Primarul cere majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirile degradate

Primarul cere majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirile degradate by noiembrie 27, 2017 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Municipalitatea intenționează să aplice impozite majorate cu 500% pentru imobilele degradate, începând din 2019. Proiectul susținut de primarul Cristian Matei este gândit să scoată mai mulți bani din buzunarele turdenilor. Cei mai afectați vor fi proprietarii de imobile în vârstă sau cei cu venituri modeste.

Dacă îți lipsesc țigle de pe casă, sunt deterioarete peste 10% din tencuieli, zugrăveli sau ornamente ori ți s-a îndoit cocoșul de pe casă și nu le repari într-un an, vei avea impozitul majorat cu 500%.

null

null

Proiectul de hotărâre, care a stat în dezbatere publică, va fi supus votului Consiliului Local în ședința din 29 noiembrie.

Administrația locală din Turda se pregătește să scoată mai mulți din buzunarul turdenilor și se folosește pentru aceasta de o prevedere opțională din Codul Fiscal dar și o lege cu prevederi generale. Banii pe care administrația locală vrea să îi scoată de la turdeni sunt sunt fie din impozitul majorat fie din taxa de autorizație de construcție.

Codul Fiscal prevede posibilitatea ca administrațiile locale să aplice majorări cu până la 500% a impozitelor, in cazul imobilele neîngrijite. Legea 227/2015 prevede că pentru a impune acest impozit, proprietarii primesc un termen de reparare a clădirilor de un an, până la finalul anului fiscal în care s-a făcut constatarea. În cazul în care nu își repară clădirile se aleg cu impozitul majorat. Fac excepție proprietarii care au obținut o autorizație de construcție valabilă și care anunță autoritățile că au început lucrările de reparații.

Administrația locală nu e în stare să îngrijească propriile clădiri dar vrea să-i pună la plată pe turdeni

Administrația locală nu e în stare să îngrijească propriile clădiri dar vrea să-i pună la plată pe turdenii care au case degradate

Ideea de bază a inițiativei primarului Cristian Matei este aceea de a taxa suplimentar proprietarii de clădiri și terenuri care nu au grijă de proprietățile lor. Pentru aceasta, municipalitatea propune o grilă de evaluare a proprietăților. Dacă în cazul terenurilor lucrurile sunt simple și nu apar probleme, în cazul clădirilor lucrurile sunt puțin în ceață. O comisie a Primăriei va evalua fiecare clădire din Turda și va stabili un punctaj general care reflectă starea imobilului. Acest punctaj se va înmulți cu un punctaj standard de referință stabilit la 100 de puncte și se va împărți la 100. Rezultatul va fi un procent de degradare al clădirii. Toate clădirile cu un procent de degradare mai mare de 25 % vor plăti impozitul majorat cu 500% dacă nu sunt reparate până la sfârșitul anului.

Propunerile administrației locale- lacunare și interpretabile

Proiectul de hotărâre așa cum a fost el redactat vine cu o serie de lacune. Nu face referire în mod expres dacă va fi aplicat în egală măsură blocurilor și caselor ori clădirilor industriale. Dacă va fi aplicat doar caselor, măsura e discriminatorie. Dacă va fi aplicat și blocurilor, atunci începe marea brambureală deoarece e greu de crezut că locatarii unui un bloc se vor putea mobiliza în câteva luni pentru a demara lucrări mari de reabilitare, care să fie gata într-un an.

Problema cea mai mare a normelor de evaluare propuse de Primărie vine din faptul că acestea sunt imprecise și au o mare marjă de interpretare. Punctarea se face pe 3 categorii: degradări minore, medii și majore. Degradările medii sunt până la 10%. Degradările medii între 10 și 30 % iar degradările majore peste 30%.

InfoArieș vă prezintă și un mod de calcul pentru a înțelege cât de simplu te poți trezi cu impozitul majorat. Dacă învelitoarea acoperișului e degrada în proporiție de 12% iar coamele sunt ne-etanșe primești 6 puncte. Dacă elementele ornamentele de pe acoperiș sunt desprinse parțial (11%) și sunt urme vizibile pe alocuri de umezeală, 3 puncte. O șarpantă cu coșuri de fum cu tencuieli desprinse: 1 punct. Jgheaburi și burlane deteriorate parțial 4 puncte. Degradări locale ale tencuielii, cu igrasie ușoară 3 puncte. O zugrăveală exfoliată parțial sau cu aspect murdar 3 puncte. Pereți sau balcoane cu degradări de 10% 3 puncte. Elemente decorative ce lipsesc de pe fațade : 6 puncte. Gardul cu compenente ornamentale lipsă și zugrăveală exfoliată peste 10% : 3 puncte. În acest caz, cu un grad de degradare de considerat la peste 25%, se va aplica majorarea de impozit.

 În anul 2018, autoritățile vor inventaria clădirile și vor impune proprietarilor să le repare până la sfârșitul anului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, prin hotărâri individuale de Consiliu Local se va dispune majorarea impozitului cu 500%. O astfel de prevedere poate fi aplicată, așadar, doar din 2019.

Liberalii pregătesc amendamente la proiectul de hotărâre

Liberalii critică forma proiectului de hotărâre și au anunțat că vor propune amendamente. ”Proiectul în această formă e greu de pus în practică cu efecte pozitive, nu există un studiu de impact, nu există stabilite critierii clare de evaluare și nu e stabilit un mod de urmărire a impunerii. Proiectul are foarte multe lacune. Se dorește încasarea unor sume mai mari de bani la buget, dar simplul fapt că dai niște decizii individuale de impunere a unui impozit majorat nu înseamnă că îl și încasezi. Spre exemplu la nivelul administrației locale nu este clarificată problema evidențelor referitoare la proprietari. Dai decizia de impunere pe numele cuiva, dar nu e el proprietarul tabular. Cum îl execuți? În această formă, proiectul aduce doar birocrație în plus și sarcini noi pentru angajații Primăriei”, spune av. Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda. Acesta a mai precizat că vor vota proiectul, în măsura în care primarul și PSD vor accepta amendamentele pe care liberalii le propun.

Lipsurile din proiectul de hotărâre

Nu precizează în mod clar dacă propunerea se aplică și clădirilor cu proprietate comună, precum blocurile de locuințe sau cum anume se face evaluarea și impunerea în cazul acestor imobile.

Categoria degradărilor medii a fost stabilită cu termeni vagi ce permit o marjă mare de interpretare.

Proiectul de hotărâre nu include un program multi-anual stabilit pe zone și nu stabilește priorități pe zone în evaluarea proprietăților.

Proiectul de hotărâre nu ține cont de harta socială a municipiului Turda și nu se explică clar dacă majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri va fi aplicată în egală măsură și în zonele sărace din municipiu, Margaretelor-Colonia de Ciment, zona Barbu Lăutaru.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.