Primarul a prezentat un raport al celor patru ani de mandat

Primarul a prezentat un raport al celor patru ani de mandat by aprilie 25, 2016 0 comments

Bugetul municipiului Turda a ajuns, cumulat pe perioada 2012-2014 la circa 338 milioane de lei, echivalentul a 75,1 milioane de euro. Din această sumă ponderea cea mai mare a cheltuielilor circa 31% au fost la capitolul Învățământ, urmat de capitolul Cultură, Recreere, Religie (ce include și spațiile verzi) și capitolul Transporturi și străzi, Locuințe și Dezvoltare Publică și Asistență socială.

Tudor Ștefănie, primarul municipiului Turda a prezentat la finalul săptămânii trecute un scurt raport de activitate a celor 4 ani de mandat, din 2012 până în 2015.

Raportul, prezentat de primar la finalul ședinței ordinare a Consiliului Local, a avut rolul de a recapitula principalele direcții pe care s-au fundamentat cheltuielile bugetare în ultimii patru ani. Practic, primarul a insistat asupra faptului că veniturile municipalității sunt limitate iar obligațiile sunt mari.

Vă reamintesc că bugetul local e constituie din câteva surse de venit bine definite și care nu au cum să crească spectaculos”, arăta primarul Turzii. Acesta a arătat că administrația locală a făcut eforturi de demarare a unor proiecte, dar în limita banilor de care a dispus.

Pe lista investițiilor amintite de primar se numără repararea a 22 de străzi, extinderea rețelelor de iluminat cu 6,6 km, construirea blocului de locuințe sociale de pe Panait Cerna, reabilitarea unităților de îmvățământ, demararea lucrărilor de reabilitare a Spitatului Municipal.

Bugetul orașului a crescut constant pe hârtie, la fel și veniturile și cheltuielile. Creșterile cele mai mari s-au înregistrat în anii 2013 și 2015. În 2012 bugetul era stabilit la 81 de milioane, ajungea la 91 de milioane în 2013 și 98,7 milioane în 2015.

Cheltuielile efectuate au fost mai scăzute. Cu alte cuvinte, s-a planificat să se cheltuie mai mult, s-au încasat sume mai mici de bani. În 2015 erau cheltuiți 75 milioane de lei, în 2013 erau cheltuiți 84,5 milioane iar în 2015 au fost cheltuiți 91,6 milioane de lei. Cu excepția anului trecut, diferența între cât se estima că se va cheltui și cât s-a cheltuit integral a fost în medie de 7 milioane de lei.

Cei 6400 de elevi, 672 de profesori și personal auxiliar, într-un cuvânt sistemul de învățământ din Turda a fost principalul beneficiar al sumelor din buget. Un procent de 31% din totalul cheltuielilor bugetare au mers la educație și învățământ, adică 120,7 milioane lei.

Capitolul Cultură-Recreere-Religie, unde sunt incluse Teatrul, Muzeul, Biblioteca municipală, banii alocați cultelor, sportului și spațiilor verzi este cel de-al doilea capitol ca pondere bugetară cu 43,6 milioane de lei cheltuiți.

Asistența socială ce cuprinde cantina socială, centrele de vârstnici, pentru persoanele abuzate, ajutoarele sociale, sprijinul acordat vârstnicilor și veteranilor a înregistrat cheltuieli de 30, 2 milioane de lei.

Principalele investiții: Repararea a 21 de străzi, blocul de locuințe sociale și reabilitarea CNVM

Primarul a menționat că în cei 4 ani au fost reparate 21 de străzi (2012-Dragalina, Rațiu, Fabricii, 2013- Rațiu, Cuza, Barițiu, Eminescu, 2014- Războieni, Hațegului, Grădinilor, Primăverii, 2015- Fărcășan, Argeșului, Izvorului, , Zorilor, Teilor, 2016- Tribunul Corcheș, Vlăduțiu, Salinelor, Cuza).

În total, capitolului străzi au fost alocate 16 milioane de lei, din care 545.000 de lei pentru reabilitarea podului de peste Arieș.

Investițiile de la capitolul Locuințe, dezvoltare publică, iluminat, se ridică la 3,7 milioane lei, din care câte 1,8 milioane pentru Parcul Zoo și blocul de pe Panait Cerna. Alte 2,9 milioane au fost cheltuiți cu reabilitarea termică a blocurilor

Pe lista de investiții enumerate de primar au mai fost incluse extinderea iluminatului public pe 17 străzi, construirea blocului de locuințe sociale, reabilitarea Colegiului Național Mihai Viteazu și lucrări de reabilitare la alte unități școlare (Sălile de sport de la Colegiul Tehnic și Școala Barițiu, reabilitarea internatului de la Colegiul Emil Negruțiu și reabilitarea Liceului Josika Miklos).

Puteți vedea lista completă a investițiilor aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.