Primarul , la un pas să fie dat în judecată. Declarația în care Cristian Matei se trage de nas

Primarul , la un pas să fie dat în judecată. Declarația în care Cristian Matei se trage de nas

Primarul , la un pas să fie dat în judecată. Declarația în care Cristian Matei se trage de nas

by martie 9, 2018 0 comments

Primarul Municipiului Turda, Cristian Matei mai are la dispoziție doar o săptămână pentru a da curs cererii formulate de consilierii PNL Turda, aceea de a respecta normele de transparență hotărâte de Consiliul Local . În caz contrar,  se poate trezi cu complicații juridice.

Cristian Matei este acuzat de către PNL Turda că încalcă o hotărâre a Consiliului Local privind transparența achizițiilor publice. În ședința Consiliului Local din 28 februarie, consilierii PNL i-au dat primarului Turzii un ultimatum de două săptămâni pentru a se conforma hotărârii Consiliului Local. În caz contrar, PNL a anunțat că fie îi va face primarului o plângere penală, fie îl vor da în judecată pentru a-l obliga să se conformeze hotărârii de Consiliu Local. Prima săptămână a trecut.

Asociația civică T9 a cerut la rândul ei respectarea normelor de transparență, dar a invocat mai ales o promisiunie a primarului din campania electorală. T9 a publicat și înregistrarea declarației prin care Cristian Matei promite transparență și în care primarul de trage de nas.

În cazul unei plângeri penale, persoanele vizate nu au nici măcar calitatea de învinuiți. Depunerea unei plângeri penale și, ulterior, calitatea de învinuit  nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție a unei persoane.

Consiliul Local al Municipiului Turda se întrunea în 7 octombrie 2013 într-o ședință extraordinară pentru a discuta un proiect de hotărâre privind stabilirea unor reguli interne privind achiziţiile publice directe.

Jumătate din consilierii locali considerau că executivul local ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă transparență și să comunice public cum cheltuie banii turdenilor.

Proiectul era propus de către consilierii PSD și PDDD : Arion Dorina, Corpodean Dorel, Costişor Nicolae, Crişan Rozalia, Dobra Mariana, Felezeu Cristian George, Micu Ovidiu Dorel, Molnar Emil, Nemeş Lucian Bogdan, Panait Radu Nicolae, Roş Nicolae, Varo Grigore Lucian.

Printre inițiatori regăsim aleși locali care sunt și astăzi în Consiliul Local, dar de data aceasta în grupul de la putere, precum Nicolae Roș (PSD), Ovidiu Micu (ALDE) și Nemeș Lucian, viceprimar.

Interpelarea adresată primarului Turzii, în ședința din 28 februarie 2018 aparține unui alt inițiator al proiectului de hotărâre din 2013, liberalul Cristian Felezeu. În ultimii doi ani acesta a mai făcut interpelări prin care a cerut respectarea actului normativ local.

Liberalii au atras atenția că pe site-ul primăriei Turda nu sunt publicate achizițiile publice în forma stabilită de Consiliul Local, i-au cerut primarului să se conformeze hotărîrii de Consiliul Local și i-au promis acestuia că se va alege cu cu acțiuni în instanță.

Potrivit lui Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda, conducerea locală a partidului are în calcul două variante. Prima variantă e cea a unei plângeri penale, prin invocare prevederilor Legii 215 care îl obligă pe primar să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local. A doua variantă luată în calcul e un proces civil prin care primarul să fie obligat să facă ceea ce Consiliul Local a hotărât. În acest caz, intenția PNL este să obțină împotriva primarului o sentință cu amendă pentru fiecare zi de întârziere.

T9 îi reamintește primarului promisiunile din campanie. Momentul în care Cristian Matei s-a tras de nas

Asociația T9 a cerut la rândului ei respectarea principiilor de transparență în administrația publică. ”Unde putem vedea ONLINE cum s-au cheltuit banii Turzii? Asta ați promis în campania electorală”, l-au interpelat cei de la T9, pe Cristian Matei, separat de demersul politic al PNL.

Cei de la T9 pun un set de trei întrebări: unde sunt afișate online cheltuielile pe care le-a făcut mun. Turda în ultimele 6 luni, dacă nu sunt încă afișate online, la ce dată primarul își va îndeplini promisiunea și întrebarea privind câte străzi au fost asfaltate în 2016, la ce preț și unde putem vedea dovada că aceste sume au fost achitate.

Primaria Turda – documente online

Uploaded by T9 – Turda Noua on 2016-11-05.

Cei de la T9 atașează interpelării lor online și o declarație a primarului Cristian Matei.

În mod ironic, imediat după ce declarația e făcută, primarul se trage de nas, mesaj non verbal ce uneori indică minciuna.

Plângerea penală este un act unilateral al unor persoane fizice și juridice, independente de organele de urmărire penală și nu este o parte a procedurii prealabile de cercetare penală.

 În cazul unei plângeri penale, persoanele vizate nu au nici măcar calitatea de învinuiți. Depunerea unei plângeri penale și, ulterior, calitatea de învinuit  nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție a unei persoane.

Ce prevede Hotărârea nr. 228 privind stabilirea unor reguli interne privind achiziţiile publice directe

Achiziţiile directe până la suma de 500 Euro- echivalent în lei, se efectuează pe bază de act justificativ şi se afişează în ternen de 3 zile pe site-ul Primăriei municipiului Turda.

  1. Achiziţiile de bunuri şi servicii situate în intervalul valoric de 500 Euro- 30.000 Euro ( fără TVA )- echivalent în lei, se desfăşoară conform următoarei proceduri : caietul de sarcini/cererea de oferte/anunţul de intenţie şi orice alte documente relevante se postează timp de 3 zile pe site-ul primăriei împreună cu anunţul datei la care se va face achiziţia. Anunţul de atribuire a contractului de achizitie publică directă şi contractul de achizitie vor fi postate pe site-ul primăriei în 24 de ore de la momentul încheierii contractului de achizitie.

  2. Achiziţiile de lucrări situate în intervalul valoric de 500 Euro- 100.000 Euro ( fara TVA )- echivalent în lei, se desfăşoară conform următoarei proceduri: caietul de sarcini/cererea de oferte/anuntul de intentie si orice alte documente relevante se postează timp de 7 zile pe site-ul primăriei împreună cu anunţul datei la care se va face achiziţia. Anunţul de atribuire a contractului de achizitie publică directă şi contractul de achiziţie vor fi postate pe site-ul primăriei în 48 de ore de la momentul încheierii contractului de achiziţie.

  3. În situaţiile în care nu există nici o ofertă depusă în conditiile statuate la art. 1.1 sau 1.2. se va apela la Catalogul SEAP pentru derularea achiziţiei.

  4. În situaţia în care nu se va putea definitiva achizitia nici prin intermediul Catalogului SEAP, procedura de achizitie directă se va desfăsura prin licitatie publică deschisă derulată prin intermediul sistemului electronic SEAP.

Comunicarea şi ducerea la îndeplinire a prezentei hotarâri se incredinteaza Primarului municipiului Turda, Secretarului municipiului Turda, Directiei Tehnice – Compartiment Achizitii Publice, Serviciului Administraţie Publică Locală, Oficiului Juridic, Direcţiei Economice.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.