru un centru cultural și un centru recreativ în Băile Sărate.

Această linie de finanațare avantajează orașele mici, astfel că muncipiul Câmpia Turzii ar putea fi, cel puțin teoretic, chiar mai avantajat decât Turda în accesarea acestui tip de fonduri.

Pentru Turda va fi dificil să puncteze în obținerea acestui tip de fonduri. Peste 75,35% din Turda locuiește în zonă nedezavantajată. 2% din populație este în zone dezavantajate pe locuire, 7, 80% din populație în zone dezavantajate pe ocupare profesională, 6,79% în zone dezavantajate pe capital uman, 7,74% din populație locuiește în zone marginalizate.

Statisticile arată spre exemplu că la Câmpia Turzii 71% din populație locuiește în zone nedezavantajate, 12,35% în zone dezavantajate pe ocupare și 11,25% în zone dezavantajate pe capitalul uman (sursa Atlasul Regiunilor din România, Banca Mondială).

Proiectele pe care administrația locală dorește să le facă vin cu clauze specifice. Pe perioada de implementare şi durabilitate a contractului de finanţare, în situaţia în care investițiile vor fi operate de către solicitant/serviciile de interes public local aflate în subordinea acestuia, pentru îndeplinirea activităților corespunzătoare obiectivelor proiectului, veniturile colectate prin bilete și tarife nu vor depăşi 50% din cheltuielile de exploatare ale investiţiei ce face obiectul proiectului.

Ghidul solicitantului poate fi consultat aici

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. pascu
    #1 pascu 15 martie, 2018, 10:15

    Matei are in cap numai proiecte .Si stie el de ce ,toata lumea stie .Cetatenilor Turzii li se servesc proiecte nu o viata mai buna.
    O mascarada continua care nu se mai termina

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.